RIVM verlaagt aantal besmettingen, overheidsadvies: reis niet naar Noord-Italië
- Het RIVM heeft het totaal aantal besmettingen in Nederland verlaagd van 24 naar 23. Een kind in Diemen blijkt de ziekte toch niet te hebben.
- Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Noord-Italië te reizen als dat noodzakelijk is.
- Wereldwijd ligt het aantal besmettingen op ruim 90.000. Van deze patiënten is minstens de helft hersteld, zeker 3117 mensen zijn overleden.
- De G7-landen staan klaar om in actie te komen om de financiële gevolgen te beperken. De Fed heeft de rente met een half procentpunt verlaagd.
- In dit artikel lees je waarom er meer aandacht is voor het coronavirus dan voor griep. Bekijk ook onze coronakaart, explainer en krijg antwoord op je vragen in de collectie.
Liveblog gesloten
We sluiten nu dit liveblog. Volg al het nieuws over het coronavirus via de reguliere berichtgeving op onze site en app.
Techreuzen schrappen evenementen
Na Facebook heeft ook Google een streep gezet door de jaarlijkse ontwikkelaarsbijeenkomst. Die conferentie trekt normaal gesproken duizenden softwareontwikkelaars uit de hele wereld. Het evenement zou dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 14 mei, in de buurt van het hoofdkantoor van Google in Californië. Zowel de conferentie van Google als die van Facebook gaan op kleinere schaal wel door, maar dan alleen online.
Vietnam bestrijdt coronavirus met liedje
Een voorlichtingsfilmpje van de Vietnamese overheid is een hit in het communistische land. Op het deuntje van een recent popnummer van twee Vietnamese zangers worden luisteraars opgeroepen om "het virus terug te dringen... Corona, Corona".
Het filmpje is sinds 22 februari al een half miljoen keer bekeken op YouTube.
Op de populaire app TikTok gebruiken Vietnamese jongeren het liedje om op te dansen en te laten zien hoe je grondig je handen wast:
Macron legt beslag op mondkapjes
De Franse president Macron laat beslag leggen op de voorraden en de productie van mondkapjes. Het gaat om enkele tientallen miljoenen kapjes die al verspreid zijn over apotheken in het land, en om mondkapjes die nog geleverd moeten worden. Volgens Macron moeten die vanaf nu alleen beschikbaar worden gesteld aan artsen, zorgverleners en mensen die besmet zijn.
Hij reageert daarmee op verhalen in de media over Fransen die massaal mondkapjes inslaan vanwege het coronavirus. De afgelopen dagen werden ook meer dan 8000 exemplaren gestolen uit ziekenhuizen.
In Frankrijk zijn inmiddels meer dan 200 mensen besmet. Vier patiënten overleden aan het virus.
Eerste coronadode in Spanje
Tests hebben uitgewezen dat een man uit de Spaanse regio Valencia is overleden aan het coronavirus. Het is de eerste dode in Spanje sinds de uitbraak van het virus in het land, zegt een lokale gezondheidsfunctionaris. De man overleed op 13 februari.
Het aantal besmettingsgevallen in Spanje ligt momenteel boven de honderd.
Vindicat-leden blijven in skigebied Noord-Italië
Zo'n 900 leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat blijven vooralsnog in het Noord-Italiaanse Sestriere op wintersport. Het reisadvies voor Noord-Italië is dinsdagavond aangescherpt door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens rector Floris Hamann van Vindicat is in Sestriere, dat dicht bij de Franse grens ligt, weinig te merken van de hectiek rondom het virus. 'Wij hebben dagelijks contact met de GGD, het RIVM en Buitenlandse Zaken. Pas als zij ons melden dat de situatie onveilig wordt, vertrekken we', zegt hij tegen RTV Noord.
De Vindicat-leden verblijven sinds zaterdag in het skigebied en zijn van plan om komende zaterdag weer naar Nederland te reizen. Eenmaal thuis kunnen ze een brief verwachten van de GGD. Daarin staan instructies om mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan.
IMF schrapt fysieke voorjaarsbijeenkomst
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank houden hun voorjaarsbijeenkomst dit jaar online. Het evenement zou in Washington D.C. plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus vindt de organisatie het verstandiger om alleen digitaal bijeen te komen. Normaal gesproken komen er zo'n 10.000 politici, hoofden van centrale banken, ambtenaren, journalisten en zakenlieden op de vergadering af. Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, en minister Hoekstra van Financiën zijn doorgaans bij de bijeenkomst.
Waarom een aangepast reisadvies voor Noord-Italië?
'Zelfgekochte corona-thuistests zeggen niets'
Sommige mensen zijn op zoek naar thuistesten voor het coronavirus, meldt Editie NL. Zo is de 'Testjezelf Pre-Pet Coronavirus Test' online uitverkocht. Maar die test is bedoeld voor dieren, niet voor mensen.
Herman Egberink, viroloog in de diergeneeskunde, zegt tegen verslaggevers van het tv-programma dat hij dit soort thuistests afraadt. Ze zijn nadrukkelijk niet geschikt om mensen te testen, en bovendien niet gemaakt om het nieuwe coronavirus vast te stellen bij honden en katten.
"Er bestaan verschillende coronavirussen. En de virussen die bij een hond en kat voorkomen zijn totaal anders dan het virus dat bij de mens voorkomt." Dit soort testen afnemen levert volgens Egberink daarom weinig op. "Waarschijnlijk blijft de test negatief, zelfs al ben je besmet. En als hij wel positief is, zegt dat eigenlijk niets."
Coronapatiënt in Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
Een patiënt in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft het coronavirus. Eerder vandaag werd al een opnamestop ingesteld voor de intensive care van het ziekenhuis, omdat een vrouw uit Wijk aan Zee één keer positief testte op het coronavirus. Na een tweede positieve test is het virus bij haar vastgesteld, schrijft NH Nieuws.
De vrouw verblijft sinds 28 februari in het ziekenhuis. Op dit moment ligt ze in quarantaine. Het ziekenhuis besluit morgen na overleg met de GGD of de intensive care weer patiënten kan opnemen.
De officiële telling van het RIVM staat voorlopig nog op 23 coronapatiënten.
Spaanse sportwedstrijden zonder publiek
Een aantal voetbal- en basketbalwedstrijden in Spanje waar veel publiek op af komt wordt vanwege het coronavirus achter gesloten deuren gespeeld. Het gaat onder meer om de Champions League-wedstrijd tussen Valencia en Atalanta op 10 maart.
Op last van de Spaanse regering worden ook alle medische congressen en cursussen afgelast. "We hebben onze medische professionals in goede gezondheid nodig", zei de Spaanse minister voor Gezondheidszorg vanmiddag op een persconferentie.
Over een grote demonstratie in Madrid op Internationale Vrouwendag (8 maart) wordt koortsachtig overleg gevoerd. "Het is de vraag of dat wel door kan gaan. Vorig jaar kwamen er zo'n 350.000 mensen op af", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg.
Minister Bruins niet naar Indonesië
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, gaat volgende week niet mee op staatsbezoek naar Indonesië. Hij blijft in Nederland om de strijd tegen het coronavirus in goede banen te leiden, laat zijn ministerie weten.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn nog wel van plan om af te reizen naar Indonesië. Dat in Jakarta de eerste mensen met het coronavirus zijn opgenomen in het ziekenhuis heeft daar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst geen verandering in gebracht. Tegelijk met het koningspaar gaat een omvangrijke handelsmissie naar Indonesië, vergezeld van een aantal ministers. Enkele bedrijven en topmannen hebben de reis wel afgezegd.
RIVM: 'mogelijk patiënten spreiden over Nederland'
Om te voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt, moeten patiënten met het coronavirus misschien wel over Nederland verspreid worden. Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, vandaag tegen Tweede Kamerleden. De spreiding van patiënten is nu nog niet aan de orde, maar kan van belang zijn als het aantal besmettingen stijgt.
Het RIVM wil ook dat alle ziekenhuizen in Nederland in hun laboratorium gaan testen op het virus. Op dit moment gebeurt dat nog in veertien laboratoria.
Reisadvies: ga niet op vakantie naar Noord-Italië
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per direct het reisadvies voor Noord-Italië aangepast. Nederlanders moeten daar alleen nog naartoe reizen als dat noodzakelijk is, dus niet voor vakanties.
Tot nu toe had het grootste deel van Noord-Italië de kleurcode geel. Dat wordt nu gewijzigd in oranje. Het verscherpte advies geldt voor de Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië. In het gebied liggen veel wintersportoorden, maar ook grote steden als Milaan, Turijn, Genua en Venetië.
Beurzen reageren wisselend
De AEX-index is vandaag bijna 1,5 procent hoger gesloten. Ook in de rest van Europa zijn de beurzen in het groen geëindigd, tussen 0,5 en 1 procent.
Beleggers waren eerder op de dag nog aanzienlijk positiever gestemd: op het hoogtepunt stond de AEX-index ruim 3,5 procent in de plus, maar de piek was van korte duur. In de Verenigde Staten opende de Dow Jones-index lager, maar na bekendmaking van de renteverlaging door de Fed schoot de index in korte tijd 700 punten omhoog. Toch verdampten de koerswinsten daarna weer. De Down Jones-index keerde terug naar rode cijfers en daar reageerden de Europese beurzen ook weer op met koersdalingen.
Gisteren schoot de Dow Jones nog met 5 procent omhoog. In vergelijking daarmee is de winst van de AEX vandaag beperkt. Maar volgens beursexpert Corné van Zeijl moeten we niet vergeten dat de Dow Jones eerder juist veel harder wegzakte, terwijl het coronavirus in de VS nog niet wijdverspreid is. "De Europese beurzen hoeven in die zin dus minder te herstellen dan in de Verenigde Staten."
De bewegingen op de beurs hoeven volgens Van Zeijl niet per se tot grote zorgen te leiden. "We weten vrij zeker dat het virus een tijdelijk probleem is, dus we hoeven ons niet zoveel zorgen te maken. De beurzen zullen na het virus waarschijnlijk weer omhoog springen."
RIVM: 'reisadvies naar Noord-Italië aanscherpen'
Tweede Kamerleden laten zich bijpraten door de GGD en het RIVM. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, vindt dat Nederland het reisadvies naar Noord-Italië moet aanpassen, omdat die plek een belangrijke infectiehaard is.
RIVM verlaagt aantal besmettingen naar 23
Het RIVM heeft het aantal besmettingen verlaagd van 24 naar 23. Het aantal is bijgesteld omdat het jongste kind van de patiënt die in Diemen in thuisisolatie zit, het virus toch niet blijkt te hebben. Eén eerder positief afgegeven test was al gebaseerd op een twijfelachtige uitslag, meldt het RIVM. Die eerste test wordt nu na twee herhaalde negatieve testuitslagen alsnog als negatief beschouwd.
Podcast over economische gevolgen
Podcast 'De Dag' gaat vandaag over de economische schade van corona. Hoe langer de uitbraak van het virus duurt en hoe meer landen ermee te maken krijgen, hoe groter die schade wordt. Beluister de podcast hier.
Ook handen wassen in Tweede Kamer
Terwijl de parlementariërs door het RIVM worden bijgepraat over het coronavirus in een van de vergaderzalen van het Kamergebouw, zijn elders in het gebouw maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het virus.
Tekort aan mondkapjes bij tandarts, afspraken vervallen
Door een tekort aan mondkapjes heeft het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) alle niet-spoedeisende afspraken met patiënten geannuleerd. Volgens NH Nieuws gaat het om controles, gebitsreiniging of gebitsrestauratie. Een woordvoerder kon nog niet zeggen hoe veel patiënten zijn gedupeerd.
Door de uitbraak van het coronavirus is er een run ontstaan op mondkapjes. Tandartsen zijn wettelijk verplicht mondkapjes te gebruiken om bloed- en speekselspatten tegen te houden. Ze beschermen niet tegen het virus.
Patiënt in Catharina Ziekenhuis Eindhoven
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ligt een patiënt die besmet is met het coronavirus. Hij en zijn vrouw worden in isolatie verpleegd, meldt Omroep Brabant. Ook bij de vrouw is een verdenking van corona. Zij wordt getest.
De man werd op 23 februari opgenomen in het Catharina Ziekenhuis met luchtwegproblemen. Toen was er nog geen aanleiding om de man te testen op het coronavirus. Gisteren gaf de patiënt aan dat zijn partner ook ziek was en dat familieleden die recent in Italië waren geweest gezondheidsklachten hadden. Op basis van die informatie heeft de behandelend arts de man direct in isolatie geplaatst. De GGD doet onderzoek naar de familieleden van de patiënt en heeft een contactonderzoek gestart.
Voordat de man in isolatie werd geplaatst heeft hij op drie verschillende afdelingen gelegen. Het ziekenhuis heeft de medewerkers op de betrokken afdelingen en de enige patiënt die in contact is geweest met de man geïnformeerd. Medewerkers op de betrokken afdelingen die klachten hebben, worden getest op het coronavirus. In afwachting van de uitslag zijn ze naar huis gestuurd.
Topman Air France KLM: 'Stel luchtvaartbelasting uit'
De topman van Air France KLM wil dat Europese overheden de invoering van luchtvaartbelasting uitstellen vanwege het coronavirus. Ben Smith vraagt daarom op een bijeenkomst van Airlines 4 Europe in Brussel, de brancheorganisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen, waarvan Smith de voorzitter is.
Luchtvaartmaatschappijen lijden nu verliezen als gevolg van het virus en kunnen iedere vorm van financiële verlichting gebruiken, zegt hij. Air France KLM heeft al miljoenenverliezen geleden omdat er niet gevlogen wordt op China.
Smith is ook bezorgd dat maatschappijen hun plekken op luchthavens gaan verliezen omdat vluchten zijn afgelast. Het is de regel dat een maatschappij zijn zogeheten slots in een volgend seizoen verliest als die ongebruikt blijven. Smith hoopt dat de nationale luchtvaartcoördinators de regel nu niet zullen toepassen. Hij sluit niet dat luchtvaartmaatschappijen, die het al moeilijk hadden vóór de uitbraak, moeten fuseren met andere maatschappijen om het hoofd boven water te houden. "Dat zag je na SARS en dat zal nu weer gebeuren," aldus Smith.
Donderdag Kamerdebat
De Tweede Kamer houdt donderdag om 10.15 uur een plenair debat over de verspreiding van het coronavirus en de maatregelen die het kabinet neemt. Er stond donderdag een corona-overleg van de Kamercommissie voor Volksgezondheid met het kabinet op het programma, maar dat gaat nu niet door.
Fed komt met onverwacht hoge renteverlaging
De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verlaagt de rente met een half procentpunt om de negatieve effecten op de economie van het coronavirus tegen te gaan. Het is voor het eerst sinds de financiële crisis dat de Fed tussentijds de rente verlaagt. Beleggers gingen er wel vanuit dat de rente iets omlaag zou gaan, maar niet dat het met zoveel zou zijn.
De onverwachte maatregel had meteen effect op de beurskoersen. De Dow Jonesindex steeg met 700 punten na de bekendmaking. Eerder op de dag stond de beurs nog op verlies. Ook in Amsterdam gingen de koersen in hoog tempo omhoog.
Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet gisteravond ook al weten steunmaatregelen te overwegen. In Australië is de rente vandaag ook verlaagd met 0,25 procentpunt.
'Kom niet naar MH17-proces met symptomen en na bezoek risicogebied'
Mensen die onlangs in een risicogebied zijn geweest en nu verkoudheidsklachten of koorts hebben, kunnen het beste de richtlijnen van het RIVM volgen en geen rechtszaken bezoeken, zoals het MH17-proces dat maandag begint. Dat adviseert de Raad voor de rechtspraak.
"De Rechtspraak heeft landelijk maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen", staat in een vandaag gepubliceerde verklaring. Bij het MH17-proces in de rechtbank op Schiphol worden maandag honderden mensen uit tientallen landen verwacht.
Technische briefing RIVM live te volgen
Om 16.30 uur worden leden van de Tweede Kamer bijgepraat door deskundigen van het RIVM over de situatie rond het coronavirus. Met die informatie kunnen Kamerleden beter beoordelen of het kabinet tot nog toe goed heeft gehandeld. De technische briefing is te volgen op NPO Politiek.
IOC: nog geen twijfel aan doorgaan Spelen
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet geen aanleiding om te twijfelen aan het doorgaan van de Spelen komende zomer in Tokio. Het bestuur van het IOC liet zich vandaag bijpraten over de maatregelen die zijn genomen vanwege het coronavirus en kwam met een verklaring: "Het bestuur van het IOC moedigt alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen op de Olympische Spelen van Tokio 2020."
Tokio heeft eventueel het recht om de Olympische Spelen uit te stellen naar het einde van 2020 vanwege het virus. Dat heeft de Japanse minister Seiko Hashimoto gezegd na vragen in het parlement.
Student universiteit Leiden in isolatie
De Universiteit Leiden heeft laten weten dat een van haar studenten is getest op corona en in isolatie zit in een wooncomplex van de universiteit in Den Haag. In eerste instantie hadden we hier gemeld dat er sprake was van een positieve test, maar volgens de universiteit is er nog geen uitslag bekend.
De student was naar Italië geweest, werd na terugkomst ziek en meldde zich meteen bij zijn arts. Er wordt nu gewacht op het resultaat van de test. De uitslag daarvan komt op zijn vroegst woensdag.
In het gebouw waar de student in Den Haag in isolatie zit wonen nog zo'n 400 studenten. Zij zijn vanochtend ingelicht.
Organisatie Songfestival: we volgen de ontwikkelingen
De organisatie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam houdt rekening met alle mogelijke scenario's rond het coronavirus. Het team laat weten de ontwikkelingen op de voet te volgen en te overleggen met de verantwoordelijke instanties.
"We volgen hierin de richtlijn die het RIVM geeft en zijn ons samen met de EBU aan het oriënteren op verschillende mogelijke scenario's. Het is op dit moment echter te vroeg om in te gaan op deze eventuele scenario's, aangezien deze afhankelijk zijn van de ontwikkelingen de komende periode. Onze focus ligt nog steeds op het produceren van een onvergetelijk Eurovisie Songfestival in mei", aldus de organisatoren.
Westerse economieën klaar om in actie te komen
De ministers van financiën en de centrale bank-presidenten van de G7 stellen in een gezamenlijke verklaring dat ze klaarstaan om in actie te komen om de financiële gevolgen van de verspreiding van het coronavirus in te dammen. "Wij zijn bereid om alle mogelijke beleidsmaatregelen te nemen om een sterke, houdbare groei te bereiken en om de risico's te beperken," zo stellen de ministers. Concrete acties zijn vooralsnog niet aangekondigd.
De G7 is een forum van zeven belangrijke economieën: de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan, Duitsland Frankrijk en Canada. De G7-ministers vergaderden vanmiddag telefonisch met elkaar en de centrale bankpresidenten. De op-een-na grootste economie ter wereld, China, maakt geen deel uit van de G7.
In beeld: Zuid-Koreaanse soldaten ontsmetten sloppenwijk
Correspondent: vooral annuleringen in Rome
Rutte: grote evenementen gelasten we niet af
Het Haagse crisisoverleg is zojuist afgelopen. Premier Rutte en minister Bruins voor Medisch Zorg kwamen gezamenlijk naar buiten en vertelden dat het overleg met de grote groep betrokken ministers en deskundigen goed was verlopen.
De premier vindt het te vroeg om te zeggen dat het virus onder controle is. "Er komen nog steeds mensen bij." Volgens Rutte zit Nederland nu in de "indamfase". Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was om goed voorbereid te zijn op de volgende fase. "Wanneer die komt? Daar kan ik niets over zeggen."
Het dagelijks leven moet vooral gewoon doorgaan, is zijn boodschap. "Kinderen kunnen gewoon naar school. Vergaderingen kunnen gewoon doorgaan. En grote evenementen gelasten we niet af."
Boekenbeurs Leipzig afgelast
De Leipziger Buchmesse is preventief afgelast vanwege het coronavirus. Het driedaagse evenement trok vorig jaar ruim 280.000 bezoekers.
’23 Iraanse parlementsleden besmet’
De situatie in het zwaar door coronavirus getroffen Iran is opnieuw flink verslechterd. Het dodental is met elf gestegen tot 77, het hoogste aantal buiten China. Volgens de Iraanse autoriteiten zijn zeker 2336 mensen besmet, waarvan er ruim 800 nieuw zijn.
Op de staatstelevisie zei een parlementariër dat 23 leden van het parlement het virus hebben opgelopen. Ook het hoofd van de hulpdiensten zou besmet zijn geraakt.
Opperste leider Khamenei heeft gezegd dat het leger wordt gemobiliseerd in de strijd tegen het virus.
RIVM: zes nieuwe besmettingen in Nederland
Aantal bevestigde besmettingen met coronavirus in Nederland is gestegen tot 24, dat meldt het RIVM. Er zijn dus zes nieuwe gevallen.
Bijna alle personen bij wie het coronavirus is vastgesteld zijn reizigers afkomstig uit Noord-Italië of zijn gezinscontacten van een eerdere patiënt. Van enkele patiënten is de bron van de besmetting nog onbekend. Dit is nog in onderzoek, schrijft het RIVM.
'Vrouw uit Eindhoven besmet'
Omroep Brabant meldt dat een vrouw uit Eindhoven het coronavirus heeft opgelopen. De nieuwssite schrijft dat het RIVM het geval heeft bevestigd. De vrouw was met familie op vakantie geweest in Noord-Italië. De patiënt zit samen met haar partner in thuisisolatie.
Wat behelst het crisisberaad in Den Haag?
Het nieuwe coronavirus kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse samenleving en daarom zijn negen ministers en premier Rutte bijeen op het ministerie van Justitie en Veiligheid om zich te laten bijpraten door deskundigen.
Minister Bijleveld van Defensie is uitgenodigd om te kijken wat het leger eventueel nog meer kan doen als het virus zich verspreidt. Er is nu een kazerne gebruikt voor de opvang van de uit China geëvacueerde Nederlanders.
Minister Koolmees van Sociale Zaken houdt zich bezig met werktijdverkorting en minister Blok van Buitenlandse Zaken houdt de reisadviezen en de besmetting in andere landen in de gaten. Minister Slob is aangeschoven met het oog op eventuele maatregelen voor de basis- en middelbare scholen.
De Jonge van Volksgezondheid kijkt of er genoeg zorgpersoneel is en of er eventueel verpleeghuizen gebruikt kunnen worden voor de opvang. "We zitten midden in de corona. We willen goed voorbereid zijn", verklaarde verantwoordelijk minister Bruins de hoge opkomst voor het crisisberaad. "We kijken naar scenario's voor de toekomst."
'Een vijfde van alle Britse werknemers kan ziek worden'
De Britse regering houdt er rekening mee dat in het ergste geval mogelijk zo'n twintig procent van de beroepsbevolking ziek wordt als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt uit de noodplannen die premier Johnson vandaag bekend heeft gemaakt.
In het worstcasescenario kan het Britse leger worden ingezet om de orde te bewaken of om medische hulp te verlenen. Scholen kunnen worden gesloten en de medische sector kan te maken krijgen met ernstige overbelasting, schrijft de BBC.
Maar Johnson benadrukt dat dit allemaal plannen zijn voor als de situatie uit de hand loopt. Met zo'n veertig besmettingen valt het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk vooralsnog mee. Het allerbelangrijkste is goed je handen wassen, zegt de premier op de persconferentie.
316 bedrijven vragen om werktijdverkorting
Het aantal bedrijven dat voor een vergunning voor werktijdverkorting aanklopt bij het ministerie van Sociale Zaken blijft groeien. De teller staat inmiddels op 316 ondernemingen. Daarvan hebben 106 bedrijven groen licht gekregen, bij 72 bedrijven is de aanvraag nog in behandeling en 111 aanvragen moeten nog in behandeling genomen worden. Bij 27 bedrijven is de aanvraag afgewezen, omdat ze bijvoorbeeld niet aan de criteria voldoen.
Bedrijven kunnen in bijzondere situaties, zoals de uitbraak van het coronavirus, een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen. Door wegvallend werk kan personeel tijdelijk niet, of minder ingezet worden. Voor werknemers in loondienst lopen de kosten door terwijl er minder verdiend wordt. Met een vergunning voor werktijdverkorting krijgt het personeel voor de niet-gewerkte uren een WW-uitkering. Met die financiële steun hoeven bedrijven dus geen mensen te ontslaan.
De getroffen bedrijven kampen bijvoorbeeld met:
- Een haperende productie door niet geleverde goederen en onderdelen.
- Evenementen, symposia en handelsbeurzen worden afgelast.
- Havenbedrijven krijgen minder overslag.
- Winkels zien voorraden teruglopen.
- Transportbedrijven vervoeren minder en hebben minder ritten.
- De hotelsector ziet de toeristenstroom opdrogen, reisbureaus en touroperators hebben minder vakantieboekingen
- En luchtvaartmaatschappijen vervoeren minder passagiers en schrapt vluchten.
Duitsland 31 nieuwe besmettingen, België vijf
Ook in onze buurlanden loopt het aantal bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus op. De Duitse autoriteiten melden dat het aantal patiënten de afgelopen 24 uur is gestegen van 157 tot 188. Er zijn nog geen sterfgevallen bekend.
In België zijn er vijf besmettingen bijgekomen, zo meldt de VRT. Het totaal komt daarmee op dertien. Alle nieuwe patiënten zijn op vakantie geweest in Italië. Ook in België zijn er voor zover bekend geen mensen overleden aan het virus.
Het RIVM komt naar verwachting vanmiddag met een update over het aantal besmettingen in Nederland.
Franse scholen gesloten
Frankrijk heeft zo'n 120 scholen tijdelijk gesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Minister Jean-Michel Blanquer (Onderwijs) zegt dat de komende dagen vergelijkbare maatregelen kunnen volgen.
Onder meer basisscholen en middelbare scholen in het departement Oise, ten noorden van Parijs, zijn dicht. Dat treft zo'n 35.000 leerlingen, zegt de minister. Ook kregen 9000 scholieren in het departement Morbihan in Bretagne het verzoek thuis te blijven.
In Frankrijk zijn 191 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Zeker drie patiënten zijn overleden.
'Japan mag Olympische Spelen verzetten'
Tokio heeft het recht om de Olympische Spelen uit te stellen tot eind 2020 vanwege het coronavirus. Dat heeft de Japanse minister Seiko Hashimoto gezegd na vragen in het parlement.
"Het contract stelt dat de Spelen gehouden moeten worden in kalenderjaar 2020", zei Hashimoto. "Dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als het recht op uitstellen. Maar we doen er alles aan de Spelen door te laten gaan op de geplande data." Het evenement start vooralsnog op 24 juli en duurt tot en met 9 augustus.
Met ruim 250 besmettingen is Japan een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus buiten China.
Derde Chinese arts overleden aan coronavirus
Chinese staatsmedia melden dat een 57-jarige arts is overleden aan Covid-19. Hij was een collega van de begin vorige maand overleden 34-jarige arts Li Wenliang, die als een van de eersten alarm sloeg over het virus.
De 57-jarige Mei Zhongming is volgens staatsmedia de derde arts die in het Wuhan Central Hospital overlijdt aan het virus.
iPhone-producent: einde van de maand op oude productieniveau
Foxconn, de belangrijkste producent van iPhones, verwacht aan het einde van deze maand weer op het oude productieniveau te zitten in China. Dat schrijft persbureau Reuters. De helft van de seizoenswerknemers is weer teruggekeerd.
Eerder meldde Apple dat als gevolg van het coronavirus het bedrijf zijn omzetverwachtingen bij moet stellen. Een doorgaans goed ingevoerde Apple-analist, Ming-Chi Kuo, verwacht dat er 10 procent minder iPhones worden verscheept in het eerste kwartaal.
Crisisoverleg in Den Haag
Diverse ministers en instanties komen vandaag op het ministerie van Justitie en Veiligheid bijeen voor crisisberaad. "Dit gaat vooral over de gevolgen die de corona-uitbraak kan hebben als het groter wordt dan nu", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp in het NOS Radio 1 Journaal. De zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) kwam bijvoorbeeld ook bijeen na de MH17-ramp.
De Tweede Kamer is vandaag terug van reces en ook daar is volop aandacht voor het virus. Aan het einde van de middag staat een technische briefing van het RIVM gepland. "Kamerleden worden bijgepraat, zodat ze beter kunnen beoordelen of minister Bruins goed heeft gehandeld", zegt Van der Wulp. "Er zijn natuurlijk veel kritische vragen vanuit de Kamer, maar je kunt toch stellen dat een ruime meerderheid vertrouwen heeft in hoe het RIVM en Bruins de zaken tot nu hebben aangepakt."
Zuid-Korea meldt nog eens 374 nieuwe gevallen
In Zuid-Korea is het aantal coronabesmettingen voor de tweede keer op een dag gestegen, ditmaal met 374. Eerder op de dag was al door gezondheidsautoriteit KCDC bekengemaakt dat er 600 nieuwe gevallen zijn bijgekomen.
Het totaal staat nu op 5186 bevestigde besmettingen. De meeste patiënten worden gelinkt aan de omstreden Shincheonji-kerk. De leider van die kerk heeft gisteren zijn excuses aangeboden.
Situatie in Chinese provincie Hubei 'onder controle'
Het aantal nieuwe besmettingen in China blijft dalen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Zo laag zijn de aantallen al een tijdje niet geweest", zegt correspondent Eefje Rammeloo in het NOS Radio 1 Journaal.
Volgens een lokale partijchef in de provincie Hubei, het centrum van de wereldwijde corona-uitbraak, is de situatie daar zelfs onder controle. "Om dat te laten zien zijn de eerste noodklinieken al gesloten", zegt Rammeloo. Dat zijn overigens niet de grote ziekenhuizen die vorige maand in enkele dagen gebouwd zijn.
De correspondent benadrukt dat het lastig te zeggen is of de uitbraak in Hubei ook echt onder controle is. "De situatie is in ieder geval meer gestructureerd ten opzichte van de chaos die het een paar weken geleden nog was."
Volgens Rammeloo verschuift de focus in de staatsmedia naar besmettingen via het buitenland. Gisteren zou bij zeven personen die terugkwamen in China na een Italië-reis het virus zijn vastgesteld. "Dat is natuurlijk koren op de molen van de propagandamachine: die laat heel graag zien dat het daadkrachtige optreden van de regering de crisis bedwongen heeft."
Kom niet naar kantoor, roept Twitter op
Het Amerikaanse techbedrijf Twitter moedigt duizenden werknemers wereldwijd aan om vanuit huis te werken vanwege zorgen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Dat meldt de onderneming in een blog. Werknemers van het socialemediabedrijf in Hongkong, Japan en Zuid-Korea zijn verplicht vanuit huis te werken.
Twitter-baas Jack Dorsey is sowieso een groot voorstander van werken op afstand. Hij had al het plan aangekondigd om in 2020 zes maanden vanuit Afrika te werken. Vandaag twitterde Dorsey over de nieuwe oproep van het bedrijf:
'Inwoner Haarlem besmet'
Een inwoner van Haarlem is volgens NH Nieuws besmet met het coronavirus. De GGD Kennemerland zou dit ook hebben bevestigd. De gemeente meldt dat het naar omstandigheden goed gaat met de patiënt en dat de persoon in thuisisolatie zit, schrijft NH Nieuws.
Krant: paus heeft geen coronavirus
Uit een coronavirustest blijkt dat paus Franciscus het virus niet heeft opgelopen, dat meldt een Italiaanse krant. De paus had afspraken afgezegd vanwege een verkoudheid. Volgens Il Messaggero was hij voor de zekerheid getest op corona.
CPB: effect corona op economische groei onzeker
De economische impact van het coronavirus is op dit moment moeilijk te voorspellen, schrijft het Centraal Planbureau. Het CPB verwacht voorlopig dat de economie dit jaar met 1,4 procent groeit, maar dat geldt alleen als het virus snel onder controle wordt gebracht. Als dat niet het geval is, valt die groei mogelijk ruim de helft lager uit.
Opnamestop IC Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk vanwege corona
Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk meldt dat er een tijdelijke opnamestop geldt op de intensive care. De aanleiding is het verblijf van een patiënt bij wie in een eerste test besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Het is nog te vroeg voor een definitieve diagnose: daarvoor moet diegene nog een keer getest worden.
De patiënt ligt in het ziekenhuis in isolatie en was opgenomen op 28 februari.
Laagste aantal nieuwe besmettingen in China
In China zijn er gisteren 125 coronagevallen bijgekomen. Dat is het laagste aantal sinds de Chinese gezondheidsautoriteit op 21 januari begon met een dagelijkse update van het aantal nieuwe besmettingen. In totaal zijn er nu 80.151 mensen in China besmet geraakt met het virus. Van hen zijn er 2943 overleden.
In Zuid-Korea zijn 600 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat land telt nu 4812 infecties. Zuid-Koreanen blijven inmiddels massaal weg bij sportwedstrijden en andere grote evenementen.