De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de conventie
NOS Nieuws

De valse start van de Democraten in Philadelphia

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten

Stronger together is de slogan waarmee de Democraten vandaag hun partijconventie openen in Philadelphia. Samen staan we sterker. Ja natuurlijk, er zijn problemen in Amerika, maar met het juiste zetje kunnen we er wat moois van maken. Wij Democraten bieden Amerika een hoopvolle toekomst.

Met deze kreten zetten de Democraten zich af tegen het doembeeld dat Trump schetste op de Republikeinse conventie. Trumps Amerika is een gitzwart Amerika. Een land dat economisch op de knieën ligt, van alle kanten bedreigd wordt en in de greep is van de angst. Clinton zal optimisme en hoop benadrukken.

Anders dan bij de Republikeinen leken de Democratische rijen zich gesloten te hebben. De presentatie van haar running mate Tim Kaine verliep vlekkeloos. Bernie Sanders, die tijdens de Democratische voorverkiezingen taaie tegenstand bood, heeft zich vol achter de campagne van Hillary Clinton geschaard.

Kansen

Maar toen kwam zaterdag het e-mailschandaal. Klokkenluiderwebsite Wikileaks lekte duizenden e-mails van het partijbestuur. Dat behoort tijdens de voorverkiezingen neutraal te zijn, maar uit de e-mails blijkt dat hoge partijbestuurders Sanders zwart wilden maken om zo de kansen van Clinton te vergroten.

Sanders reageerde geïrriteerd ("It's outrageous") en hij riep partijvoorzitter Wasserman Schultz op haar functie neer te leggen. Enkele uren later gaf ze gehoor aan die oproep. Sanders benadrukte wel dat hij de kandidatuur van Clinton hoe dan ook blijft steunen. "We moeten Trump verslaan", zei hij in een interview met CNN.

De steun van Sanders kan echter de brede frustratie over Clinton binnen de partij niet verhullen. Progressieven bekritiseerden al de keuze voor senator Kaine als Clintons vicepresident. Kaine, een man van het politieke midden en voorstander van handelsverdragen die Sanders zo hekelt, is hun ogen niet links en progressief genoeg.

Onder vaandeldragers Elizabeth Warren en Bernie Sanders heeft de partij een beweging naar links gemaakt. Een aanzienlijke stroming bij de Democraten wil afrekenen met de neo-liberale Derde Weg van de (Bill) Clinton-jaren. Deze beweging wil de partij ombouwen in een progressief bolwerk dat de gezondheidszorg en onderwijs betaalbaar maakt, Wall Street aan banden legt, het minimumloon verhoogt, rechten voor werknemers verstevigt, campagnefinanciering hervormt en illegale immigranten de mogelijkheid biedt een legale status te bemachtigen.

Wantrouwen

Clinton moet laveren tussen de verschillende kampen. Onder druk van Sanders is ze al een stuk naar links opgerukt, maar tegelijkertijd wil ze ook onafhankelijke kiezers en gematigde Republikeinen aantrekken die grote twijfels hebben over Donald Trump. Ze staat donderdag met haar acceptatiespeech voor de taaie opgave om het ene kamp aan te spreken zonder het andere kamp van zich te vervreemden.

En ze heeft nog een groot probleem: een meerderheid van de Amerikanen koestert een diep wantrouwen tegen haar. Haar sterkste troef is dan ook Trump. Zoals de afkeer van Hillary Clinton de Republikeinen verenigt, zo scharen Democraten zich achter Clinton door hun afschuw over de miljardair uit New York.

Zo klinkt de slogan Stronger Together wat hol. Al zal Clinton proberen een optimistisch toekomstbeeld te schetsen, het is een boodschap die besmet is met cynisme en wantrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl