Remco Evenepoel heeft laten zien waarom hij de wereldkampioen tijdrijden is. In een race tegen de klok over ruim 25 kilometer door de graanvelden en wijngaarden van de Bourgogne was de Belg sneller dan Tadej Pogacar (+0.12), Primoz Roglic (+0.34) en Jonas Vingegaard (+0.37).
Wereldkampioen tijdrijden Evenepoel beloonde met zijn eerste ritzege ooit in de Tour de France een maandenlange voorbereiding op deze zevende etappe. Toch leek het even erop dat het allemaal mis ging toen Evenepoel op twee kilometer van de finish dacht dat hij lek had gereden.
De Belg stak zijn hand al uit voor een nieuwe fiets, tot hij snel erachter kwam - na een zwiep met de fiets - dat zijn band toch niet lek was.
Evenepoel heeft door deze tijdritzege in de Tour nu in alle grote rondes een tijdrit gewonnen. Belangrijker zal voor hem zijn: de twaalf seconden die hij inloopt op klassementsleider Pogacar.
Geel blijft voor Pogacar
De Sloveen behoudt de leiding in het algemeen klassement. Evenepoel, de nummer twee in de strijd om het geel, moest 45 seconden goedmaken op Pogacar om de leiderstrui over te nemen, maar dat gat bleek te groot.
Vingegaard had vooraf misschien wel wat tijdverlies verwacht, maar hield de schade beperkt tot 37 seconden van de winnaar. De Deen zette de vierde tijd neer en blijft derde in het algemeen klassement.
Roglic, die vierde sterke tijdrijder van de klassementsfavorieten, had een wat moeizamere start dan de rest, maar reed mede door een verschroeiende afdaling nipt sneller dan Vingegaard, die hij nu tot 21 seconden genaderd is. Roglic klom door zijn sterke tijdrit naar de vierde plek in het algemeen klassement.
Achter de 'grote vier' stapten meer renners op die kunnen tijdrijden. Denk aan Juan Ayuso (15de), Joao Almeida (8ste), het Zwitserse uurwerk Stefan Küng (10de) en Matteo Jorgenson (7de). Toch had de Belg Victor Campenaerts lang de snelste tijd staan, zelfs nog toen de grote kanonnen het parcours op kwamen.
Roglic was de eerste van de 'grote vier' die onder de tijd van Campenaerts doken. Uiteindelijk was Campenaerts de beste van de rest.
Van Aert moeizaam
Want ook alleskunner Wout van Aert, vorig jaar nog derde in de memorabele tijdrit naar Combloux, kwam niet aan de tijd van zijn landgenoot. Van Aert heeft het nog niet te pakken, zoals ze bij Visma-Lease a Bike stiekem al wel verwachtten, en dat bleek uit 24ste plek. Bijna twee minuten achter winnaar Evenepoel.
Weinig bemoedigend voor Van Aert met zicht op de OIympische Spelen, waar hij in Parijs samen met Evenepoel België vertegenwoordigt op de tijdrit. "Het ging niet zoals ik wilde", zei Van Aert berustend na afloop. "Het was zwaar en een tijdrit liegt niet."
Opstopping voor Bernard
Niet iedere renner stapte op met klassementsstress en de drang iets indrukwekkends te laten zien of de benen te testen. Voor de Fransman Julien Bernard waren de 25 kilometer door zijn geboortestreek een groot defilé.
Zwaaiend en high-five's gevend, belkom hij de heuvel halverwege het parcours, waar hij gestopt werd door zijn familie, die de weg had geblokkeerd voor een knuffel en een kus.
Het peloton begint het tweede Tour-weekend zaterdag met een op papier vlakke etappe. Toch moeten de renners 2.400 hoogtemeters over en loopt de finish ietsjes op.