Het Europees Parlement in Straatsburg
NOS Nieuws

Peiling: kwart wil PVV stemmen bij Europese verkiezingen

Van de Nederlanders die op 6 juni willen gaan stemmen bij de Europese verkiezingen, is een kwart van plan dat op de PVV te doen, meldt onderzoeksbureau Ipsos I&O in een peiling op eigen initiatief. Daarmee zou de partij van Geert Wilders, die in 2019 geen enkele zetel haalde, negen zetels krijgen.

In totaal krijgt Nederland 31 zetels. In 2019 waren dat er 26.

In de Peilingwijzer scoort de PVV de laatste maanden hoger, maar PVV-sympathisanten zijn minder vaak van plan ook voor het Europees Parlement te gaan stemmen. In de peiling van Ipsos I&O zegt ruim de helft van de ondervraagden zeker te gaan stemmen, maar dat is vrijwel zeker een overschatting. In 2019 zei 54 procent zeker te gaan stemmen en kwam de opkomst uit op 42 procent.

Tweede in deze peiling is GroenLinks-PvdA, die met iets minder dan 20 procent van de stemmen 7 zetels zou krijgen. Dat zijn er twee minder dan in 2019, toen GroenLinks en de PvdA apart meededen en de PvdA met Frans Timmermans als lijsttrekker met 6 zetels verrassend de grootste partij werd.

In het Europees Parlement horen GroenLinks en PvdA bij verschillende fracties. De PvdA is aangesloten bij de sociaaldemocratische S&D-fractie, GroenLinks bij de Europese Groenen. De PVV maakt deel uit van Identiteit en Democratie, met het Franse Rassemblement National (voorheen Front National) en het Duitse Alternative für Deutschland (AfD).

In de peiling is de VVD met 6 zetels derde, een winst van 2.

Nul zetels voor NSC

Opvallend is dat NSC op 0 zetels wordt gepeild. Slechts 1 op de 6 ondervraagden die bij de Tweede Kamerverkiezingen van november voor NSC kozen, zegt opnieuw op de partij van Pieter Omtzigt te willen stemmen.

D66, CDA en Volt worden gepeild op 2 zetels. D66 zou daarmee het huidige aantal zetels behouden, het CDA zou er twee verliezen en Volt zou er twee winnen.

Huidige zetelverdeling in het Europees Parlement

De BBB, de Partij voor de Dieren en SGP staan op 1 zetel. Forum voor Democratie zou zijn drie zetels verliezen. De SP, die in 2019 geen enkele zetel haalde, lijkt opnieuw op nul uit te komen, al komt de partij wel - net als vijf jaar geleden- dicht bij een zetel.

Dat geldt voor meer partijen. De kiesdrempel is 3,22 procent. NSC, CU, SP en FvD zitten daar net onder, maar hebben volgens de onderzoekers zeker nog kans op een zetel, terwijl BBB, PvdD en de SGP ook nog onder de kiesdrempel terecht kunnen komen. De verschillen tussen deze zeven partijen zijn klein.

Sowieso wordt de opkomst een belangrijke factor. Een hogere opkomst lijkt in het voordeel van de PVV.

Lijsttrekkers

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de lijsttrekkers weinig bekendheid genieten. In 2019 was Frans Timmermans bekend bij meer dan twee derde van de kiezers. Geen van de huidige lijsttrekkers komt daarbij zelfs maar in de verste verte bij in de buurt.

Het bekendst zijn nog Bas Eickhout (GL-PvdA) en Malik Azmani (VVD) met 11 respectievelijk 10 procent. Beiden lopen al langer mee. Eickhout is samen met de Duitse Terry Reintke spitzenkandidaat voor de Europese Groenen.

Verkiezingsthema's

Van de Nederlandse ondervraagde kiezers zegt 46 procent dat immigratie en asiel belangrijke thema's zijn voor hun stemkeuze. 33 procent noemt klimaatverandering en 30 procent internationale veiligheid en oorlogen.

Landbouw speelt maar voor 11 procent van de kiezers een belangrijke rol, net iets minder dan het thema natuur. Wel is natuur voor 30 procent van de GL-PvdA-kiezers belangrijk.

Overigens leven de Europese verkiezingen nog nauwelijks, constateert Ipsos I&O-onderzoeker Peter Kanne. "De meeste kiezers gaan bij hun keuze af op wat ze van deze partij zien in de landelijke politiek, slechts één op acht kijkt primair naar de Europese politiek. Terwijl er voldoende belangrijke inhoudelijke kwesties zijn die om publiek debat vragen. Denk aan immigratie, de oorlogen in Oekraïne en Gaza en het klimaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl