Start stemmen songfestival uitgesteld, nog geen duidelijkheid over Joost Klein
Er is nog altijd geen besluit genomen over de deelname van Joost Klein aan de finale van het songfestival. Sinds organisator EBU gistermiddag aankondigde dat er een onderzoek is gestart naar een incident rond Klein, is er vooral nog veel onduidelijk. Ondertussen heeft de EBU de start van het stemmen op de finalekandidaten uitgesteld, tot er definitief uitsluitsel is over de Nederlandse inzending.
Gisteravond werd bekend dat ook de Zweedse politie betrokken is bij het onderzoek naar het incident rond Klein. Dat bevestigt de politie aan SVT Nyheter, het nieuwsprogramma van de Zweedse publieke omroep.
De zanger zelf hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Bij zijn hotel wachtte een journalist hem op, maar hij wilde geen antwoord geven op vragen. Omroep AVROTROS bevestigt dat het onderzoek van organisator EBU nog gaande is. "Wij wachten de uitkomst van dit onderzoek af en willen er tot die tijd niets over kwijt."
Volgens SVT gaat het mogelijk om een fysieke confrontatie met een fotograaf. Een ander hardnekkig gerucht is dat Klein mogelijk een aanvaring had met iemand van de productie van het songfestival.
Ondertussen hadden songfestivalliefhebbers uit landen die niet meedoen aan het songfestival eigenlijk al vanaf middernacht mogen stemmen op hun favoriete artiesten via de Eurovisie-app.
Op de app was echter twee uur lang te lezen "We gaan snel beginnen, blijf hier". Daarbij werd geen tijdsindicatie gegeven. Rond 3.00 uur heeft de organisatie echter geplaatst dat het stemmen is uitgesteld. "Het openen van de stem voor de rest van de wereld is uitgesteld nadat het onderzoek naar de Nederlandse deelnemer is afgerond. Onze excuses voor het ongemak", is te lezen in de app.
Er ligt op dit moment geen aanklacht, zegt een woordvoerder van de politie tegen SVT. "Maar we zijn ter plaatse en voeren onderzoeksmaatregelen uit om te zien wat er is gebeurd."
Klein deed gisteravond niet mee aan de juryshow in de Malmö Arena. Tijdens deze show bekijken leden van de vakjury's van alle deelnemende landen de acts en geven zij punten, die zaterdag aan het eind van de finale bekend worden gemaakt. Deze punten tellen voor de helft mee voor de beoordeling. De andere helft van de punten wordt door de mensen thuis telefonisch en via internet gegeven.
In plaats van een live optreden van Klein was tijdens de juryshow een opname te zien van een eerder optreden. Bij de juryshow is ook publiek aanwezig.
Bij de getoonde videobeelden werd luid meegezongen in de zaal:
Klein is nog niet gediskwalificeerd, benadrukt AVROTROS. Wel is de Nederlandse vlag weggehaald uit het deel van de hal waar de artiesten verblijven.
Bij de repetitie voor de finale eerder op de dag leek er nog niets aan de hand: Klein liep tijdens de zogenoemde vlaggenparade gewoon het podium op. Toen Klein als vijfde aan de beurt was om op te treden stonden technici al klaar om de spullen die de zanger zou gebruiken op het podium te plaatsen. Maar daarna veranderde het plan en kwamen de decorstukken voor Israël - de act die na Klein is te zien in de finale - het podium op.
Zo zag de opkomst van Klein aan het begin van de repetities eruit:
Eergisteren was de zanger ook betrokken bij een opvallend moment tijdens de persconferentie na de tweede halve finale. Klein zat aan een tafel met meerdere deelnemers aan de tweede halve finale, onder wie de Israëlische deelnemer Eden Golan. De aanwezigheid van Israël leidde en leidt tot protesten van mensen die vinden dat het land niet mag meedoen vanwege de oorlog in Gaza.
Tijdens een vraag van een Poolse journalist aan Golan verstopte Klein zichzelf onder een Nederlandse vlag. De journalist vroeg aan Golan of ze erbij had stilgestaan dat ze door haar aanwezigheid andere artiesten en het publiek in gevaar brengt.
Daarop zei de persvoorlichter dat ze daar niet op hoefde te antwoorden. "Waarom niet?" reageerde Klein, die daarbij zijn hoofd onder de vlag vandaan haalde. Daarna gaf de Israëlische zangeres alsnog antwoord.
Slapen
Overigens was Klein niet de enige artiest die tijdens vragen aan Israël de aandacht trok. Marina Satti, die namens Griekenland deelneemt, deed alsof ze in slaap viel terwijl Golan werd geïnterviewd.
Artiesten die Portugal, Engeland, Ierland, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, Litouwen, Finland en San Marino vertegenwoordigen op het songfestival, riepen in maart al op tot een "onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza". Maar op het songfestival zelf mogen zij dat niet zichtbaar doen, omdat de organisatie politieke boodschappen verbiedt.
Toch slaagt de organisatie er niet in om alles tegen te houden. Zo had de Zweedse zanger Eric Saade dinsdag tijdens de eerste halve finale een zwart-wit geblokte sjaal om zijn arm waarmee hij steun betuigde aan het Palestijnse volk. In diezelfde halve finale had een didgeridoospeler tijdens de act van Australië een getekende watermeloen op zijn borst. Tekeningen van watermeloenen worden gebruikt bij pro-Palestijnse protesten omdat watermeloenen dezelfde kleuren hebben als de Palestijnse vlag.
En de Belgische zanger Mustii had in de tweede halve finale op zijn arm het woord peace geschreven. De artiest had eerder gezegd het festival niet te willen boycotten, maar op het podium "een boodschap van hoop en liefde" te willen brengen.