Landen evacueren burgers uit Libanon, Nederland herhaalt: 'Ga nu het nog kan'
Meerdere Europese landen zijn begonnen met het evacueren van burgers en ambassadepersoneel uit Libanon. Duitsland stuurde gisteren een defensietoestel naar Beiroet. Dat keerde met 110 ambassademedewerkers en familieleden terug naar Berlijn.
Groot-Brittannië stuurt morgen een vliegtuig naar Libanon om Britse staatsburgers op te halen. Minister Lammy van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat er meer vluchten komen, als de veiligheidssituatie dat tenminste toelaat.
Lammy zegt dat de veiligheidssituatie snel kan verslechteren. "Het is belangrijk dat u nu vertrekt, omdat meer evacuatievluchten niet kunnen worden gegarandeerd", waarschuwt hij landgenoten in Libanon.
Groot-Brittannië stuurt ook militairen naar Cyprus, voor als een grootschaligere evacuatie nodig zou blijken. Cyprus ligt in de Middellandse Zee, op ruim 200 kilometer van de kust van Libanon.
Bulgarije heeft gisteren 89 mensen opgehaald met een regeringsvliegtuig. In Libanon wonen zo'n 400 Bulgaren; volgens de regering in Sofia wil iets minder dan de helft van hen vertrekken.
Nederland
Nederland organiseert vooralsnog geen evacuatievlucht. "Dat is echt een laatste oplossing, dat doe je alleen als je echt niet anders kunt", zei de Nederlandse ambassadeur in Libanon, Frank Mollen, tegen de NOS. Hij kon niet zeggen hoe veel Nederlanders nu nog in Libanon zijn.
Mollen benadrukt dat Nederlanders al enige tijd wordt geadviseerd om te vertrekken, of juist niet naar Libanon af te reizen. Het is nu nog goed mogelijk om met gewone lijnvluchten het land te verlaten. "Ga nu het nog kan."