VS, Frankrijk en bondgenoten roepen op tot staakt-het-vuren van 21 dagen in Libanon
De Verenigde Staten, Frankrijk en enkele van hun bondgenoten roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van 21 dagen tussen Israël en Hezbollah. Ook uitten ze hun steun voor een staakt-het-vuren in Gaza.
Dat is te lezen in een gezamenlijke verklaring die het Witte Huis publiceerde. Daarin roepen ook Australië, Canada, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Japan, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten op tot een staakt-het-vuren.
"Het is tijd om tot een diplomatieke oplossing te komen die ervoor zorgt dat burgers aan beide kanten van de grens veilig naar hun huis terug kunnen keren", is te lezen in de verklaring.
Frankrijk en de Verenigde Staten zeggen al een aantal dagen te werken aan een plan voor een tijdelijk staakt-het-vuren in Libanon om onderhandelingen tussen Israël en Hezbollah mogelijk te maken. In het plan staat dat het staakt-het-vuren drie weken zou moeten duren.
Details
Meer details van het plan zouden binnenkort bekend worden gemaakt. "We rekenen erop dat beide partijen het meteen zullen accepteren, om de bevolking te beschermen en diplomatieke onderhandelingen te laten beginnen", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot tegen de VN-Veiligheidsraad.
Verder zei Barrot dat Frankrijk en de VS met de partijen hebben overlegd. De Franse minister denkt dat een diplomatieke oplossing voor het conflict nog altijd mogelijk is. Barrot vertrekt eind deze week naar Libanon.
De Amerikaanse VN-gezant zegt te hopen dat het voorstel zal leiden tot rust en gesprekken over diplomatieke oplossingen mogelijk zal maken.
In Libanon zijn een half miljoen mensen op de vlucht. Correspondent Daisy Mohr was bij de grensovergang in Masnaa, waar mensen het land proberen te verlaten.
Gisteren zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, dat de Amerikaanse regering "druk bezig" is met een aantal partners om in Libanon te de-escaleren en werkt aan een staakt-het-vuren-akkoord "dat veel voordelen zou hebben voor alle betrokkenen".
De Israëlische VN-gezant zei een diplomatieke oplossing te verwelkomen, maar ook dat als die er niet komt Israël "alle middelen zal gebruiken die het heeft". Volgens hem voert Israël gerichte aanvallen uit op Hezbollah en is het niet uit op een volledige oorlog.
De Libanese premier Najib Mikati riep de VN-Veiligheidsraad op Israël onder druk te zetten om een onmiddellijk staakt-het-vuren af te dwingen. Hij zei dat hopelijk een wapenstilstand bereikt kan worden.
- Paniek en volle ziekenhuizen: gevolgen Israëlische aanvallen enorm voor Libanon
- Legerchef Israël: luchtaanvallen op Hezbollah banen weg voor mogelijke inval Libanon
- Blik verschuift naar Libanon, maar ook in Gaza gaat het geweld door
- Nog geen grootschalige oorlog, maar conflict Israël-Hezbollah steeds instabieler