Experts over ontplofte Hezbollah-piepers: 'mogelijk springstof in nep-onderdeel'
Er is nog veel onduidelijk over de golf ontploffingen die vanmiddag door Libanon en delen van Syrië trok. In Libanon zijn zeker negen mensen om het leven gekomen en bijna 3.000 gewonden gevallen doordat hun pieper ontplofte, meldt het Libanese ministerie van Gezondheid. Ook in delen van Syrië ontploften piepers.
Rond 15.30 uur begonnen de piepers van Hezbollah-leden op te warmen, waarna ze explodeerden in de handen of zakken van de mensen die ze bij zich droegen. Dat zeggen Libanese veiligheidsfunctionarissen en Hezbollah tegen persbureau AP. Op dat moment was het druk op straat.
Op een beveiligingscamera in een supermarkt in Beiroet is te zien hoe de tas van een man explodeert:
De piepers, die door veel Hezbollah-leden op hun lichaam worden gedragen en die voor communicatie worden gebruikt, kwamen nagenoeg gelijktijdig tot ontploffing. Een functionaris van Hezbollah sprak meteen van een Israëlische aanval en noemde de ontploffingen de "grootste inbreuk op de veiligheid" sinds de beschietingen tussen Hezbollah en Israël begonnen, oktober vorig jaar.
De piepers die ontploften zouden vrij recent zijn aangeschaft. Een Hezbollah-functionaris zei tegen persbureau AP dat de piepers van een nieuw merk waren dat de groep nog niet eerder had gebruikt. Na 7 oktober hadden Hezbollah-leiders de leden van de groep opgedragen om geen mobiele telefoons meer te gebruiken, omdat Israël daarmee zou kunnen knoeien.
Verschillende theorieën
Er wordt nog volop gespeculeerd over de oorzaak van de explosies. Sommige experts suggereren dat de batterijen door een hack oververhit zijn geraakt, waarna ze ontploften. Andere experts noemen dat onwaarschijnlijk en stellen dat er al met de piepers moet zijn geknoeid tijdens de productie of het transport van de apparaten. Dat zou betekenen dat de dader is geïnfiltreerd in de aanvoerlijnen van Hezbollah en dat de apparaten al voor de levering zijn voorzien van explosieven.
Een voormalig munitie-expert van het Britse leger zegt tegen de BBC dat er mogelijk een kleine hoeveelheid springstof is verstopt in een nep-onderdeel in de piepers. Vervolgens zouden de piepers met een signaal tot ontploffing zijn gebracht.
Sky News Arabia schrijft op basis van anonieme Hezbollah-functionarissen dat er een kleine hoeveelheid van de zeer explosieve stof PETN is toegevoegd aan het apparaat, en dat deze tot ontploffing is gebracht door de batterij op afstand te verhitten. PETN is ook wel bekend als pentriet en is een van de krachtigste explosieven ter wereld.
'Maar een kleine hoeveelheid springstof nodig'
Volgens de Nederlandse explosievendeskudige Ad van Riel lijkt het er inderdaad op dat er al met de piepers is geknoeid in de toeleveringsketen. "Als ik de beelden zie, is mijn eerste indruk dat er een explosief in de piepers heeft gezeten, dat in combinatie met de lithiumbatterij tot ontploffing is gekomen", zegt Van Riel. "Er is maar een kleine hoeveelheid springstof nodig om, in combinatie met zo'n batterij, veel schade aan te richten. Met 10 tot 20 gram springstof kun je makkelijk iemand doden."
Het is mogelijk om in een keer een signaal naar een groot aantal piepers te sturen. Volgens Van Riel is het in theorie mogelijk om piepers die voorzien zijn van springstof op afstand tot ontploffing te brengen.
Hezbollah wees na de explosies met de beschuldigende vinger naar Israël. De terreurbeweging houdt Israël "volledig verantwoordelijk voor de misdadige agressie, waar ook burgers het slachtoffer van waren". "De vijand zal zeker zijn verdiende straf krijgen", staat verder in de verklaring. Israël heeft nog niet gereageerd op de gebeurtenissen.
De ontploffingen vonden plaats enkele uren nadat het Israëlische veiligheidskabinet de veilige terugkeer van meer dan 60.000 ontheemde Israëliërs tot officieel oorlogsdoel had verklaard. Vanwege de vele raketten die Hezbollah sinds 7 oktober op het noorden van Israël heeft afgevuurd, zijn tienduizenden Israëliërs uit het gebied geëvacueerd. Gisteren zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant dat alleen "militaire actie" de veiligheid in Noord-Israël kon waarborgen, zodat de bewoners terug naar huis kunnen.
Wat is Hezbollah en wat wil de beweging?
Hezbollah heeft, net als Hamas, nauwe banden met Israëls aartsvijand Iran. Het Israëlische leger en Hezbollah beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in de Gazastrook. In Libanon zijn hierbij honderden en in Israël tientallen doden gevallen.