Explosies in de lucht boven Jeruzalem
NOS NieuwsAangepast

Grote Iraanse luchtaanval op Israël: 'Poging luchtafweersystemen te overweldigen'

Iran heeft een grote luchtaanval op Israël gelanceerd. Honderden drones en ballistische raketten zijn onderweg door het luchtruim van Iran en Jordanië. De verwachting is dat de aanval deze nacht uren zal duren. Het is voor het eerst dat Iran aartsvijand Israël direct aanvalt.

De aanval is een "reactie op de talrijke misdaden gepleegd door het zionistische regime" meldt de Iraanse Revolutionaire Garde, die de operatie 'Ware Belofte' heeft genoemd. Directe aanleiding was het Israëlische bombardement op het Iraanse consulaat in Damascus op 1 april.

Het Israëlische oorlogskabinet is onder leiding van premier Netanyahu bijeengekomen op het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv. Volgens een defensiewoordvoerder is het Israëlische leger "klaar om de staat Israël en zijn inwoners te beschermen". "We zijn standvastig en klaar om deze missie tot een succesvol eind te brengen."

Hij noemt de aanval met Iraanse 'killerdrones' een ernstige en gevaarlijke escalatie. "We zijn klaar voor onze verdediging en de tegenaanval."

'Langdurige reeks aanvallen lastig'

Oud-commodore Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies, zegt dat Iran met de massale aanval het luchtafweersysteem van Israël probeert te overweldigen, "net zoals Rusland in Oekraïne doet".

"Als het om een eenmalige aanval gaat, puur als een symbolische vergelding, dan kan de Israëlische defensie daar waarschijnlijk goed mee omgaan. Maar het wordt lastiger als deze aanval het begin is van een langdurige reeks aanvallen."

Iran, Israël en de tussenliggende landen

Want ook al hebben de Israëlische luchtafweersystemen als Iron Dome en Arrow een goede reputatie, bij meerdere salvo's van reeksen drones en ballistische raketten verwacht Osinga problemen voor de Israëlische verdediging.

Drones, kruisraketten en ballistische raketten vliegen op verschillende manieren. Als die voortdurend als een soort zwerm op de luchtafweer afkomen kan het voorkomen dat het systeem noodgedwongen moet kiezen welke projectielen worden onderschept en welke niet.

"Op den duur kan dan ook de munitievoorraad van Israël uitgeput raken. Want het is bekend dat Iran over duizenden drones en raketten beschikt. Een reactie van Israël zou dan kunnen zijn om de luchtmacht in te zetten en doelen in Iran aan te vallen. Daarvoor is de Israëlische luchtmacht capabel genoeg."

Veroordeeld

Wereldwijd is met afkeuring gereageerd op de aanval. Premier Rutte spreekt van een "zeer zorgwekkende situatie". "Nederland veroordeelt de aanvallen van Iran op Israël ten zeerste. Verdere escalatie dient te worden voorkomen."

Het Witte Huis zegt Israël te steunen bij de verdediging tegen de dreiging uit Iran. De Amerikaanse president Biden wordt op de hoogte gehouden over de situatie door zijn nationale veiligheidsteam.

De Britse premier Sunak vreest dat de vlam in de pan zal slaan in het Midden-Oosten en spreekt van een roekeloze daad. "Iran laat weer zien dat het erop uit is om chaos te zaaien in de eigen achtertuin."

Berustend

Uitgaanspubliek in Tel Aviv reageert kort na de bekendmaking van de aanval berustend. Zo blijft een groepje studenten gewoon een verjaardag vieren in een café. "We zijn de afgelopen maanden wel wat gewend. Het is een gewone avond in Tel Aviv."

Een ander valt hem bij. "We gaan door met ons leven. En hier vlakbij zit een schuilkelder, dus we hebben toch niets beters te doen."

Kort na het interview waren er in de lucht boven Jeruzalem de eerste explosies en was in andere delen van het land voor het eerst het luchtalarm te horen.

Cafégangers Tel Aviv: 'We zijn aanvallen gewend'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl