Een stembus in North Carolina
NOS NieuwsAangepast

Al 15 miljoen Amerikanen hebben vervroegd hun stem uitgebracht

Twee weken voor de Amerikaanse verkiezingen zijn er al 15 miljoen stemmen uitgebracht. The New York Times schrijft dat meerdere staten een recordopkomst meldden op de eerste dag dat er vervroegd gestemd kon worden.

Onder meer in Louisiana en swing state North Carolina was de opkomst nog nooit zo hoog op die dag. In Georgia, een andere belangrijke swing state, wordt vrijwel elke dag een dagrecord gebroken en hebben al ruim 1,5 miljoen mensen hun stem uitgebracht.

Onder hen is ook de 100-jarige oud-president Jimmy Carter. Zijn familie maakte op zijn verjaardag 1 oktober bekend dat de hoogbejaarde staatsman stemmen op Harris belangrijker vond dan de 100 halen. Zijn poststem ging er op 16 oktober uit, een dag nadat de stemlokalen opengingen.

Kiezers in Georgia vertellen op wie ze hun vervroegde stem uitbrengen en waarom:

In swing state Georgia stemden al een miljoen mensen, maar nog genoeg twijfelaars

Volgens The New York Times is de vervroegde opkomst te danken aan de coronapandemie en de presidentsverkiezingen die destijds in 2020 werden gehouden. Vervroegd of per post stemmen deden veel Amerikanen toen om lange rijen bij de stembus te vermijden.

Daardoor zou eerder stemmen veel gangbaarder zijn geworden. Van de bijna 160 miljoen mensen die stemden in 2020, deden zo'n 100 miljoen mensen dat voor de officiële verkiezingsdag. Ruim 22 miljoen mensen hadden dat tweeënhalve week voor die dag al gedaan. Dat aantal lag toen dus hoger dan nu.

De officiële verkiezingsdag is dinsdag 5 november. In de peilingen gaan de Democraat Kamala Harris en de Republikein Donald Trump nek-aan-nek. In de zeven mogelijk doorslaggevende swing states (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin) gaan beide presidentskandidaten bijna gelijk op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl