Bondgenoten Macron: sturen van troepen naar Oekraïne niet aan de orde
NAVO-landen als Duitsland, Polen, Tsjechië en ook Nederland zeggen dat het sturen van militairen naar Oekraïne niet aan de orde is. Ze reageren daarmee op uitspraken van de Franse president Macron. Die zei na afloop van een top met Europese regeringsleiders gisteravond in Parijs dat hij het sturen van grondtroepen niet uitsluit.
"Er is geen eensgezindheid", zei Macron. "Maar in de dynamiek mag niets worden uitgesloten. We zullen alles doen wat nodig is, zodat Rusland de oorlog niet kan winnen."
In een reactie zei demissionair premier Rutte vanmiddag: "Hij heeft het volste recht dat te zeggen, maar wij gaan dat niet doen." Hij acht het ook "heel onwaarschijnlijk" dat er troepen van andere NAVO-landen naar Oekraïne gaan.
Duitsland, Tsjechië, Polen en NAVO
De Duitse bondskanselier Scholz liet vanochtend weten dat de regeringsleiders een goede discussie hebben gehad, maar dat het standpunt hetzelfde blijft: "Er gaan geen militairen van Europese landen en NAVO-lidstaten naar Oekraïne".
Premier Fiala van Tsjechië zei dat de steun aan Oekraïne uit militaire hulp moet blijven bestaan, plus uit humanitaire en economische steun. "Ik denk niet dat we dit op een andere manier moeten gaan doen."
"Polen heeft geen plannen om militairen naar Oekraïne te sturen", zei de Poolse premier Tusk. "Ik denk dat we nu niet moeten speculeren over omstandigheden die daar verandering in zouden kunnen brengen."
NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei net als de VS dat de NAVO geen plannen heeft om militairen naar Oekraïne te sturen.
Ook het Kremlin heeft gereageerd. "Alleen al het feit dat er gepraat wordt over het sturen van troepen is een heel belangrijk nieuw element", zei de Russische woordvoerder Peskov.
Op de vraag wat zo'n stap zou betekenen voor de kans op een direct conflict tussen Rusland en de NAVO, zei hij: "In dat geval praten we niet meer over de waarschijnlijkheid, maar over de onvermijdelijkheid daarvan."
Proefballonnetje
Defensie-expert Patrick Bolder van het Haags Centrum voor Strategische Studies ziet de uitspraak van Macron als een proefballonnetje. "Het is duidelijk bedoeld om te laten zien dat wat er ook gebeurt, Europa Oekraïne blijft steunen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Bolder sluit niet uit dat er NAVO-troepen naar Oekraïne gaan als er een bestand met Rusland is overeengekomen waarbij een deel van Oekraïne door de Russen bezet blijft.
"Dan zou ik me kunnen voorstellen dat daar NAVO-toepen naartoe gaan die de veiligheid van Oekraïne gaan waarborgen, zeker in het westen. En dat de Oekraïense troepen verder naar het oosten zitten." Dat NAVO-troepen gaan meevechten, acht Bolder uitgesloten.
Geen Duitse kruisraketten
Kort voor de top in Parijs zette de Duitse bondskanselier Scholz na aanhoudende twijfels een streep door het beschikbaar stellen van Duitse Taurus-kruisraketten aan Oekraïne. Deze raketten kunnen volgens Scholz alleen met hulp van Duits personeel worden ingezet. Duitsland zou daardoor direct bij de oorlog betrokken raken en dat wil Scholz niet.
Oekraïne kampt met een ernstig wapen- en munitietekort. Dat komt onder meer omdat de Republikeinen in het Amerikaanse Congres nog niet akkoord zijn gegaan met een steunpakket ter waarde van omgerekend 55 miljard euro.
De top van Europese regeringsleiders in Parijs was bedoeld om Oekraïne snel van meer hulp te voorzien. Bondskanselier Scholz zei dat hij en zijn collega's bereid lijken om voor Oekraïne nu ook buiten Europa wapens en munitie aan te schaffen. Demissionair premier Rutte stelde namens Nederland 100 miljoen euro extra beschikbaar.