PVV'er Markuszower na veiligheidscheck geen vicepremier en minister
Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wordt toch geen vicepremier en minister van Asiel en Migratie. Bij de screening voor nieuwe bewindspersonen zijn zaken naar boven gekomen die bezwaarlijk kunnen zijn voor zijn functioneren als minister. Voor PVV-leider Wilders was dit de reden om zijn kandidatuur terug te trekken, zo liet hij via X weten.
PVV-Kamerlid Marjolein Faber is nu de beoogd minister van Asiel en Migratie. Wilders beslist dit weekend wie de vicepremier wordt, zo heeft hij aan de NOS laten weten.
Markuszower reageert vol onbegrip en zegt dat het "allemaal kafkaësk aanvoelt". "Een gemiddelde terrorist lijkt meer rechten te hebben dan een politicus met een scherpe mening."
Lees hier de tweet van PVV-leider Wilders hierover
Markuszower werd al enige dagen genoemd als vicepremier en minister van Asiel en Migratie voor de PVV. De verwachting was dat hij een hele andere koers zou gaan varen op het voor de PVV belangrijke asieldossier.
Hij keerde zich jarenlang in stevige taal tegen het immigratiebeleid van de kabinetten-Rutte. Zo noemde hij het immigratiebeleid in 2021 "één grote misdaad tegen het Nederlandse volk" waarvoor de verantwoordelijke politici "voor een tribunaal gedaagd moeten worden".
De AIVD waarschuwde eerder voor Markuszower. In 2010 trok hij zich terug van de PVV-kandidatenlijst omdat in een waarschuwingsbrief van de veiligheidsdienst aan PVV-leider Wilders stond dat Markuszower een risico vormde voor de integriteit van Nederland. De AIVD zei dat hij contact had met medewerkers van buitenlandse inlichtingendiensten, die niet werden genoemd.
Vijf jaar later kwam hij toch weer op de lijst en werd hij gekozen in de Eerste Kamer. Sinds 2017 is hij in de Tweede Kamer de asielwoordvoerder. Daar komt hij regelmatig in aanvaring met andere Kamerleden vanwege zijn uitgesproken standpunten en woordkeus.
De 64-jarige Marjolein Faber is een van de vertrouwelingen van Wilders. Ze was 12 jaar Kamerlid en later fractievoorzitter in de Eerste Kamer en zat deels in die periode ook in de Provinciale Staten van Gelderland.
Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 stapte ze over naar de Tweede Kamer en stopte ze met haar vorige functies.
Vijfde colonne
In de Eerste Kamer leidden haar scherpe uitspraken verschillende malen tot ophef. In 2022 mocht ze niet meer het woord voeren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen nadat ze premier Rutte had gevraagd of "de vijfde colonne niet eigenlijk achter de regeringstafel zit".
De term 'vijfde colonne' verwijst naar groepen die heimelijk voor een vijand werken en een land ondermijnen.
In oktober 2015 werd ze op haar vingers getikt door de voorzitter van de Eerste Kamer toen ze haar collega-parlementariërs nep-volksvertegenwoordigers noemde. Faber wilde haar woorden niet terugnemen.