Bij het meldpunt Meld.Online Discriminatie zijn sinds 7 oktober vorig jaar 101 meldingen van online antisemitisme binnengekomen. De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), die de cijfers van het meldpunt op een rij zette, vergelijkt het aantal met 2022. Toen ging het om 68 meldingen.
De cijfers laten een duidelijke stijging zien sinds 7 oktober 2023, concludeert de NCAB, de dag waarop het conflict tussen Israël en de Palestijnen opnieuw escaleerde door de grootschalige aanslag van Hamas.
Het meldpunt Meld.Online Discriminatie verzamelt en beoordeelt meldingen van discriminatie online. Daarbij verzoeken ze anderen om bepaalde uitingen te verwijderen. Ook doet het in sommige gevallen aangifte bij de politie.
In het kalenderjaar 2023 had bijna een kwart van de meldingen betrekking op online antisemitisme, blijkt uit de cijfers. Dit terwijl Joden slechts 0,3 procent van de Nederlandse bevolking uitmaken.
Gebrek aan moderatie
Een groot deel van de antisemitische berichten online is volgens de NCAB op platform X te vinden, het voormalige Twitter. Nationaal Coördinator Eddo Verdoner hekelt de beperkte moderatie online. "Socialemediaplatforms verkopen het gebrek aan moderatie soms als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting, maar het is gewoon een verdienmodel."
Verdoner zegt dat antisemitische content veel clicks krijgt, die bedrijven vervolgens gebruiken om advertenties te verkopen. "Ze verdienen daarmee veel geld, maar die haatdragende content vergiftigt intussen wel onze samenleving. De invloed van online haat op onze offline wereld is enorm en neemt alleen maar toe. We besteden immers steeds meer tijd op het internet."
De NCAB werkt in Europees verband samen om online antisemitisme aan te pakken. Dat doen ze met andere internationale coördinatoren, die de druk opvoeren bij zulke bedrijven. "En daarnaast is het belangrijk dat mensen online antisemitisme blijven melden en dat adverteerders kritisch zijn", zegt Verdoner.
Zijn organisatie keek nu uitsluitend naar meldingen over antisemitisme online. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) kwam eerder dit jaar met een overzicht van het aantal geregistreerde antisemitische incidenten buiten het internet om.
Daarin is een sterke toename te zien, vooral op scholen. Het CIDI kreeg afgelopen jaar 1550 meldingen, waarvan er 379 voldeden aan de definitie van antisemitisme. Dat zijn er bijna 2,5 keer zoveel als in 2022.