Awni Eldous
NOS Nieuws

Kinderen in Gaza kunnen geen kant op: 'Drie klaslokalen kinderen per dag komen om'

"Goedemiddag allemaal! Hier is Awni met een nieuwe video...". Met een grote glimlach stelt de Palestijnse tiener en gamer Awni Eldous zichzelf voor in een video. Niet wetend dat hij ruim een jaar later na zijn dood een van de gezichten van het Palestijnse verzet zou worden.

De 12-jarige Awni uit Gaza kwam volgens Arabische media half oktober om het leven. Hij maakte video's over gamen en hoopte, net als zoveel andere tienerjongens, beroemd te worden. Zijn droom? "Ik wil 100.000 abonnees halen, 500.000 of één miljoen."

Hij is één van de inmiddels 3542 Palestijnse kinderen die in 3,5 week zijn omgekomen in de oorlog. Dat getal staat in een laatste update van OCHA, de organisatie van de Verenigde Naties die zich met humanitaire zaken bezighoudt.

OCHA baseert zich op cijfers van het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Die aantallen kunnen niet worden geverifieerd, maar hulporganisaties en experts noemen de cijfers betrouwbaar.

Slachtoffers Gaza

Volgens Save the Children is het aantal omgekomen kinderen "ongekend hoog". Bij elkaar zijn er in Gaza al meer kinderen omgekomen dan in de afgelopen drie jaar bij andere conflicten, constateert de hulporganisatie.

"In ruim drie weken tijd zijn er 3500 kinderen omgekomen. Dat zijn er ongeveer 100 per dag. Dat is drie klaslokalen aan kinderen per dag die omkomen door de oorlog", zegt Caroline Scheffer van Save the Children.

'Geen plek voor kinderen om te wonen'

"Bijna de helft van de mensen in Gaza is kind. Door de jarenlange problemen worden mensen daar al niet heel oud. Er is een tekort aan schoon drinkwater en voedsel. Het is geen plek voor kinderen om daar te wonen", zegt Scheffer.

Ze is deskundige op het gebied van mentale gezondheid en ziet hoe de kinderen in Gaza gebukt gaan onder de oorlog tussen Israël en Hamas. "Ze kunnen nergens schuilen, niet in hun scholen, niet in de ziekenhuizen en niet in hun eigen huis."

  • AFP
    Palestijnse kinderen spelen tussen het puin in Gaza
  • AFP
    Palestijnse kinderen in Gaza proberen een hapje te bemachtigen van het weinige voedsel dat er is
  • AFP
    Een Palestijnse tiener draagt twee jonge kinderen na een bombardement in Gaza Stad
  • AFP
    Kinderen kunnen hun zorgen even vergeten tijdens spelactiviteiten bij de VN-school in Khan Younis

En zolang er geen humanitaire hulp wordt toegelaten in Gaza staan organisaties als Save the Children, WarChild en Unicef machteloos. "Dan zullen die aantallen alleen maar oplopen. Niet alleen door het directe geweld zoals de bombardementen, maar ook door gebrek aan medische hulp en voedsel", zegt Scheffer.

Hulp komt er door de blokkade van Israël maar mondjesmaat binnen, tot dusverre hebben zo'n 150 vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook bereikt. Een fractie van wat er normaal gesproken nodig is in het gebied waar ongeveer twee miljoen mensen wonen. En als hulp niet snel wordt toegelaten, kan dat drastische gevolgen hebben, zeggen de hulporganisaties.

'Bedankt voor het kijken. Peace out'

"Kinderen dragen andere gewonde kinderen. Moeders weten niet meer of ze moeten huilen of moeten zoeken naar hun kinderen", beschrijft een ooggetuige bij CNN na een Israëlisch bombardement op vluchtelingenkamp Jabalia.

Hoeveel slachtoffers de aanvallen op het vluchtelingenkamp van gisteren en vandaag hebben veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Maar mensen hun hart vast omdat het kamp zo dichtbevolkt is.

"Gaza is een begraafplaats geworden voor duizenden kinderen en voor de rest een hel op aarde", zei Unicef-woordvoerder James Elder gisteren in een verklaring. VN-vertegenwoordigers roepen, net als andere hulporganisaties, op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, maar Israël heeft al laten weten daar geen gevolg aan te geven.

Ondertussen gaat het leven van de kinderen in Gaza noodgedwongen door; er wordt gespeeld, gelachen en gehuild. Awni's droom is na zijn dood alsnog uitgekomen: hij heeft nu ruim 850.000 abonnees op YouTube. "Bedankt voor het kijken. Peace out!"

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl