Hezbollah-ondercommandant Naim Qassem
NOS Nieuws

Hezbollah beslist in Libanon over oorlog en vrede

  • Daisy Mohr

    Correspondent Midden-Oosten

  • Daisy Mohr

    Correspondent Midden-Oosten

Terwijl de oorlog in Gaza doorgaat, is het ook steeds onrustiger aan de noordgrens van Israël met Libanon. Daar zijn dagelijks artilleriebeschietingen, waarbij aan beide kanten slachtoffers vallen. Veel inwoners zijn het grensgebied ontvlucht, want de angst groeit dat dit een tweede front zal worden. En als dat gebeurt, kan het plotseling heel snel gaan. Maar hoe ver zal de steun van Hezbollah aan Hamas gaan en hoe groot is de dreiging?

"Ja, dat is dé vraag die iedereen sinds 7 oktober bezighoudt", zegt Nicholas Blanford, analist bij de Atlantic Council's Middle East Programs. "Hezbollah beslist in Libanon over oorlog en vrede. Als Iran ze verzoekt mee te doen, kunnen ze geen 'nee' zeggen."

Vanuit hoofdstad Beiroet verdiept Blanford zich al bijna 30 jaar in de strategieën en werkwijze van Hezbollah, de door Iran gesteunde militante sjiitische groepering die door veel landen als terroristische organisatie wordt gezien. In Libanon is het een machtige politieke en militaire speler, die op eigen houtje beslissingen kan nemen zonder dat met de rest van Libanon te overleggen.

Afwachten

Hoewel er dus dagelijks beschietingen zijn aan de grens, is dit nog maar een fractie van wat er zou kunnen gaan komen. Het is opmerkelijk dat de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, nog niet publiekelijk gesproken heeft terwijl hij meestal zo van politieke speeches houdt. Hij lijkt af te wachten.

Uit voorzorg hebben veel ambassades in Libanon hun burgers inmiddels opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten, nu het nog kan. "Wij zijn duizend keer sterker dan we voorheen waren", sprak een Hezbollah-kopstuk begin deze week dreigend tijdens een grote demonstratie in Beiroet.

Het wachten is daarom op Hezbollah's reactie als Israël het grondoffensief in Gaza besluit te starten. Tot nu toe hebben ze zich vooral beperkt tot aanvallen op militaire doelen.

Nicholas Blanford

"Ze hebben geen langeafstandsraketten afgevuurd op bevolkte burgergebieden in Israël, wat zeker een rode lijn zou zijn", zegt Blanford. "Dient die rode lijn zich aan, dan kan het plotseling razendsnel gaan. Voor je het weet hebben we een regelrechte vuurzee. Hezbollah kan met hun raketten bevolkte gebieden in bijvoorbeeld Tel Aviv bereiken."

"Israël zal zeer zwaar toeslaan tegen elk Hezbollah-doelwit dat het kan vinden", vervolgt Blanford. "Ze zullen bijvoorbeeld de zuidelijke buitenwijken van Beiroet plat bombarderen. En vervolgens zullen we zien dat speciale Hezbollah-eenheden de grens oversteken, Israël binnengaan, hinderlagen veroorzaken en zoveel mogelijk chaos veroorzaken."

Noordelijk front

Israël heeft de afgelopen jaren vaker gezegd dat ze Hezbollah als hun grootste bedreiging beschouwen. Een noordelijk front openen lijkt op dit moment daarom niet logisch. "Het conflict dat ze nu in Gaza ervaren zal uiteindelijk verbleken in vergelijking met een volledig conflict met Hezbollah. Hamas is beperkt in zijn vuurkracht omdat ze in Gaza omsingeld zijn. Hezbollah heeft die beperking niet. Iran kan wapens naar Syrië vliegen en het naar Libanon brengen."

Daarbij heeft Hezbollah jarenlange ervaring opgedaan in de oorlog in Syrië. Aan de kant van de regeringen van Assad en Iran vechten zeer gedreven Hezbollah-strijders al tien jaar mee. Blanford: "Je hebt een hele generatie Hezbollah-strijders die weet hoe het is om te doden, om beschoten te worden, om de ontberingen van de oorlog te overleven, ervaringen die hun Israëlische vijanden niet noodzakelijkerwijs hebben."

Door de lens van Iran

Toch denkt Blanford niet dat het nu zover zal komen. Lang niet iedereen in Libanon steunt Hezbollah. Als ze het land meenemen in een oorlog zal dat intern voor veel spanning zorgen.

"Voor nu bekijk ik het door de lens van de Iraanse belangen", zegt Blanford. "En ik ben er niet zeker van dat de Iraniërs bereid zijn om Hezbollah op te offeren in een grote oorlog met Israël omwille van Hamas in Gaza."

"Maar die calculus, de Iraanse calculus, zou kunnen veranderen, hoewel ik denk dat die voorlopig opgaat. Ik denk dat in dit stadium geen van beide partijen wil escaleren om de situatie volledig uit de hand te laten lopen. Hezbollah en Israël weten allebei dat een echte escalatie extreem destructief zal zijn voor zowel Libanon als Israël."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl