Amerikaanse oud-president Trump aangeklaagd voor rechtbank Miami
De Amerikaanse oud-president Donald Trump is in een federale rechtbank in Miami formeel aangehouden. Hij had zich daar om 20.00 uur (Nederlandse tijd) gemeld en werd een uur later officieel aangeklaagd voor het achterhouden van geheime documenten na zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021. Hij herhaalde daarop dat hij onschuldig is.
In de rechtbank werden ook zijn vingerafdrukken afgenomen. Hij krijgt geen borgtocht of mogelijke reisbeperkingen opgelegd: CNN meldt dat er volgens de openbaar aanklager geen vluchtgevaar is. Het is Trump niet toegestaan om contact te hebben met getuigen in de zaak. Rond 22.00 uur verliet hij de rechtbank weer.
Trump had zijn aanhang opgeroepen naar Miami te komen. Voor de rechtbank verzamelden zich zowel aanhangers als tegenstanders van de oud-president. Zij kregen hem echter niet te zien; hij werd bij aankomst via een ondergrondse parkeergarage de rechtbank binnengeleid en om veiligheidsredenen met de vrachtlift naar boven gebracht.
Vanuit de rechtbank zette Trump direct koers naar zijn golfclub in Bedminster in de staat New Jersey, waar hij later een toespraak zal houden. Onderweg stopte hij bij een Cubaans restaurant, dat populair is bij de Cubaanse gemeenschap in Miami.
Het was de eerste keer dat een oud-president voor een federale rechtbank moest verschijnen. Federale rechtbanken houden zich bezig met zaken die onder de nationale wetten vallen. Hoe kwam deze aanklacht tegen Trump ook al weer tot stand?
Brieven aan Kim Jong-un
Het begint de facto in januari 2021, na Trumps vertrek uit het Witte Huis. Na zijn vertrek vraagt het nationaal archief van de Verenigde Staten hem om alle overheidsdocumenten die hij nog in bezit heeft, terug te sturen. Het archief heeft in de gaten dat bijvoorbeeld brieven aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontbreken. Een jaar lang probeert het archief om de stukken van Trump terug te krijgen.
In januari 2022 stemt de oud-president er uiteindelijk mee in om vijftien dozen met documenten te overhandigen. Daarin treffen ambtenaren honderden pagina's aan documenten aan die als 'geheim' en 'zeer geheim' zijn aangemerkt. Daarop worden de FBI en het ministerie van Justitie ingeschakeld.
Nationale veiligheid van de VS
Het leidt in mei 2022 tot een dagvaarding: het vermoeden bestaat dat Trump nog meer geheime documenten in zijn bezit heeft en hij wordt door een rechtbank verplicht om alles terug te sturen. De dagvaarding leidt tot getouwtrek tussen de autoriteiten en Trump, die zegt dat hij zijn dozen met persoonlijke eigendommen niet wil vrijgeven.
Drie maanden later volgt een doorzoeking van zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida, waar hij sinds zijn vertrek uit het Witte Huis woont en waar tienduizenden gasten per jaar over de vloer komen. FBI-agenten vinden daar dozen vol foto's en krantenartikelen, maar treffen er ook overheidsdocumenten aan. De dozen liggen onder meer in een balzaal, een badkamer en een slaapkamer.
De autoriteiten vinden in totaal 13.000 stukken, ongeveer honderd daarvan zijn aangemerkt als geheim. Dat betekent dat ze informatie bevatten die raakt aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Ook bevatten de documenten gevoelige informatie over de nucleaire programma's en het wapenarsenaal van buitenlandse overheden.
Aanhangers van de oud-president lieten voorafgaand aan de voorgeleiding van zich horen:
Dan naar juni 2023. Op vrijdag 9 juni, vorige week, openbaart speciaal aanklager Jack Smith de aanklacht tegen Trump. Daaruit komen allerlei details over de huiszoeking in Mar-a-Lago naar voren, maar ook staat erin dat de voormalig president een medewerker zou hebben opgedragen om de documenten te verstoppen voor FBI-agenten.
De tenlastelegging bestaat uit 37 punten, in drie categorieën. Zo wordt Trump er allereerst van verdacht staatsstukken in bezit te hebben gehad terwijl hij geen president meer was. Na zijn vertrek uit het Witte Huis behoorden die documenten volgens de wet toe aan de Staat en niet aan Trump zelf. In de aanklacht staat daarnaast dat Trump valse verklaringen heeft afgelegd en zich schuldig heeft gemaakt aan het belemmeren van de rechtsgang. Volgens de aanklacht droeg hij zijn medewerker Walt Nauta, die eveneens is aangeklaagd, op documenten te verstoppen voor de autoriteiten.
De zwaarste beschuldigingen zijn de 31 aanklachten die te maken hebben met het mogelijk overtreden van de spionagewetgeving. Die stelt het ongeoorloofde bezit van nationale defensie-informatie strafbaar. Als Trump hieraan schuldig wordt bevonden, kan hij tot 20 jaar cel krijgen.
De oud-president blijft volhouden dat hij niets heeft misdaan: volgens hem zijn de aanklachten een poging om zijn komende verkiezingscampagne te saboteren.