Oranje al 42.000 kilometer in vliegtuig: 'Niet alleen WK voetbal, ook WK vliegen'
42.000 kilometer. Zoveel heeft de selectie van Oranje (inclusief het vertrek vanuit Nederland) al gevlogen op dit WK. En als het team nog ver komt in de knock-outfase, dan zullen daar nog vele duizenden kilometers bij komen.
"Dit is niet alleen het WK voetbal, maar ook het WK vliegen", aldus de bondscoach. "We kunnen niet alleen elke wedstrijd winnen, maar ook elke vlucht kunnen we winnen. Dat is inmiddels een gevleugelde uitspraak geworden in het team."
Vanuit het basiskamp in Tauranga in het noorden van Nieuw-Zeeland vloog Oranje gisteren naar het Australische Sydney voor de achtste finale. Daarna wacht mogelijk een kwartfinale tegen Spanje in Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland op bijna 500 kilometer van Tauranga.
Een eventuele halve finale wordt ook in Nieuw-Zeeland gespeeld, in Auckland. Daarna wacht de finale in Sydney, of de troostfinale in Brisbane, beide in Australië.
'Goed georganiseerd'
"Toen ik in december het speelschema onder ogen kreeg, heb ik gelijk voor mezelf de houding aangenomen: over ons heen laten komen", zei Jonker. "Dit zijn zoveel vliegkilometers, zoveel vliegvelden, zoveel hotels, zoveel velden. Niet druk over maken. Ik hoop dat alles goed georganiseerd wordt."
Niet alles in de organisatie ging goed. Zo zocht de KNVB een veelbesproken trainingsveld uit waarin een gevaarlijke cricketplaat ligt.
Verder heeft Jonker niets te klagen. "We hebben een geweldige staf en de hulp van de mensen in Nieuw-Zeeland en Australië is ook geweldig. We moeten ons realiseren dat het niet normaal is."
"Je stapt bij het hotel in een bus die je naar het vliegveld brengt, tot vlakbij het vliegtuig. Je stapt in en stijgt op. Anderhalf uur later ben je in Australië. Daar staat een bus te wachten en een kwartier later ben je in het hotel. Dat is echt uniek", prees de bondscoach.
Maar toch, het vele reizen is voor Oranje een factor op dit WK. Na elke vlucht staat er een zogenoemde 'korte sokken-training' op het programma. Een soort uitlooptraining, zonder scheenbeschermers en zonder duels.
Grote ogen
"Het zijn lange reisdagen", zei verdediger Stefanie van der Gragt. "Je moet dat er wel even uitlopen op het trainingsveld. Maar pas vandaag kunnen we echt gericht trainen richting Zuid-Afrika."
De 30-jarige verdediger, die stopt na het WK, heeft met haar ervaring een belangrijke rol. "De jonge speelsters kijken soms met grote ogen: moeten we nu weer vliegen?", vertelde Jonker. "Ervaren spelers als Stefanie begeleiden hen daar goed bij."
"We proberen de speelsters er zo weinig mee te belasten", zei Jonker. "En ze gaan er uitermate relaxed mee om."
Ondanks het zware reisschema is Oranje topfit voor de achtste finale tegen Zuid-Afrika. Jonker kan over al zijn 23 spelers beschikken. Ook Lineth Beerensteyn traint weer volledig mee nadat ze in de openingswedstrijd tegen Portugal een enkelblessure opliep.
De bondscoach wilde nog niet zeggen of Beerensteyn terugkeert in de basis, of dat hij vasthoudt aan zijn elftal dat gelijkspeelde tegen de VS en met 7-0 over Vietnam walste.
Gerenommeerde landen struikelen
Jonker noemt Zuid-Afrika een "gevaarlijke ploeg", al is Oranje volgens hem wel favoriet. "Wij staan er geen moment bij stil dat het de laatste wedstrijd zou kunnen zijn. Wij kunnen van iedereen winnen en dat is nu ook zo."
Maar Jonker waarschuwt wel voor onderschatting. "Op dit WK kan je je niets veroorloven. Wij zijn er elke avond getuige van hoe de meest gerenommeerde landen struikelen over andere landen die topfit zijn, verschrikkelijk goed verdedigen, met heel veel passie spelen en altijd weer een paar goede voetballers hebben." Traditionele grootmachten als Duitsland, Canada en Brazilië werden in de poulefase uitgeschakeld.
Zuid-Afrika was in de groep te sterk voor Italië. "Wij zijn niet in de positie om onze speelsters rust te geven. Zuid-Afrika speelt met hart en ziel en heeft een vechtersmentaliteit", waarschuwde de bondscoach.