Etappe 21: revanche Groenewegen op Champs-Élysées, of weer 'groene gast' Philipsen?
Het enige fietsende wielergala vindt altijd plaats op de vierde zondag van juli. Paraderend met champagne. Over de Place de la Concorde. Renners doffen zich in de slotetappe van de Tour de France net even meer op voor de foto's. Hier en daar doet een ploegclown nog een wheelie. En dan gaat het in hartje Parijs, op de kasseien van de Champs-Élysées, nog een keer vol gas.
Het geel komt (normaal gesproken) niet meer in gevaar, dat gevecht is gevoerd. Net als die om het groen, de bollentrui en het wit. Ze moeten alleen nog finishen. Toch even opletten dus, niet onderuit gaan en veilig de Champs-Élysées op en neer fietsen.
Het eerste deel van de 115,3 kilometer tellende etappe wordt op amateurtempo gereden. Ja, de Côte du Pavé des Gardes (1,3 kilometer à 6,5%) moeten ze over, maar het is een rustig begin van het gala. Maar als de paarden de stal ruiken, beginnen ze te trappelen en gaat het altijd toch nog even rap.
Als het peloton over de Place de la Concorde draait is het tempo al vol opgevoerd. En dan volgen acht passages op de Champs-Élysées. In moordend tempo op en neer, over de kasseien, bulderend langs de grote en minder grote modehuizen.
Heilige sprintersgrond
Op een dag sprinten op de kasseien van de Champs-Élysées, dat is het doel van iedere beginnende sprinter. Winnen op de kasseien is helemaal een droom. Slechts weinigen bereiken in hun sprintleven dat ultieme.
Dylan Groenewegen deed het in 2017, toen hij in zijn tweede Tour de France zijn eerste ritzege pakte in Parijs. De Amsterdammer was rapper dan André Greipel en Edvald Boasson Hagen.
Vorig jaar was Groenewegen dichtbij, maar toen kwam hij te vroeg op kop en gebruikte Jasper Philipsen hem als lead-out. Op volle snelheid keek Philipsen Groenewegen nog even sluw aan.
Vanmiddag kan Groenewegen de ultieme revanche nemen op groenetruidrager Philipsen. De benen voelen behoorlijk goed, zei hij zaterdag na de finish van de voorlaatste etappe.
"Hopelijk dat ze niet te veel zijn afgebot voor morgen. Maar Parijs ligt me wel goed. Ik ben een paar keer heel dichtbij geweest. Ook een keer gewonnen. Het is altijd weer leuk om naar Parijs te gaan. En het motiveert om weer vol voor de sprint te gaan. Ik weet hoe het is om te winnen en dat wil ik morgen opnieuw doen."
Groenewegen werd deze Tour al achtste, vijfde, vierde en tweede. "Eigenlijk is het een heel goede Tour", zei Groenewegen. "De benen zijn heel goed, alleen die overwinning mist nog. Gelukkig is er nog een etappe om dat recht te zetten."
Moet hij wel afrekenen met Mads Pedersen, Jordi Meeus, Biniam Girmay en die 'groene gast' Philipsen.