Etappe 19: zeven kilometer recht op finish af en herinneringen aan man uit Ney
In de agenda's van de sprinters staat de negentiende etappe van de Tour de France als kans op een ritzege: een vlakke aankomst in een vrij vlakke rit over 172,8 kilometer. Bovendien zijn de laatste 7 kilometer op de D905 naar de finishlijn in Poligny kaarsrecht.
Maar in de derde week van de Tour is niets vanzelfsprekend, zo bleek gisteren wel in Bourg-en-Bresse, en dus zullen mannen met vluchtambities zin hebben in vandaag.
De rit begint en eindigt met klimmetjes, met de nadruk op '-tjes'. De Côte du Bois de Lionge (1,9 kilometer lang à 5,7 procent gemiddeld) zal de slaperige benen toch even een optater geven. En de Côte d'Ivory (2,3 kilometer à 5,7 procent gemiddeld) zal na een kleine 150 kilometer koers veel zwaarder aanvoelen dan het label van 'derde categorie' doet vermoeden.
'Een Eenkhoorntje'
Zou Mathieu van der Poel of een andere man van de lange adem zichzelf al 'een Eenkhoorntje' hebben zien doen, of zichzelf hebben zien wegspringen op die Côte d'Ivory? De benen zullen flink worden beproefd tijdens de inspanning, want de finish ligt nog ruim 25 kilometer verderop.
Vanaf het begin van de dag meezitten in de vlucht lijkt een beter idee.
Hoewel het de laatste kans is voor Van der Poel, zal de Nederlander misschien wel gewoon bij supersprinter Jasper Philipsen moeten blijven. De groenetruidrager gaat ruim aan kop in het puntenklassement, maar helemaal veilig is zijn trui nog niet.
Ergens halverwege de dag van vandaag liggen wat punten in een tussensprint. Philipsen zal er scherp zijn.
Oude bekende van Clement
Die tussensprint is in het dorpje Ney met 593 inwoners. En een van die inwoners is een oude bekende van voormalig wielrenner, tegenwoordig wieleranalist, Stef Clement: de tot Fransman genaturaliseerde Hongaar László Bodrogi. Vrienden kunnen we ze niet noemen. "Hij was een beetje boos op mij."
Tijdens het WK tijdrijden in 2007 werd Clement derde, Bodrogi tweede en de Zwitser Fabian Cancellara eerste. Clement begreep later dat Bodrogi een beetje had gestayerd tijdens die WK-rit. "Hij boog een achterstand van een halve minuut om in vijf seconden voorsprong."
"Ik liet dat opschrijven in een Franse krant. Stomme ik. En twee weken later treffen we elkaar opnieuw", herinnert Clement zich. "Het werd de enige keer in mijn carrière dat ik werd ingehaald in een tijdrit."
"Toen kwam die hele grote Hongaar mij voorbij, keek mij aan, klak, ouderwets die ketting nog een keer naar rechts, en hij heeft ook niks tegen mij gezegd op het podium."
Bodrogi zal Clement gelukkig niet tegenkomen; de analyse van de etappe is in finishplaats Poligny, een kleine 75 kilometer verderop.
De renners rijden vandaag door de Jura. Een interessant gebied voor geoloog Douwe van Hinsbergen. Pal naast het parcours ligt namelijk een echt Jurassic Park. Bekijk het mini-college van de professor in de geologie van de Universiteit Utrecht.