Eredivisie-directeur De Jong: 'Het voetbal kan dit probleem alleen niet oplossen'
"Het was een treurige avond", zegt Jan de Jong onomwonden, als hij terugkijkt op een rumoerige voetbalavond in De Kuip. Het wangedrag van een Feyenoord-supporter die een voorwerp op het hoofd van Ajax-speler Davy Klaassen gooide, laat de directeur van de Eredivisie CV niet koud.
"Ik ga dit niet bagatelliseren, het is schandelijk wat daar is gebeurd. Maar als je er één positief ding uit zou willen halen, is het dat binnen vijf minuten de dader is opgepakt. De camera's deden hun werk toen het moest. Laat dat maar duidelijk zijn voor iedereen, clubs hebben daar in geïnvesteerd. In de stadions waar je dergelijke incidenten zou kunnen verwachten, hangen dit soort systemen. Clubs proberen binnen de mogelijkheden die zij hebben er alles aan te doen om dit op te sporen. Al heb je liever dat er helemaal niets gebeurt."
'De clubs voelen dit'
Er was vandaag al een overleg gepland in Stadion Galgenwaard in Utrecht met de achttien clubs uit de eredivisie. Gespreksonderwerpen genoeg, maar logischerwijs ging het vooral over de gebeurtenissen tijdens de bekerkraker Feyenoord-Ajax. "De clubs voelen dit. Vergeet niet dat er acht miljoen Nederlanders elke week veel plezier aan het voetbal beleven. Eredivisievoetbal is topsport, maar ook amusement. En dat wil je in een leuke en prettige omgeving laten plaatsvinden."
Er lijkt sprake van een trend, waarbij supportersongeregeldheden van buiten naar binnen het stadion zijn verschoven. En dat spelers tegenwoordig het mikpunt zijn. "Dat het zich op spelers richt, herken ik niet direct", vindt De Jong.
"We zien wel dat de politie-inzet voor de coronapandemie elk jaar minder werd, zeker als je ziet waar we vanuit de tachtiger jaren vandaan komen. Maar het lijkt nu of er sinds corona een verharding plaatsvindt in de samenleving. Mensen zijn agressiever, willen zich meer uiten, ook in voetbalstadions. Ik ben geen psycholoog, maar er is blijkbaar veel woede in de samenleving."
"Aan de andere kant zitten de stadions hartstikke vol", constateert De Jong. "Er is behoefte om naar het voetbal te gaan. Bijna alle wedstrijden van clubs zijn stijf uitverkocht. Mensen willen erbij zijn, maar je ziet tegelijkertijd ook dit soort merkwaardige gedragingen. We willen niet voor eigen rechter spelen, daar is de rechtspraak voor. Maar de fan die dit gisteren gedaan heeft, moet wat Feyenoord betreft zo zwaar mogelijk bestraft worden."
'We hebben hulp van anderen van nodig'
Een maatschappelijke trend, maar hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid van de voetbalclubs als organisatoren van de evenementen waar het wangedrag zijn weg vindt? "Alle achttien clubs vinden dat ze daar een verantwoordelijkheid in hebben en willen bijdragen aan de oplossing. Er wordt al heel veel gedaan, maar blijkbaar niet voldoende. We hebben hulp van anderen van nodig. De overheid."
Op de vraag hoe het kan dat supporters grote hoeveelheden vuurwerk het stadion in smokkelen, zoals bij Feyenoord-Ajax, zegt De Jong: "Waarschijnlijk moet de controle nog intensiever, maar je moet ook binnen een bepaalde tijd 50.000 mensen naar binnen krijgen. Dat is ingewikkeld, want je wilt ook geen ergernis. Maar al dat vuurwerk is niet wat je wilt."
Moet de wetgeving strenger worden om het voetbal te helpen het supportersprobleem aan te pakken? "Als betaald voetbal willen wij heel graag dat er een digitale meldingsplicht komt, zodat je weet waar iemand met een stadionverbod zich bevindt. Maar dat is iets van de politie en de overheid, dat kan een voetbalclub helemaal niet. Wij kunnen er alleen maar voor pleiten en lobbyen om die digitale meldingsplicht zo snel mogelijk te introduceren."
"Het is een probleem dat we samen moeten oplossen. Kleine organisaties zoals voetbalclubs kunnen dit niet alleen. Er is een verharding in de maatschappij die in een stroomversnelling is geraakt na corona, maar het is een probleem dat zich niet uitsluitend in het voetbal uit. Het is breder. De clubs doen er alles voor, je mag ze erop aanspreken, maar onze verantwoordelijk begint ergens en houdt ook ergens op."