Oproep burgemeesters en nabestaanden: hang vlaggen recht op 4 en 5 mei
In verschillende delen van het land wordt opgeroepen om 4 en 5 mei de Nederlandse vlag weer recht te hangen. Burgemeesters van onder andere Waddinxveen, Smallingerland en IJsselstein vragen hun inwoners om de omgekeerde vlaggen op die dagen als uiting van respect correct op te hangen of anders weg te halen.
De omgekeerde Nederlandse vlag was het symbool van de boerenprotesten en algehele onvrede met het kabinet. Nadat de BBB als grote winnaar uit de bus kwam bij de Provinciale Statenverkiezingen, riepen de BBB en boerenorganisaties op om de protestvlaggen weer om te draaien. Daar werd niet overal gehoor aan gegeven: op veel plekken zijn nog altijd omgekeerde vlaggen te zien.
Verschillende burgemeesters deden de afgelopen dagen een vergelijkbare oproep. "Ik zal de vrijheid van meningsuiting geen strobreed in de weg leggen. Zeker niet wanneer iemand in zijn eigen huiselijke sfeer wil protesteren of demonstreren", zegt burgemeester Patrick van Domburg van IJsselstein. "Maar op dagen als Koningsdag of 4 en 5 mei doet het zien van een omgekeerde vlag mensen pijn. Ook daar moeten we oog voor hebben."
Omgekeerde vlaggen kunnen bijvoorbeeld kwetsend zijn voor nabestaanden van gesneuvelden, aldus de burgemeester. Hij vraagt mensen daarom de vlag correct op te hangen of de uiting van protest in ieder geval tijdelijk weg te halen. "Zo kunnen we ieders gevoel respecteren."
Ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas vraagt haar achterban de gevoelens van mensen te sparen en de vlag "weer even" recht te hangen, zei ze tegen Hart van Nederland.
'Voor ons is de omgekeerde vlag pijnlijk om te zien'
Nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen schrijven in een open brief op LinkedIn dat de omgekeerde vlag voor hen een heel andere betekenis heeft.
"Voor ons is het pijnlijk om die vlag omgekeerd te zien hangen. Ons kind, onze ouder, partner, broer of zus kwam thuis in een kist onder diezelfde vlag", valt te lezen in de brief. "Hun leven verloren in dienst van het Nederlandse volk. Voor uw vrede en democratie. Het is jaren geleden, maar voor ons voelt het als gisteren."
Zij vragen daarom aan iedereen in Nederland om op 4 en 5 mei de vlaggen rood-wit-blauw te hijsen. "Het symbool voor vrede, vrijheid, een onafhankelijk en democratisch Nederland, en uit respect voor gesneuvelden en oorlogsslachtoffers."
Commissaris van de koning Arno Brok deed eerder deze week zo'n oproep voor de provincie Friesland. Veel vlaggen zijn volgens hem al weggehaald, maar hij wil de mensen die nog omgekeerde vlaggen hebben hangen, vragen die nu alsnog weg te halen.
"Het effect en de kracht van het signaal is voorbij. Uit eerbied voor de mensen die willen stilstaan bij 4 mei en Bevrijdingsdag is het goed om te stoppen met de omgekeerde vlaggen", zei hij tegen Omrop Fryslân. "Het kan toch niet de bedoeling zijn om mensen te kwetsen."
Hij benadrukt dat er ruimte moet zijn voor protestuitingen en noemt zijn oproep voor het weghalen van de omgekeerde vlaggen een uitnodiging of een moreel appèl om goed over na te denken. "Meer is het ook niet. Laten we alsjeblieft respect houden voor iedereen."