Mia en Dion balen van uitschakeling: 'Maar gaan met opgeheven hoofd naar huis'
- Eerste halve finale van het Songfestival in Liverpool
- Mia en Dion uitgeschakeld
- Ook favorieten Zweden en Finland kwamen in actie, zij zijn wel door
- Vanavond gelden alleen kijkersstemmen, de jury doet pas in de finale weer mee
Liveblog gesloten
Wij sluiten het liveblog hiermee af. Donderdag volgen we de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in een nieuw blog.
Duncan Laurence: 'Jullie hebben gevochten'
Duncan Laurence is "zo trots" op Mia Nicolai en Dion Cooper. "Jullie hebben gevochten", schreef de zanger en begeleider van het duo in zijn Instagram Stories.
Duncan Laurence bracht het duo samen voor het songfestival en ging zelf de rol als Creative Director aan. "Jullie hebben alles gegeven en waren volledig jezelf op het grootste podium van de wereld. Dat pakt niemand je meer af", aldus de oud-songfestivalwinnaar.
Ook AVROTROS is "ongelooflijk trots" op Mia en Dion, ondanks het feit dat ze de finale niet hebben gehaald. Dat heeft de omroep, verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending, laten weten in een reactie op sociale media.
"We wisten dat het lastig zou worden in deze moeilijke eerste halve finale en het is natuurlijk vreselijk jammer dat het niet gelukt is om de finale te bereiken", zegt AVROTROS. "Mia & Dion hebben een fantastisch optreden neergezet en we zijn en blijven ongelooflijk trots op wat ze hebben gepresteerd."
Uitvoerend producent: Optreden Mia en Dion was 'beste tot nu toe'
Sietse Bakker, uitvoerend producent van het songfestival in Rotterdam, vindt dat Mia en Dion dinsdagavond "hun beste optreden tot nu toe" hebben neergezet. Dat zei Bakker in de talkshow Op1. Tegenwoordig lid van de Reference Group, het internationale bestuur achter het evenement.
Ondanks de uitvoering Nicolai en Cooper wisten zich desalniettemin niet te kwalificeren voor de finale van het songfestival in Liverpool. "Het heeft helaas niet zo mogen zijn en dat is natuurlijk jammer", reageerde Bakker in Op1.
Of het onverstandig was van AVROTROS om een onbekende act te sturen, weet Bakker niet. "Als je terugkijkt naar de afgelopen jaren, we hebben Duncan Laurence naar het songfestival gestuurd en die was relatief onbekend, had weinig podiumervaring en sleepte nota bene de winst voor Nederland binnen na 45 jaar", zei hij. "Het kan goed gaan, het kan minder goed gaan. De afgelopen jaren hebben we het over het algemeen goed gedaan, maar dit jaar heeft het niet zo mogen zijn."
Mia en Dion: 'Balen, maar met opgeheven hoofd naar huis'
Mia en Dion balen van hun uitschakeling in de eerste halve finale van het Songfestival, "maar we gaan met opgeheven hoofd naar huis", vertellen ze. Dion Cooper zei dankbaar te zijn voor de hele rit. "Het is wat het is. Het is wel even balen nog, we wilden er zo graag bij zitten, ook omdat we een hele crazy rit hebben gehad en obstakels hebben overwonnen. Dus ik baal echt, maar dat hoort er gewoon ook bij en ik ben trots op wat we gedaan hebben."
Ook Mia Nicolai baalt van de uitschakeling, maar ook zij blijft positief. "Ik ben gewoon heel erg trots dat het me is gelukt vanuit twintig keer op het podium te hebben gestaan naar ineens voor zoveel mensen en het gewoon te doen, zonder paniek of wat dan ook. Daar ben ik zo trots op. En zo trots op Dion en hoe we dit proces samen hebben gedaan."
Volgens Cooper was het sterke deelnemersveld een grote rol bij hun uitschakeling. "Ik denk dat we gewoon een hele moeilijke hadden qua halve finale, het was gewoon een ijzersterke pot. We hadden voor het eerst ook alleen televoting en geen juryvoting. We hebben alles gegeven."
Nog één Nederlandse kans voor finale
Geen Nederlandse zangers in de finale dus, maar een door een Nederlander geschreven liedje maakt nog wel kans. Komende donderdag is in de tweede halve finale Bridges te horen van de Estse zangeres Alika. Het nummer werd mede-geschreven door Wouter Hardy, die ook met Duncan Laurence Arcade schreef.
Net als Burning Daylight wordt het wel lastig. Bookmakers geven het nummer 56 procent kans dat het doorgaat...
Nederland ligt eruit
Nederland ligt eruit. De laatste naam die geroepen wordt, is Noorwegen. Het was een goed optreden van Mia en Dion, maar in de sterke eerste halve finale koos het publiek toch voor de nummers die 'groter' aanvoelden, met meer catchy refreinen. Het tweetal kan met opgeheven hoofd naar huis.
Servië door, slecht nieuws voor Nederland
Ook Servië is door. Omdat medefavoriet Noorwegen nog moet komen, belooft dat weinig goeds.
Portugal en topfavoriet Zweden zevende en achtste finalist
Topfavoriet Zweden is ook door, Portugal ook. Nog twee plekken...
Tsjechië en Israël ook door
Tsjechië en Israël zijn ook door. Het ziet er niet goed uit voor Nederland.
Ook Zwitserland en Finland door
Ook Zwitserland en Finland zijn door.
De spanning stijgt
Moldavië en Kroatië zijn door. Nog acht landen.....
De lijnen zijn gesloten: daar komen de resultaten
De lijnen zijn gesloten. Daar komen de resultaten.
En Frankrijk, Duitsland en Italië dan?
Vandaag worden ook de nummers van Frankrijk, Duitsland en Italië aan het publiek voorgesteld. Er zijn kortere versies te horen van inzendingen van deze landen. Vanwege hun grote financiële bijdrage aan het Songfestival staan deze landen gegarandeerd in de finale.
Bij de halve finale van donderdag volgen Oekraïne (winnaar van vorig jaar, dus automatisch door), het Verenigd Koninkrijk en Spanje.
Uiteraard vertellen we je in de finale meer over deze acts.
Megaster Rita Ora laat zien hoe het moet
Er zaten deze avond geen echt slechte Songfestival-acts bij, maar Rita Ora liet zojuist op het Songfestival-podium zien dat zij echt wel van een ander kaliber is. Loepzuiver zet ze een spectaculaire pauzeact neer. Het blijft toch jammer dat acts met haar status het niet aandurven om aan het Songfestival deel te nemen. Dan had Engeland het een stuk beter gedaan dan in veel voorgaande jaren.
Alhoewel: de onbekende Brit Sam Ryder werd vorig jaar tweede achter Oekraïne, dus soms kan het land het wél.
Alleen de kijkers hebben een stem
Nogmaals: de vakjury komt er vanavond niet aan te pas na een controversiële Songfestival-editie van vorig jaar. Toen hadden zes van de landenjury's (Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino) in het geheim afgesproken dat ze op elkaar zouden stemmen.
Het lot van Mia en Dion ligt nu dus volledig in de handen van de televoters.
Vlaggen in de perskamer
In de perskamer kijken journalisten vol spanning naar de optredens en de komende uitslagen. Achterin zit de Nederlandse delegatie, die uiteraard net als een groot deel van de fans in Nederland hoopt dat Mia en Dion door gaan.
De lijnen zijn geopend
En nu is het een kwestie van afwachten. De lijnen zijn geopend. Zijn Mia en Dion een van de tien acts die door de kijkers worden naar de finale worden gestemd?
Finland sluit af met dansvloerstamper Cha Cha Cha
Wat een overgang. Na het ingetogene van Mia en Dion is daar nu de Finse Käärijä met de dansvloerstamper Cha Cha Cha. De zaal klinkt flink enthousiast, en enthousiaster dan tijdens het optreden van de Nederlanders. Dat is overigens geen schande: het lied staat flink hoog bij de bookmakers. Finland is een van de zekere landen voor de finale.
Breekbaar, maar zuiver
Het liedje werd twee weken geleden anderhalve toon omhoog gegooid er werd een koor achter gezet, maar het was het waard: Burning Daylight klonk goed. Mia en Dion begonnen breekbaar, maar nergens werd het echt vals. Ze kunnen terugkijken op een goed optreden. Over een klein uur weten we of de televoters het ook waardeerden. Zij zijn doorslaggevend voor een eventuele finaleplek, omdat er dit jaar geen jurystemming is in de halve finale.
Mia en Dion zijn aan de beurt
Het is zover: daar zijn Mia Nicolai en Dion Cooper met Burning Daylight.
Tsjechië gaat voor meertalig
Het Parool noemde de vrouwen van Vesna gekscherend "de Praagse Spice Girls". Met lange vlechten en in het roze gehuld zingen ze het catchy lied My Sister's Crown. Na deze uitbundigheid zouden Mia en Dion best goed kunnen opvallen. Nog heel even....
Mia en Dion zijn bijna aan de beurt
Azerbeidzjan is de volgende act. TuralTuranX maakt met Tell Me More lieve rock. De tweelingbroers zingen mooi meerstemmig (hoewel soms wat vals), maar daarmee is eigenlijk alles wel gezegd. Nu Tsjechië nog en dan is het de beurt aan Mia en Dion.
Loreen op het podium: volgt zij Johny Logan op?
De Ier Johny Logan is tot nu toe de enige artiest die het Songfestival meerdere keer won. Dat hoopt de Zweedse Loreen ook voor elkaar te krijgen. Met Tattoo zingt ze over de pijn van een stukgelopen relatie. Haar Eurodance-nummer is torenhoog favoriet dit jaar. En dat is ook te horen in de zaal. Al haar uithalen kunnen rekenen op applaus.
Publiek klapt luid mee met fluit en beats van Moldavië
De volgende artiest is Pasha Parfeni van Moldavië. Een stampende beat met een traditionele fluit klinkt. Het publiek wordt flink opgezweept met Soarele i luna en klapt hard mee.
Noa Kirel uit Israël, danseres of zangeres?
Danseres of zangeres? Ach wat maakt het uit. De Israëlische Noa Kirel bezingt de kracht van de eenhoorn, maar danst vooral ook wild en goed op het podium. Ze werkte samen met de liedschrijver die ook het winnende nummer Toy in 2018 maakte. Het is een goed optreden en ze gaat vrijwel zeker door naar de finale.
Zwitserland zingt over vrede
Zwitserland tapt uit een voor het Songfestival bekend vaatje: na een rustig begin lijkt Watergun van Remo Ferrer door de zware drumpartijen een beetje op muziek van Imagine Dragons. Het lied over vrede wint niet de originaliteitsprijs, maar ligt zeker lekker in het gehoor.
Kroatische kermisact
Er gebeurt veel in dit nummer van Let 3, Mama SC! We kunnen dit met geen pen beschrijven. Laten we maar een eerdere video delen van deze kleurrijke kermisact:
Ierland brengt onbedoeld eerbetoon aan U2
De Ieren sturen dit jaar Wild Youth met We Are One. Een universele boodschap met af en toe wel erg U2-achtige gitaarpartijen. Er was een tijd dat Ierland aan de lopende band het Songfestival won. Dat gaat met dit liedje helaas niet lukken.
Nog even terugkijken: prachtige jurken tijdens de opening
Zoals ieder jaar: de presentatoren hebben weer flink hun best gedaan op de kleding. Alesha Dixon, Julia Sanina en Hannah Waddingham heetten het publiek welkom in twee kleurrijke jurken en een gothic-achtige zwarte creatie.
Portugese zwierende jurken en folklore
Daar is Mimicat voor Portugal met Ai Coração: een beetje een folkloristische nachtclubsong die lekker in het gehoor ligt, met veel zwierende jurken op het podium. Mimicat deed in 2001 al eens mee aan de nationale selectie, maar wist toen niet door te dringen tot het Songfestival.
Letse altrock
De volgende is Letland. Aija van Sudden Lights. Een rocksong die volgens kenners geen hoge ogen gaat gooien. Het deert het publiek niet. De dancebeat waarmee het nummer begint, wordt met luid applaus ontvangen.
De duistere figuren van Servië
En daar is Luke Black voor Servië. Servië won het Songfestival één keer: in 2007. Dat gaat dit keer niet lukken waarschijnlijk, maar Samo mi se spava is wel een lied dat je bijblijft. Dansers met lange draden aan hun hoofd vast? Yes, die zijn er. Een zanger die sensueel kreunt onder een stampende technobeat? Check. Boodschap voor de kijkers? Check; het nummer gaat onder meer over de gevaren van gameverslaving. Op en top Songfestival? Check.
Doe je comfortabele trui aan voor Malta
Het is de beurt aan Malta. De mannen van The Busker zingen een ode aan hun truien in het liedje Dance (Our Own Party). Het liedje heeft een vrolijke, relaxte vibe met een hoofdrol voor de saxofoon, waarbij de mannen onder meer in een auto gaan zitten en op een zogenaamd feestje staan. Geen hoogvlieger, maar de truien maken veel goed.
Noorwegen trapt af
We beginnen met Noorwegen. Het land won het Songfestival drie keer. Hoewel Zweden en Finland iets meer de favorieten zijn voor de uiteindelijke winst, wordt ook Noorwegen getipt. Queen of Kings van de Fins-Italiaanse Alessandra heeft een flinke dancebeat en het refrein is een oorwurm.
Dit nummer gaat zeker door naar de finale, anders eten wij op de redactie onze Songfestival-schoenen op.
'Ingeblikt' Nederlands commentaar
Oei, het commentaar op de tv van Cornald Maas klinkt "ingeblikt" zoals hij zelf noemt. Het klinkt alsof er via een telefoonlijn commentaar wordt gegeven. Dat komt door technische problemen, zegt Maas.
De Songfestival-hymne klinkt: we zijn begonnen!
We zijn begonnen! De eerste halve finale van het Songfestival is een feit. Over ongeveer twee uur weten we of Mia en Dion door zijn naar de finale, maar eerst maar eens de optredens.
Geen hoogvlieger, toch een megahit
Dat je als Songfestivalact niet hoog hoeft te eindigen om toch populair te worden, bewees Rosa Linn vorig jaar. Met Armenië eindigde ze als twintigste in de finale met Snap, maar nadat het liedje viral was gegaan op TikTok, werd het een megahit.
Op Spotify is het het op een na meest beluisterde Songfestival-lied ooit. Het meest beluisterd? Arcade van Duncan Laurence.
Nog een klein uurtje
Nog een klein uurtje en dan gaat de eerste halve finale beginnen. De zaal in Liverpool begint zich steeds meer te vullen.
Songfestivaltrein komt aan in Liverpool: 'Dit is het beste festival dat er is'
Er reed vandaag een speciale Eurovisie-trein vanuit Londen, om fans naar het Songfestival in Liverpool te brengen.
Halve finalisten zijn 'so excited' en doen dansje
De artiesten hebben er zin in en namen eerder vandaag een 'lib dub' op, waarin ze playbacken en dansen op het nummer I'm So Excited van The Pointer Sisters. Ook onze eigen Mia Nicolai is daarin dansend te zien.
Mia en Dion over halve finale: 'We kunnen bij mensen binnenkomen'
Mia Nicolai en Dion Cooper stonden vanochtend vrolijk de pers te woord voordat ze op weg gingen naar het Songfestivalpodium. Cooper: "We hebben een mooi, puur liedje en als we dat kunnen brengen zoals we willen, voel ik wel dat we bij mensen binnen kunnen komen."
Bedenker topfavoriet Tattoo: 'We schreven het binnen een dag'
Zoals al gezegd: het nummer Tattoo van topfavoriet Zweden werd geschreven door Songfestivalveteraan Thomas G:son.
Soms kosten liedjes hem veel tijd, maar dit nummer was snel bedacht, zei hij tegen de NOS. "We kwamen met veel mensen samen in de studio. We schreven een liedje en dat was het. Daarna kwam Loreen nog langs en hebben we nog een paar kleine aanpassingen gedaan, maar het grootste deel hadden we al binnen een dag geschreven. Zo makkelijk is het soms."
Hoe landen liedjesschrijvers als G:son benaderen en wat er achter hun liedjes zit, lees je hier:
'Mister Songfestival' schreef 15 nummers voor 8 landen
Je zou het bijna niet zeggen met alle extravagante uitdossingen, maar het songfestival is uiteindelijk ook een wedstrijd tussen liedjesschrijvers. Veteraan dit jaar is Thomas G:son (echte naam: Gustafsson). Hij schreef tot nu toe vijftien songfestivalnummers voor in totaal zeven landen, won met Loreen in 2012 en is dit jaar medeverantwoordelijk voor Tattoo van Loreen.
Maar dat is niet alles: hij schreef ook veel nummers die werden uitgevoerd in nationale voorselecties voor het Songfestival. Bekijk hier een overzicht van zijn imposante Songfestivalcarrière:
De Zweedse winnaarsclub
De Zweedse oud-winnaar Mans Zelmerlöw (Zweden, 2015) is deze halve finale kort te zien. Op zijn Instagram deelde hij een foto van een ontmoeting die hij in Liverpool had met Loreen, die in 2012 namens Zweden het Songfestival won. Loreen doet dit jaar wederom mee en is topfavoriet voor de eindoverwinning.
Ook Rita Ora is er klaar voor
Er is vanavond een speciaal optreden van Rita Ora. Ze zal op het podium in Liverpool zingen terwijl het publiek aan het stemmen is.
De zangeres deelt op haar Twitter-account onder meer een ontmoeting die ze had met een Oekraïense danseres en hoe zij zich klaarmaakt in de kleedkamer:
Geen vakjury na onderlinge stemafspraken
De kijkers bepalen dit jaar volledig wie er doorgaan naar de finale. In de halve finales is er geen vakjury die normaal namens elk land punten geeft.
Dat komt omdat zes van die jury's (Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino) vorig jaar in het geheim afspraken maakten dat ze op elkaar zouden stemmen.
Loreen tot nu toe meest beluisterd
Van de 15 nummers die vanavond te horen zijn en te zien, is de Zweedse inzending Tattoo van Loreen het meest gestreamd op Spotify. Het lied is inmiddels al ruim 51 miljoen keer beluisterd. Queens of Kings van de Noorse Alessandra is ruim 42 miljoen keer beluisterd, gevolgd door Cha Cha Cha van Finland (bijna 18 miljoen keer).
Burning Daylight van Mia en Dion is ruim 5 miljoen keer beluisterd.
Het wordt heel spannend voor Nederland, denken bookmakers
Om de finale van het Songfestival te halen, moeten Mia en Dion bij de eerste tien landen terechtkomen. Volgens de Britse en internationale wedkantoren wordt het heel spannend of dat gaat lukken.
Op het moment van schrijven denken de bookmakers dat het tweetal 55 procent kans maakt om de finale te halen. Kroatië (67 procent kans), Portugal (70 procent kans), Zwitserland (73 procent kans) en Malta (33 procent kans) lijken de grootste concurrenten.
Van Letland, Azerbeidzjan en Ierland lijkt Nederland weinig te duchten te hebben, verwachten de wedkantoren. Een kanttekening: de bookmakers zitten er zo af en toe naast.
Beelden in Finse hoofdstad aangekleed als steun voor Käärijä
De Finse zanger Käärijä treedt vanavond op met het nummer Cha Cha Cha. In Helsinki zijn de grote standbeelden bij het station van de stad versierd met het felgroene korte jasje dat de zanger vanavond zal dragen.
Wat is het programma van vanavond?
De show begint vanavond om 21.00 uur.
- De Oekraïense band The Hardkiss opent de halve finale met een optreden. Oekraïne won de vorige editie van het Songfestival, maar vanwege de oorlog in Oekraïne kan dat land de huidige editie niet organiseren. Daarom is het VK dit jaar het gastland. Frontvrouw van The Hardkiss is Julia Sanina, die het Songfestival ook mede-presenteert.
- Vervolgens beginnen de landenoptredens. Vijftien landen doen mee. Voor tien is er een plek in de finale. De volgorde:
- Noorwegen: Alessandra - Queens of Kings
- Malta: The Busker - Dance
- Servië: Luke Black - Samo mi se spava
- Letland: Sudden Lights - Aija
- Portugal: Mimicat - Ai Coração
- Ierland: Wild Youth - We Are One
- Kroatië: Let 3 - Mama SC!
- Zwitserland: Remo Forrer- Watergun
- Israël: Noa Kirel - Unicorn
- Moldavië: Pasha Parfeni - Soarele i Luna
- Zweden: Loreen - Tattoo
- Azerbeidzjan: TuralTuranX - Tell Me More
- Tsjechië: Vesna - My Sisters Crown
- Nederland: Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight
- Finland: Käärijä - Cha Cha Cha
- Ook zijn kortere versies te horen van inzendingen van een aantal landen die vanwege hun grote financiële bijdrage aan het Songfestival gegarandeerd in de finale staan. In deze halve finale zijn dat Frankrijk, Duitsland en Italië.
- Internationale superster Rita Ora verzorgt ook een optreden
- En natuurlijk: er wordt ook gestemd, met uiteindelijk de resultaten
Welkom in het Songfestival-liveblog
Welkom in het liveblog over het Songfestival, die in het teken staat van de eerste halve finale. Namens Nederland zijn Mia Nicolai en Dion Cooper vandaag in Liverpool in deze eerste halve finale aan de beurt. Ze zitten in een zwaar deelnemersveld, met onder meer topfavoriet Zweden en schaduwfavoriet Finland. We houden je via dit op de hoogte van het laatste nieuws én geven opmerkelijke feitjes. Veel plezier!