Na een kort staakt-het-vuren in de nacht zijn de gevechten in Sudan hervat, meldt onder meer persbureau DPA.
Vrijdag was er op initiatief van de RSF-militie een staakt het vuren afgekondigd vanwege de viering van Eid-al-Fitr, het Suikerfeest. Dat werd gisteren al snel geschonden in de hoofdstad Khartoem, maar vannacht bleef het relatief rustig.
Vandaag barstten de gevechten echter weer los. Er klinken geweerschoten en explosies en op enkele plekken zijn bommen gevallen. Het is onbekend wie van de twee strijdende partijen achter de aanvallen zit, zoals ook onduidelijk is wie het conflict begonnen is.
Voorbereiding voor evacuatie
Veel landen maken zich op om ambassadepersoneel en burgers het land uit te krijgen. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan zeggen voorbereidingen te treffen. Het is op dit moment onmogelijk om het land via de luchthaven in Khartoem te verlaten vanwege de gevechten.
De Nederlandse ambassadeur in Sudan, Irma van Dueren, is met collega's van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in Jordanië. "Vanuit daar onderhouden ze contact met Nederlanders in Sudan en bereiden ze zich op alle scenario's voor", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
De gevechten begonnen vorige week. Regeringstroepen van staatshoofd en generaal Abdel Fattah al-Burhan nemen het op tegen de RSF-militie onder leiding van generaal Mohamed Hamdan Dagalo. De twee waren bondgenoten, maar verschillen van mening over hoe de RSF deel moet uitmaken van het regeringsleger.
Honderden doden
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn sinds het begin van de gevechten ten minste 413 mensen om het leven gekomen en meer dan 3.500 mensen gewond geraakt.
Toen al-Burhan in 2021 de macht in het land greep beloofde hij dat het leger de weg vrij zou maken voor een burgerregering. Dat herhaalde hij gisteren in een toespraak op nationale televisie, zonder daarbij een datum te noemen.