Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in het puin
NOS NieuwsAangepast

Zware aardbeving treft Turkije en Syrië, 1200 doden en duizenden gewonden

Bij een aardbeving zijn vannacht in het zuiden van Turkije zeker 1200 doden en duizenden gewonden gevallen. Er wordt gevreesd dat het dodental nog zal oplopen, in zowel Turkije als buurland Syrië liggen nog veel mensen onder het puin.

De Turkse president Erdogan zegt dat er ruim 912 doden zijn geteld. 5383 mensen raakten gewond. Hij noemt de aardbeving de grootste ramp sinds 1939. Toen kwamen er bij een aardbeving in zijn land ruim 32.000 mensen om.

De Syrische staatstelevisie meldt dat er aan hun kant van de grens ruim 320 doden zijn en 1000 gewonden.

Bewoners werden vlak voor zonsopgang wakker geschud door de beving met een kracht van 7,8. De schokken werden behalve in Turkije ook gevoeld in onder meer Syrië en Libanon. Zelfs uit Caïro komen meldingen binnen.

De schade door de beving is groot. Op beelden vanuit Turkije is te zien hoe hele wijken zijn ingestort. Turkse media melden dat er meer dan 1700 gebouwen zijn ingestort. Alleen al in de provincie Malatya zijn volgens de gouverneur zeker 140 gebouwen ingestort. Er liggen nog veel mensen onder het puin.

Een ooggetuige vertelt tegen lokale media dat hij en zijn gezin lagen te slapen toen alles begon te bewegen. "Ik heb in mijn leven nog nooit zoiets gezien. We hebben bijna een minuut staan schudden." Toen de aardbeving stopte, vluchtten ze naar buiten. "Ik kon niets meenemen. Ik stond buiten op pantoffels."

Een vliegveld in de provincie Hatay, 180 kilometer ten zuiden van het epicentrum, is verwoest. Het luchtruim in de omgeving is voorlopig afgesloten voor commercieel vliegverkeer.

Correspondent Daisy Mohr zit in Erbil in Noord-Irak en voelde de beving ook, zo'n 700 kilometer van het epicentrum. "Vannacht schudde de kamer, de lamp ging op en neer en mensen renden uit hun hotelkamer naar buiten." Ook werden de naschokken daar gevoeld.

Het epicentrum lag op enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Gaziantep, waar zo'n 2 miljoen mensen wonen. De Turkse stad ligt niet ver van de grens met Syrië. Daarom zijn er ook veel Syrische vluchtelingen opgevangen in die regio.

Een arts in een plaats tegen de Turks-Syrische grens zegt tegen persbureau AP dat daar zeker elf doden zijn geteld en dat er nog steeds mensen onder het puin liggen. "We vrezen dat hier honderden doden zijn gevallen", zegt de arts.

Reddingswerkers proberen aan beide kanten van de grens te zoeken naar overlevenden. Er is nog steeds vrees voor instortingsgevaar, mede doordat er nog verschillende naschokken zijn.

Met man en macht wordt er gezocht naar overlevenden:

Enorme schade na aardbeving Turkije: 'Er zitten nog steeds mensen vast onder het puin'

Zo'n tien minuten na de eerste aardbeving werd een tweede beving gemeten. Die had volgens de Amerikaanse geologische dienst een kracht van 6,7. In totaal zijn er nog zeker zes naschokken geweest.

President Erdogan van Turkije zegt dat er onmiddellijk zoek- en reddingsteams naar de getroffen gebieden zijn gestuurd. "We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken", zegt hij op Twitter. Hij heeft ook al gevraagd om internationale hulp.

Nederland stuurt een Urban Search and Rescue team naar Turkije. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra gemeld op Twitter. "Dit team bestaat uit politie- en militair personeel, ehbo'ers en brandweerlieden", zegt Hoekstra.

Het Witte Huis heeft ook hulp aangeboden. De Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan schrijft op Twitter: "Wij staan klaar om elke vorm van assistentie te verlenen."

Ook schade in Syrië en Libanon

Volgens Syrische staatsmedia zijn in de stad Aleppo enkele gebouwen ingestort door de aardbeving. Ook in de zuidelijke hoofdstad Damascus zouden gebouwen hebben getrild.

Het Syrische staatspersbureau Sana heeft beelden gepubliceerd van de schade in de stad Hama:

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in de Syrische stad Hama

Ook in Libanon wordt melding gemaakt van de aardbeving. Volgens persbureau Reuters schudden gebouwen daar bijna een minuut lang en zijn veel inwoners van de hoofdstad Beiroet hun huis ontvlucht.

Op sociale media zeggen ook inwoners van Israël en Cyprus de beving te hebben gevoeld.

Op Twitter gaan veel beelden rond van ingestorte gebouwen:

In Turkije komen vaker aardbevingen voor. Het land ligt op geologische breuklijnen, waar twee aardplaten aan elkaar grenzen. Als die verschuiven, kan een beving ontstaan. In 1999 kwamen bij een aardbeving in het noordwesten van Turkije zo'n 18.000 mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl