Het EK komt eraan voor de 'jonkies' en de 'veteranen' van de Oranjevrouwen. In Zeist slijpt bondscoach Mark Parsons, met nog ruim drie weken tot de openingswedstrijd in Engeland te gaan, aan de vorm van zijn flink verjongde selectie.
Een derde van de EK-selectie speelde nog nooit een eindtoernooi. Esmee Brugts (18 jaar), Damaris Egurrola (22), Romée Leuchter (21), Marisa Olislagers (21), Daphne van Domselaar (22), Barbara Lorsheyd (31) behoren tot die groentjes. Net als Kerstin Casparij en Caitlin Dijkstra.
"Ik denk zeker wel dat de dynamiek in de groep verandert", aldus Dijkstra. "Acht nieuwe, jonge meiden, dat is anders."
Voordeel is dat Dijkstra al een paar speelsters kent van haar tijd bij Ajax en nu als speelster van FC Twente. "Ik ben heel goed opgevangen in de groep", zegt de 23-jarige verdediger.
Zonder ervaring een groot toernooi in gaan, hoe bereid je je daarop voor? Door te luisteren naar de ervaringen van de 'oudjes'. "Ik hoor wel veel verhalen, ook van meiden die mee waren naar de Olympische Spelen", zegt Casparij.
De 21-jarige verdediger van FC Twente, die zeven interlands speelde, blijft nuchter onder alle nieuwigheden. "Je weet dat je met een EK bezig bent, maar eigenlijk merk ik nog niet zo heel veel verschil."
Ook Dijkstra moet het doen met de verhalen van de veteranen. "Als meiden terugkomen van een toernooi, hoor je wel verhalen: zo en zo ging het eraan toe, zo veel fans eromheen. Je hebt het er wel over."
'Ubuntu'
Beide jonge twintigers denken vooralsnog niet direct aan het opeisen van een basisplek. "Het zou mooi zijn als ik minuten mag maken of in de basis zou staan", zegt Dijkstra. "Maar komende wedstrijden zie ik het vanzelf. Alles is mooi meegenomen."
Casparij cijfert zichzelf alvast weg voor het elftal. "Ik hoop dat we als team steeds meer gaan groeien en als team zo ver mogelijk komen." Lachend: "Ubuntu toch, vanuit Twente meegenomen."
Ubuntu is een spreuk waarnaar de FC Twente-vrouwen binnen de selectie leven - een mentaliteit waarbij speelsters voor elkaar door het vuur gaan. Dit jaar leverde het FC Twente de landstitel op.
Wellicht dat het Twents ubuntu - in de selectie zitten vijf speelsters van de landskampioen - wordt geadopteerd door de Oranjevrouwen. Vivianne Miedema, die inmiddels bij de 'oudjes' hoort, is al te spreken over de 'jonkies' om haar heen. "Heel mooi. Ze hebben er veel zin in, veel energie en dat komt ook bij de rest van de groep aan."
"Het is alleen maar mooi om zo'n gemixte groep te hebben", zegt de 107-voudig international. "Dit is de eerste keer dat we langer bij elkaar zitten. Het is kijken hoe sommige meiden terugkomen: we hebben een aantal meiden die dit jaar niet heel veel hebben gespeeld, maar die wel heel belangrijk zijn voor ons team. Het is fijn dat die erbij zijn en vandaaruit kunnen werken naar het EK."
'Last minute switch'
De 25-jarige Miedema heeft een roerige periode met transfergeruchten achter de rug. De wereldtop lonkte. Barcelona, clubs in Frankrijk en Engeland. Maar eind mei besloot ze toch bij te tekenen bij Arsenal. Een "last minute switch".
"Ik ben 25 en wil kijken waar Arsenal nu heen gaat. En als ik alsnog een stap wil maken, heb ik daar nog alle tijd voor. Voor nu voelt het goed en ben ik blij dat ik volgend jaar nog in het Arsenal-shirt speel", zegt de topscorer van Oranje. "Ik hoop dat we volgend jaar prijzen gaan pakken en dan betekent dat meer dan met een andere club."
Miedema oogt relaxed en zelfverzekerd. Een eindtoernooi op vertrouwd grondgebied helpt. "Ik ben heel blij dat het in Engeland is en dat het vertrouwd is. Ik ben rustig en heb er zin in", zegt Miedema. "Nu kan alle focus op het EK en het Nederlands elftal."
De 'jonkies' en veteranen hebben nog ruim drie weken om de ubuntu-mentaliteit van FC Twente in te slijpen bij het Nederlands elftal. De Oranjevrouwen beginnen het EK op 9 juli om 21.00 uur in Sheffield tegen de Zweedse ploeg.