liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Laporte verrast de sprinters met late aanval en maakt Jumbo-Tour nog mooier

  • Christophe Laporte wint de 19de etappe van Castelnau-Magnoac naar Cahors.
  • Het is de eerste Franse zege deze Tour en de vijfde voor Jumbo-Visma.
  • Jonas Vingegaard blijft in het geel en verdedigt zaterdag 3.26 op Tadej Pogacar in de tijdrit.
  • De Avondetappe, 21.25 uur op NPO 1 of de livestream op NOS.nl.
  • Wil je automatische updates ontvangen op je telefoon? Klik dan op het belletje.
liveblog gesloten

À demain!

Caleb Ewan is zaterdag om 13.05 uur de eerste renner die van start gaat in de tijdrit. Jonas Vingegaard is om 17.00 uur de laatste. Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

  • Tour de France
    De startvolgorde voor de tijdrit naar Rocamadour.
  • Tour de France
    De starttijden van de toppers in het algemeen klassement in de tijdrit naar Rocamadour.

Vingegaard kijkt uit naar de tijdrit: 'Normaal niet zo slecht in tijdrijden'

We besluiten met de man die nog een dag geconcentreerd moet blijven om in het geel te Champs-Élysées op te mogen draaien. "Vandaag was een gevaarlijke dag met al die wind", aldus een opgeluchte Jonas Vingegaard. "We moesten heel voorzichtig zijn en gelukkig ben ik veilig over de streep gekomen. En dan winnen we ook nog met Christophe. Ik ben ontzettend blij voor hem, hij is zo'n fijne kerel."

Over de tijdrit van zaterdag: "Ik kijk ernaar uit. Normaal gesproken ben ik niet zo slecht in tijdrijden. Het is behoorlijk technisch, ik ga mijn best doen."

Vingegaard is opgelucht: 'Was een erg gevaarlijke etappe met die wind'

De Avondetappe, 21.25 uur

In De Avondetappe staat vanavond de dag van morgen centraal. Te gast is namelijk professor Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven. De Belg Blocken geldt als een van de grootste experts op het gebied van aerodynamica en heeft al honderden wielrenners geadviseerd over de juiste houding op de tijdritfiets.

Marcel Kittel (een knap tijdrijder, die werd omgevormd tot topsprinter) zal zijn licht laten schijnen over de laatste drie dagen. En Michael Boogerd kon dan weer heel goed klimmen. Vanavond om 21.25 uur op NPO 1 en de livestream op NOS.nl.

Dag van morgen: dag aerohelmen en snelpakken

Morgen mogen de tijdritfietsen nog een keer uit de vrachtwagen, want dan staat een race tegen de klok van 40,7 kilometer van Lacapelle-Marival naar de middeleeuwse stad Rocamadour op het programma. Bauke Mollema heeft zijn roodwitblauwe snelpak gisteravond nog een keer extra op maat laten maken en mikt net als in Kopenhagen op een toptienklassering.

Voor spelcialisten als Filippo Ganna, Stefan Bissegger en Stefan Küng wordt het de dag waarop ze een bleke Tour nog tot een geslaagde kunnen maken.

Wout van Aert start in een pak van dezelfde kledingsponsor als Mollema, maar dan een groene van de organisatie. Een minder snel pak dan hij gewend is bij zijn ploeg. "Maar meestal gaat het in zo'n tijdrit tussen de klassementsmannen", zei hij al. "Ik denk dat mijn concurrenten allemaal in zo'n pak van de Tour rijden."

Het profiel van de twintigste etappe van de Tour

De Jongh verklaart recordsnelheid deze Tour: 'Windje mee hè'

De etappe van vandaag werd weer afgeraffeld in een gigantisch tempo: gemiddeld 48,684 kilometer per uur. Daarmee ligt deze Tour met een gemiddelde van 42,068 kilometer per uur nog altijd op koers om de snelste Ronde van Frankrijk ooit te worden.

Steven de Jongh heeft wel een verklaring voor het immens hoge tempo deze Tour. "Windje mee, hè", zegt de oud-renner lachend. "Het was noordenwind toen we naar het zuiden reden. En nu rijden we naar het noordoosten en is het westenwind. Dus hebben we weer wind mee gehad."

Ploegleider De Jongh grijpt net naast zege: 'Jumbo is gewoon dominant'

Trek-ploegleider De Jongh: 'Wilden het peloton niet een al te makkelijke dag geven'

De Trek-formatie deed er vandaag alles aan om een sprint te voorkomen, zeker toen bleek dat sprinter Mads Pedersen niet over goede benen beschikte. Quinn Simmons reed tot in de finale op kop en daarna deed Jasper Stuyven een gooi naar de ritzege. Maar uiteindelijk stond ploegleider Steven De Jongh met lege handen.

"Het mocht helaas niet zo zijn. We wilden het peloton niet een te makkelijke dag geven. Mads was ziek geworden vannacht en we wisten dat er kansen lagen in de finale voor aanvallers, vooral na die twee klimmetjes. Jasper heeft het heel goed gedaan, maar het zat er niet in."

Van Aert in de wolken met zege Laporte: 'Superbijzonder!'

Van Aert blij voor Laporte: 'Hij heeft zoveel voor de ploeg gegeven'

Onderweg voelde Wout van Aert zijn benen en besloot hij dat het niet zijn dag zou worden. En dus zei hij tegen adjudant Christophe Laporte dat hij mocht sprinten. "Waanzinnig! Christophe heeft zoveel betekend voor de ploeg en ook voor mij in het voorjaar en in deze Tour. Superbijzonder. Ik ben echt superblij."

Morgen wil Van Aert in de tijdrit weer een gooi doen naar de zege. "Vandaag zat er niet veel jus in de benen. Ik hoop dat ik morgen betere benen heb en dan ga ik er weer voor."

Bekijk de samenvatting: Van der Hoorn krijgt geen ruimte, Laporte profiteert

Samenvatting etappe 19: Laporte is sprinters te snel af en bezorgt Jumbo-Visma vijfde ritzege

Pogacar toch niet 0.05 dichter bij gele trui Vingegaard

In de voorlopige uitslag werd Jonas Vingegaard vijf seconden achter Tadej Pogacar geclassificeerd, maar na bestudering van de beelden heeft de jury besloten om beide renners toch dezelfde tijd te geven. Dat betekent dat Vingegaard morgen met een geruststellende voorsprong van 3.26 op de Sloveense titelverdediger begint aan de tijdrit.

De winnaar aan het woord: 'In massasprint heb ik weinig kans, dus dit was de beste oplossing'

Christophe Laporte kan amper geloven dat hij een etappe in de Tour de France heeft gewonnen.

Christophe Laporte werd speciaal aangetrokken van Cofidis om de voorjaarskern rond Wout van Aert te versterken. Maar ook in de Tour de France was hij al van onschatbare waarde. En nu verraste hij zijn eigen ploeg met een bijzonder knappe ritzege in Cahors.

"Ik zat in het wiel van Maciej Bodnar en die trok goed door om het gat te dichten. Na de chicane zag ik dat ik een gaatje had en heb ik een kleine inspanning gedaan om bij de kopgroep te komen. Toen ik zag dat er niemand achter mij zat ben ik van ver aangegaan", analyseerde Laporte. "In een echte massasprint heb ik weinig kans om te winnen, dus dit was de beste oplossing om vandaag te winnen. En het plan werkte."

Voor Jumbo-Visma is het al de vijfde ritzege deze Tour. Voor Laporte is het pas de eerste. En bovendien is hij de eerste Franse winnaar deze Tour. "Het was al een fantastische Tour voor mij en voor de ploeg", besloot Laporte. "Dat ik de eerste Franse winnaar ben deze Tour is een eer en maakt me heel gelukkig."

Philipsen weer verrast door een Jumbo: 'Ik was de snelste, maar het was niet genoeg'

Jasper Philipsen gold misschien wel als dé favoriet voor de sprint in Cahors. Hij was ook de snelste in de sprint, maar toen was Christophe Laporte al vertrokken. 'Ik verloor het wiel van mijn ploeggenoot'.

Philipsen weer verrast door een Jumbo: 'Ik was de snelste, maar het was niet genoeg'

Ploegleiders Jumbo zagen stunt Laporte ook niet aankomen: 'Hij wint op Van Aert-aankomst'

Ploegleiders Grischa Niermann en Frans Maassen kennen de kracht van hun collectief, maar deze zege van Christophe Laporte zagen ook zij niet aankomen. "Wout gaf onderweg aan dat hij een beetje moe was en liever niet wilde sprinten", aldus Niermann. "Nou ja goed, dan mag Christophe. En die kan zo'n aankomst ook als geen ander."

"Geweldig voor hem", vond Niermann. "Hij heeft deze Tour geweldig geknecht, vooral voor Wout en ook voor Jonas. Nu pakt hij zijn eerste Tourzege. Supermooi!"

Van der Hoorn over vlucht: 'Stom gespeeld, maar ook slim was het niet gelukt'

Taco van der Hoorn zat in de vroege vlucht, maar kreeg geen ruimte van het peloton. En toen het er echt om ging, draaide Matej Mohoric zijn medevluchters de nek om. "Hij wilde volle bak in de heuvelzone en dat leek me niet zo slim. Dat bleek ook wel. Maar het ging zo hard, ook als we het slim hadden gespeeld was het niet gelukt."

Van der Hoorn over vlucht: 'Stom gespeeld, maar ook slim was het niet gelukt'

Jakobsen: 'Adrenalineknop stond aan, maar was nog niet helemaal opgeladen'

Jakobsen: 'Adrenalineknop stond aan, maar was nog niet helemaal opgeladen'

Groenewegen weet niet meer zoveel van de sprint: 'Was er duidelijk eentje beter'

Groenewegen weet niet meer zoveel van de sprint: 'Was er duidelijk eentje beter'

Klassement: Pogacar pakt vijf seconden terug

Tadej Pogacar (vijfde!) pakt vandaag zowaar 5 seconden terug op Jonas Vingegaard (13de), maar dat zal het verschil niet maken in het algemeen klassement. De toptien ziet er nu als volgt uit.

De toptien van het algemeen klassement.

Toptien

Dylan Groenewegen is de beste Nederlander op de zevende plaats. Fabio Jakobsen kwam er niet aan te pas en komt binnen op 3.28. En ook Danny van Poppel kon niet meesprinten vandaag: hij finisht op 4.00.

De toptien van de 19de etappe in de Tour de France.

Blije ploeggenoten

  • NOS
    Wout van Aert en Nathan Van Hooydonck komen vrolijk over de finish.
  • NOS
    Jonas Vingegaard omhelst Christophe Laporte na diens zege in de 19de etappe.

Bekijk de slotfase: de truc van Laporte

Laporte is sprinters te slim af met late aanval en maakt Jumbo-Tour nog mooier

FINISH | LAPORTE WINT!

De Fransman van Jumbo ontloopt de sprint en zorgt voor de eerste Franse zege deze Tour!

En de vijfde van Jumbo-Visma.

Christophe Laporte wint de 19de etappe in de Tour de France.

1 km | Laporte steekt over!

Laporte steekt over! De Fransman van Jumbo springt naar de drie koplopers, maar blijft dan zitten.

En dan gaat Wright nog een keer!

2 km | Bijna gegrepen!

Stuyven kijkt om en ziet het peloton achter zich. Ze zullen nog voor de laatste kilometer gegrepen worden waarschijnlijk.

3 km | Van Aert gaat niet meesprinten

Wout van Aert laat lopen en zal niet meesprinten vandaag.

En nog veel meer renners niet, want het peloton is in stukken gebroken.

Caleb Ewan is erbij, want zijn ploeg beukt op kop!

5 km | Van Aert op kop

Van Aert rijdt nu zelfs op kop, met Vingegaard in het wiel.

De sprintersploegen pokeren en gokken dat ze nog even kunnen profiteren van Van Aert.

Verschil met de kopgroep blijft 0.10.

7 km | Geen organisatie

En nu zien we opeens de klassementstreinen op kop. Op links zien we Ineos, op rechts Jumbo met zowaar Wout van Aert op kop. Maar Van Aert moet toch gaan sprinten? Eerst Vingegaard veilig naar de laatste drie kilometer brengen zo te zien.

Kopgroep (3): Stuyven (Trek), Wright (Bahrain) en Gougeard (B&B)

Peloton +0.10

10 km | Cattaneo trekt peloton op een lint

Eindelijk zien we daar de manschappen van QuickStep en meteen trekt Matteo Cattaneo op een gigantische versnelling de boel aan flarden.

Het peloton is op een lint getrokken en kan de drie koplopers ruiken.

16 km | Stuyven stuift door, Pedersen moet lossen

Jasper Stuyven stuift door de fraaie dorpjes van de Lot met Fred Wright en Alexis Gougeard in zijn wiel. En dat terwijl zijn sprinter Mads Pedersen uit het peloton moet lossen. Die Deen is niet top vandaag.

  • NOS
    Jasper Stuyven stuift door met Fred Wright en Alexis Gougeard in zijn wiel.
  • NOS
    Mads Pedersen moet lossen uit het peloton.

Denemarken boven!

Denemarken boven deze Tour de France!

25 km | Stuyven, Wright en Gougeard op kop

Pogacar mocht niet weg, maar we hebben wel drie nieuwe koplopers: Stuyven (Trek), Wrght (Bahrain) en Gougeard (B&B). De Fransman ging als eerste in de aanval, de Belg en de Brit zijn ernaartoe gereden.

Ze hebben 0.33 op het peloton waar de ploegen van Ewan, Groenewegen, Sagan en Philipsen nu op kop rijden. De ploeg van Jakobsen doet nog altijd niets.

33 km | Tuurlijk joh: Pogacar gaat in de aanval!

Tadej Pogacar, net weer aangesloten bij het peloton, schuift vrolijk mee in de aanval! Maar dat laat Wout van Aert natuurlijk niet gebeuren. Hij rijdt het gaatje dicht.

Tadej Pogacar schuift mee met Schachmann en Houle in de aanval.

35 km | Simmons geniet en wordt ingelopen

Simmons genoot zichtbaar van zijn aanvalspoging, die er nu echt op zit. hij zwaait nog even naar de camera en zal strak het rode rugnummer mogen ophalen. Daar gaan we vanuit tenminste.

Quinn Simmons zwaait zijn aanval gedag.

36 km | Simmons haalt nog net de top

Het voorste deel van het peloton heeft Simmons bijna te pakken, al zal hij de top van de Côte de Saint-Daunès (vierde categorie) nog wel als eerste ronden. Jakobsen, Pedersen en ook Pogacar zijn terug in dat peloton.

42 km | Lekke band Pogacar

Lekke band voor Tadej Pogacar! En dat is geen fijn moment, nu het peloton in verschillende groepen is gebroken.

Zijn drie overgebleven ploeggenoten melden zich meteen bij de witte trui, die zelf achter de auto terug kan keren.

  • NOS
    Tadej Pogacar heeft een lekke band terwijl het peloton in stukken is gebroken.
  • NOS
    Pogacar heeft nog maar drie ploeggenoten en die steken ook niet echt een handje bij in de achtervolging.

45 km | Peloton breekt in stukken

Ondertussen zijn Van der Hoorn, Honoré en Mohoric al ingelopen door het peloton. Dat is trouwens in twee stukken gebroken door het korte, steile klimmetje van zojuist. En achterin de tweede groep zitten onder anderen Jakobsen en Pedersen.

Maar de verschillen zijn klein.

47 km | Simmons solo

En nu rijdt Quinn Simmons ook Matej Mohoric uit het wiel! De Amerikaan heeft goede benen vandaag!

Quinn Simmons alleen aan de leiding in de 19de etappe van de Tour de France.

52 km | Simmons gebruikt klim voor aanval, Mohoric mee

De streep van deze beklimming ligt in het middeleeuwse stadje Lauzerte en daar zagen we een echte demarrage van Quinn Simmons. In een eerder stadium van de Tour zouden we zeggen dat hij het bergpuntje wilde pakken, maar die prijs is allang vergeven.

Sterker, op de top laat Simmons het puntje aan Mohoric en met zijn tweeën duiken ze naar beneden. Van der Hoorn en Honoré volgen op een seconde of twintig, het peloton zit daar weer 20 seconden achter.

Kopgroep (2): Simmons (Trek), Mohoric (Bahrain)

Achtervolgers (2) +0.25: Vander Hoorn (Intermarché), Honoré

Peloton +0.56

55 km | Klimmen geblazen!

De koplopers zijn aan het klimmen op de eerste van twee klimmetjes van vierde categorie.

Het peloton gunt Van der Hoorn, Honoré, Simmons en Mohoric geen enkele ruimte: het verschil is slechts 0.32.

Rotondes, chicanes en dan sprinten op oplopende strook: zo ziet de laatste kilometer eruit

Sprinten in Cahors vandaag is niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk goed kunnen sturen, uitstekend positie kiezen en dan ook nog over heel sterke benen beschikken. Stef Clement neemt de laatste kilometer van de 19de etappe in de Tour de France, een etappe van Castelnau-Magnoac naar Cahors. Met hulp van spion en ervaringsdeskundige Marcel Kittel.

Rotondes, chicanes en dan sprinten op oplopende strook: zo ziet de laatste kilometer eruit

83 km | Wout, heb je het naar je zin?

Wout van Aert neemt een slokje in de 19de etappe van de Tour de France.

88 km | Peloton houdt Van der Hoorn en co op een minuut

Taco van der Hoorn en zijn vluchtkompanen blijven knokken voor wat ze waard zijn, maar meer dan een minuut voorsprong krijgen ze niet. En dat lijkt - zelfs met zulke sterke mannen - een onbegonnen zaak tegen de sprintersploegen, die straks ongetwijfeld zullen opschakelen.

Kopgroep (4): Van der Hoorn (Intermarché), Mohoric (Bahrain), Honoré (QuickStep), Simmons (Trek)

Peloton +0.56

Vorig jaar won Mohoric de negentiende etappe en toen...

Van de vier koplopers is Matej Mohoric de enige met al een Tourrit op zak. Vorig jaar won de Sloveen er zelfs twee, waaronder de negentiende etappe. Aan de streep maakte Mohoric toen een beladen gebaar: hij legde zijn vinder op de lippen en maakte vervolgens het gebaar waarmee wordt aangeduid dat iemand de mond gesnoerd wordt.

"In de laatste kilometer dacht ik aan de inval van de politie in ons hotel, twee dagen geleden", verklaarde Mohoric kort na de finish. Ik voelde me toen echt een crimineel. Aan de andere kant, het is ook goed dat ze blijven controleren. Dat is goed voor de sport. We hebben bij Bahrain ook niks te verbergen."

Dat geloven we graag, maar de Franse justitie nog niet. Ook dit jaar werd Bahrain vlak voor de Tourstart in Kopenhagen bezocht door een delegatie van Europol. Daarbij werd het ploeghotel (en eerder al de woningen van enkele renners en betrokkenen) doorzocht. Of dat iets strafbaars heeft opgeleverd weten we nog altijd niet.

Herinnering aan Armstrong

Waarom het gebaar van Mohoric op de streep van de 19de rit van de Tour van 2012 in de wielerwereld zo omstreden is? Op 23 juli 2004, tijdens de achttiende etappe van de Tour de France, sprong de Italiaan Filippo Simeoni van het bescheiden Domina-Vacanze mee met de kopgroep. Dat was echter niet naar de zin van geletruidrager Lance Armstrong.

In zijn eentje maakte Armstrong de oversteek naar de kopgroep en dwong daarmee het peloton de achtervolging in te zetten. Eenmaal aangesloten bij de vluchters, ging hij pontificaal naast Simeoni rijden. De boodschap: pas als Simeoni zich uit de kopgroep liet lossen, zou Armstrong zich laten terugzakken.

Terug naar de donkerste krochten van het wielrennen: Mohoric' zegegebaar en Armstrong

Onder druk van zijn medevluchters liet Simeoni zich even later inderdaad lossen. En Armstrong met hem, als een bewaker. "Je hebt een grote fout gemaakt door te praten", zou de Amerikaan tegen hem hebben gezegd.

Waarom deed Armstrong dat? Simeoni had voor de Tour een bekentenis afgelegd in een onderzoek tegen dokter Michele Ferrari, een arts die naar later bleek zijn renners voorzag van epo en andere dopingproducten. Simeoni was klant bij Ferrari en hij verklaarde dat ook Armstrong via de arts illegale producten gebruikte.

Filippo Simeoni vraagt Lance Armstrong om uitleg in de 17de etappe van de Tour van 2004.

101 km | Vlaggen strak, maar geen waaiers

De vlaggen staan strak, maar nog altijd is er geen spoor van waaiers. Echt makkelijk is het trouwens niet hoor, want het gaat de hele tijd op en af tussen de zonnebloemvelden. En vaak is het ook best open, maar blijkbaar staat de wind net niet goed genoeg.

De vlaggen staan strak op weg naar Cahors.

109 km | Chasse patate!

Cyril Barthe weet ook weer wat een chasse patate is. Hij keek de vier koplopers in de rug, maar is inmiddels weer terug in het peloton.

De vier koplopers met Taco van der Hoorn zijn weer wat uitgelopen op het peloton en hebben nu een kleine minuut voorsprong.

Kopgroep (4): Van der Hoorn (Intermarché), Mohoric (Bahrain), Honoré (QuickStep), Simmons (Trek)

Peloton +0.56

Taco van der Hoorn onderweg in de kopgroep in de 19de etappe van de Tour de France.

119 km | Hé, daar is Barthe weer!

In etappe 2 in Denemarken zat Cyril Barthe met ploegmaat Pierre Rolland mee in de kopgroep, maar werd er door Cort en Bystrom genadeloos afgereden.

Twee dagen voor Parijs zien we Barthe weer terug. Hij probeert over te steken naar de vier koplopers.

Cyril Barthe probeert naar de vier koplopers toe te rijden.

123 km | Kopgroep geeft niet op

Opvallend genoeg is het Mikkel Honoré (ploegmaat van Fabio Jakobsen), die er vlak voordat ze in de kraag worden gegrepen weer een snok aan geeft. Daarmee zorgt hij er wel voor dat de ploeg van Jakobsen geen kopwerk hoeft te doen in de achtervolging.

Van der Hoorn heeft ook wat over en schuift mee. Net als Simmons en Mohoric, trouwens. Politt is wel ingelopen.

Net zagen we trouwens een statistiek waaruit bleek dat Honoré ook het langste aan kop heeft gereden (21 procent). Van der Hoorn was tweede (20 procent), Mohoric deed tot nu toe het minste kopwerk. Dat zijn de rekensommetjes die Van der Hoorn graag maakt.

Mikel Honoré demarreert als de kopgroep driegt te worden ingelopen.

126 km | Laatste beurt op kop van Van der Hoorn, kopgroep ingelopen

Taco van der Hoorn rijdt nog een keer op kop, maar de kopgroep weet hoe laat het is. Ze zullen zo worden ingelopen door het peloton.

Taco van der Hoorn doet nog een laatste beurt op kop van de kopgroep.

Kijk mee op NPO 1 of de livestream

Inmiddels kun je live meekijken op NPO 1 of de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Met commentaar van het onvolprezen duo Joris van den Berg en Maarten Ducrot!

133 km | Gemiddelde gewoon 48 km/uur

Het lijkt niet zo heel hard te gaan vandaag, maar de koplopers rijden gewoon rond met een gemiddelde van 48 kilometer per uur. En dat is gewoon loeisnel.

Het gemiddelde in het eerste uur van de 19de etappe ligt rond 48 kilometer per uur.

Het gemiddelde lag tot de Pyreneeënrit van gisteren zelfs boven de 42 kilometer per uur, maar zakte naar 41,713. Daarmee zijn we nog steeds bezig met de snelste Tour ooit.

Het record is 41,654 kilometer per uur van de Tour in 2005.

135 km | Peloton houdt kopgroep op minuutje

De vijf koplopers komen niet echt weg. Sterker, de laatste kilometers loopt de voorsprong rap terug van 1.30 tot minder dan een minuut. Maar Van der Hoorn zou Van der Hoorn niet zijn als hij geen plannetje had. Toch?

Kopgroep (5): Van der Hoorn (Intermarché), Mohoric (Bahrain), Honoré (QuickStep), Simmons (Trek), Politt (Bora)

Peloton +0.48

Terugkijken: Tour voor derde keer tot stilstand door demonstranten

Tour staat weer stil vanwege klimaatactivisten: kopgroep met Van der Hoorn van de fiets

150 km | Simmons als eerste bij tussensprint, Van Aert gunt Philipsen ook wat

We zijn in Auch, de geboorteplaats van Nicolas Portal. Daar ligt vandaag ook de streep voor de tussensprint, waar Simmons als eerste doorkomt voor Politt, Van der Hoorn. Honoré en Mohoric.

Voor Wout van Aert, die hard op weg is om het puntenrecord van Peter Sagan (477) in de Tour te verbeteren, resteren 10 puntjes. Maar die laat hij aan Jasper Philipsen, met wie we Van Aert net nog vrolijk zagen babbelen. Philipsen kruipt zo iets dichter naar nummer twee Tadej Pogacar toe in het puntenklassement. En dat kan belangrijk zijn, mocht Van Aert onverhoopt iets overkomen.

Eerder deze etappe zagen we Jasper Philipsen en Wout van Aert vrolijk babbelen.

Dankzij de 9 punten komt Van Aert nu op 460 punten in het puntenklassement. De kans is aanwezig dat hij aan het einde van deze etappe al het record op zijn naam heeft dus. Aan de finish liggen namelijk 50 punten voor de winnaar, 30 voor de nummer twee, 20 voor de derde en 18 voor de nummer vier.

Als Van Aert vandaag vierde wordt, dan is hij recordhouder.

156 km | Koers geneutraliseerd

De koers staat weer stil vanwege demonstranten op de route.

Niet voor het eerst deze Tour wordt de koers stilgelegd vanwege demonstranten op de route. Van der Hoorn en co moesten even van de fiets, maar rijden inmiddels weer.

Het peloton mocht nog wel even doorrijden, maar heeft inmiddels 1.22 gewacht voordat ze verder gaan.

Kopgroep (5): Van der Hoorn (Intermarché), Mohoric (Bahrain), Honoré (QuickStep), Politt (Bora), Simmons (Trek)

Peloton +1.22

158 km | Oud-wereldkampioen Gilbert weer op kop

Philippe Gilbert op kop van het peloton in de 19de etappe.

De sprintersploegen hebben ook gezien dat er vijf sterke en ervaren vluchters op kop rijden en dus hebben ze allemaal een mannetje naar de kop van het peloton gestuurd om het gat klein te houden. Dan hebben we het over DSM (Dainese), Total (Sagan), BikeExchange (Groenewegen), Alpecin (Philipsen) en Lotto-Soudal (Ewan).

Voor Lotto-Soudal is het zoals heel vaak al deze Tour oud-wereldkampioen Philippe Gilbert die de toon zet. Gilbert zal op 15 oktober in ons land afscheid nemen van de wielersport.

Dat de Belg de Cauberg daarvoor heeft uitgekozen, is niet onlogisch. Vier keer won Gilbert daar namelijk de Amstel Gold Race en in 2012 boekte hij er zijn mooiste zege: de wereldtitel.

Ook Enric Mas maakt de Tour niet af door corona

Enric Mas, die als kopman van Movistar een bleue Tour rijdt en na gisteren op de elfde plaats stond in het klassement, is niet van start gegaan vandaag. De Catalaan heeft een positieve coronatest afgelegd. Voor zijn ploeg Movistar, dat nog flink wat punten nodig heeft in de strijd tegen degradatie uit de WorldTour is dat een hard gelag.

De Spaanse miljoenenploeg zal niet veel overhouden aan deze Tour de France, zoveel is zeker.

175 km | Van der Hoorn in sterke kopgroep

Er wordt nog niet heel hard gereden voorlopig, behalve door vijf koplopers met...Taco van der Hoorn!

Hij heeft vier sterke mannen mee in de vlucht: Simmons, Politt, Mohoric en Honoré. Ze hebben 1.00 op het peloton.

Taco van der Hoorn gaat in de 19de etappe mee in een sterke kopgroep.

Van Hooydonck verraste zichzelf met kopwerk op Aubisque: 'Zelfs om klimfiets gevraagd'

Ook Nathan Van Hooydonck zien we uiteraard op de eerst rij. Normaal is de Vlaming een meesterknecht bij Jumbo-Visma op het vlakke, maar gisteren maakte hij ook bergop indruk. Of hij vandaag een rol speelt bij mogelijke waaiers? 'Poeh, weet niet wie dat nog wil?'

Van Hooydonck verraste zichzelf met kopwerk op Aubisque: 'Zelfs om klimfiets gevraagd'

Départ réel | Nerveus begin

Christian Prudhomme heeft gewaaid met zijn vlag en het is meteen nerveus. Geen vluchtpogingen nog, maar wel alle ploegen van de top van het klassement voorin.

Départ fictif | Troostend woordje voor Geschke

De renners zijn vertrokken voor de eerste geneutraliseerde kilometers van deze 19de etappe. Vlak voor de start zagen we nog een troostend gebaar van Wout van Aert op de rug van Simon Geschke. De Duitser deed gisteren alles om zijn bolletjestrui veilig te stellen, maar kon op de Aubisque de oversteek niet maken naar de kopgroep.

Zo voltrok zich het rampscenario voor Geschke: Vingegaard won de rit op de Hautacam en stootte Geschke in extremis van zijn troon.

Een troostend gebaar van Wout van Aert voor Simon Geschke, die de bolletjestrui draagt maar niet zal winnen.

Van Baarle mist overleden Portal elke dag: 'Je hart breekt als je zijn kinderen ziet'

Dylan van Baarle kijkt niet uit naar een dag vol waaiergeweld. Voor hem is het eerbetoon aan zijn in 2020 overleden ploegleider Nico Portal langs de route vandaag belangrijker. 'We missen hem nog elke dag.'

Van Baarle mist overleden Portal elke dag: 'Je hart breekt als je zijn kinderen ziet'

Na het overleven, nu sprinten voor Jakobsen? 'Dit gaat geen wandeletappe worden'

Fabio Jakobsen moest tot het gaatje gaan om de tijdslimiet voor te blijven in de bergen. Dat lukte, maar zit er nog genoeg energie in de benen om vandaag te sprinten? 'Geen idee. Het zal ook heel nerveus worden.'

Na het overleven, nu sprinten voor Jakobsen? 'Dit gaat geen wandeletappe worden'

Van der Hoorn kijkt weer monter uit de ogen: 'Voel me weer goed, snelle helm op'

Taco van der Hoorn kende een paar heel zware dagen in de Pyreneeën, maar vandaag oogt hij alweer een stuk beter. Hij heeft zelfs zijn aerodynamische helm weer op. 'Ik ga het proberen, maar Meintjes beschermen is belangrijkste'.

Van der Hoorn kijkt weer monter uit de ogen: 'Voel me weer goed, snelle helm op'

Van Poppel verwacht waaiers: 'Denk vaak ze zullen weleens moe worden, maar deze Tour...'

Danny van Poppel kan normaal goed uit de voeten op een hellende aankomst, maar eerst zal hij kopman Aleksandr Vlasov moeten bijstaan als het onderweg op de kant gaat. 'Het is elke dag feest deze Tour'.

Van Poppel verwacht waaiers: 'Denk vaak ze zullen weleens moe worden, maar deze Tour...'

Groenewegen klimt beter en kijkt uit naar sprintje bergop: 'Vooral mentaal ben ik frisser'

Een voorbereiding met heel veel hoogtemeters werpt zijn vruchten af bij sprinter Dylan Groenewegen. Hij is vrijwel zorgeloos door de bergen gekomen en kijkt uit naar misschien wel twee sprintkansen de komende dagen.

Groenewegen klimt beter en kijkt uit naar sprintje bergop: 'Vooral mentaal ben ik frisser'

Jakobsen en co denken al aan de Tour de France Femmes

Fabio Jakobsen heeft zelf nog een klus te klaren vandaag en zondag op de Champs-Élysées. Maar vanochtend gingen de gedachten ook al even uit naar de vrouwen, die zondag van start gaan in de Tour de France Femmes.

Ondertussen in Spanje: Miguel 'Superman' López verdachte in dopingzaak

Gisteravond kwam het verontrustende bericht vanuit Spanje dat Miguel 'Superman' López door de politie is ondervraagd in verband met een dopingzaak rond de Spaanse professor Marcos Maynar Mariño. De Colombiaanse klimmer werd bij aankomst op het vliegveld van Madrid opgevangen door de Spaanse politie.

Zijn naam viel eerder in het onderzoek, maar toen als getuige. Nu denkt de politie dat López zelf verboden medicamenten het land ingesmokkeld zou hebben en overgedragen aan een andere verdachte. Zijn ploeg Astana maakte vanochtend bekend dat López voorlopig geschorst is.

López heeft het imago van een onvoorspelbare 'bad boy', maar werd nog niet direct met doping in verband gebracht. Twee jaar geleden won hij de koninginnenrit in de Tour naar de Col de la Loze en eindigde als zesde in het eindklassement. Daarna maakte hij de overstap naar Movistar, maar dat eindigde in een rasechte soap in de Vuelta, waar hij in de voorlaatste etappe terwijl hij derde stond in het klassement plotseling uit de wedstrijd stapte.

Terug bij Astana heeft López nog weinig plezier beleefd aan dit seizoen. In de Giro stapte hij in de vierde rit al af met een heupblessure. Of hij in staat zal zijn om zijn seizoen nog wat kleur te geven in de Vuelta is nu zeer de vraag.

Eerbetoon aan Nicolas Portal

Een ploeg die we nog niet genoemd hebben voor een mogelijke waaieraanval is Ineos. Die ploeg lijkt met Geraint Thomas zeker van een podiumplaats. Zijn achterstand op nummer twee Tadej Pogacar is gigantisch (4.34), maar wie weet doet zijn ploeg een poging om nog een plekje op te schuiven.

In het verleden zou ploegleider Nicolas Portal zéker een plannetje hebben gesmeed voor vandaag. De Franse oud-renner gold ondanks zijn jonge leeftijd als het tactische brein achter de dominantie van Team Sky. In 2020 overleed Portal thuis in Andorra aan een hartaanval. Hij werd slechts 40 jaar oud.

  • NOS
    Een reusachtig portret van Nicola Portal in Auch langs de route van de 19de etappe.
  • NOS
    Steve Cummings in de ploegleidersauto van Ineos met 'Nico' als eerbetoon op het portier.

Nog altijd reist Portal meet met Ineos in de Tour, bijvoorbeeld aan de zijkant van hun ploegleidersauto's. Vandaag rijden de renners door Auch, de geboorteplaats van Portal. En daar zal zeker bij hem stilgestaan worden.

Wie heeft er zin in waaiers?

Het wordt deze etappe wel goed oppassen voor die o zo beruchte waaiers. Oud-renner Serge Pauwels waarschuwde er donderdag al voor in De Avondetappe: "Er waait een westenwind en ze fietsen in noordoostelijke richting. Dus de wind komt helemaal in de flank, met vijf meter per seconde. Dat kan net genoeg zijn voor waaiers."

En ook de Jumbo-Visma-ploeg is ondanks alle truienweelde voorzichtig. "Het klinkt clichématig, maar het wordt weer een gevaarlijke rit", zei ploegleider Arthur van Dongen. "We hebben de wind al bestudeerd en die staat de hele dag op de kant. En we weten inmiddels dat een valpartijtje snel is gebeurd."

Bovendien is het de vraag wie er belang heeft om waaiers te trekken. Het algemeen klassement ligt in de plooi, met enorme verschillen binnen de toptien. Een waaierstrijd om de dagzege dan? Wellicht. Maar de ploegen die daar het meest geschikt voor lijken, ploegen als Quick-Step (Jakobsen), Alpecin (Philipsen), BikeExchange (Groenewegen), Lotto-Soudal (Ewan) of zelfs Jumbo (Van Aert), hebben ook alle belang bij een massasprint.

De wind staat gunstig voor waaiers in de 19de etappe van de Tour.

Klassement en truien

Gele trui: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Groene trui: Wout van Aert (Jumbo-Visma)

Bolletjestrui: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma, gedragen door Simon Geschke van Cofidis)

Witte trui: Tadej Pogacar (UAE)

Ploegenklassement: Ineos

Even terug naar gisteren: beter kan niet voor Jumbo-Visma

Samenvatting etappe 18: Vingegaard slaat zijn slag in laatste bergrit

Gisteren zette Jumbo-Visma de puntjes op de i na - zoals deze hele Tour al - een spektakelstuk in de bergen. Wout van Aert was de eerste aanvaller van de dag en was uiteindelijk op de slotklim Hautacom ook degene die Tadej Pogacar het laatste zetje gaf.

Jonas Vingegaard kon zo zijn tweede ritzege deze Tour bijschrijven, verstevigde zijn greep op het geel en graaide en passant ook nog de bolletjestrui mee. Een perfecte dag voor de Nederlandse ploeg kortom.

Waarheen leidt de weg?

Na het spektakel en geweld in de Pyreneeën kunnen de coureurs het iets rustiger aan doen in de negentiende etappe van de Tour de France. De sprinters zullen ongetwijfeld gemotiveerd zijn om, voor zover mogelijk, alles nog eens uit de kast te halen.

De 188,5 kilometer lange rit van Castelnau-Magnoac naar Cahors is namelijk zo goed als vlak, met alleen in de slotfase twee niet al te uitdagende colletjes.

Het profiel van de negentiende etappe van de Tour

Bienvenue de Castelnau-Magnoac!

De bergen liggen achter de rug en voor de 19de etappe is het Tourpeloton neergestreken in Castelnau-Magnoac. Waar? Castelnau-Magnoac is een schilderachtig dorpje in de Midi-Pyrenées van amper 800 inwoners, dat vandaag ongetwijfeld het grootste evenement in het bestaan beleeft.

Vanuit deze plek rijden de renners 188,3 kilometer naar Cahors, waar de Franse rasvluchter Jackie Durand in 1994 de enige eerdere aankomst van de Tour in de provinciestad bezegelde met de winst.

Jacky Durand wint in 1994 een Touretappe in Cahors