Jakobsen wint meteen bij debuut in Tour de France • Van Aert in het geel
- Fabio Jakobsen wint de tweede etappe van de Tour de France.
- Hij klopt Wout van Aert in de sprint in Nyborg, de Belg is wel de nieuwe geletruidrager.
- De Avondetappe met Sven Nys, Roxane Knetemann en Bo Hamburger om 21.24 op NPO 1 en de livestream op NOS.nl.
- Live updates ontvangen van dit liveblog op je telefoon? Klik dan op het belletje.
À demain!
In 2019 ontpopte Wout van Aert zich opeens als een sprinter van topformaat. In Albi verraste hij onder anderen Elia Viviani en won zijn eerste Touretappe. Vandaag keek Van Aert met dezelfde verbaasde blik naar Jakobsen, die hij in deze sprint niet meer vooraan verwacht had. Maar de Belg start morgen wel in de gele trui.
Wat een fijne sport, toch! Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!
Zondag weer een kans voor Jakobsen?!
Ook zondag kunnen we Fabio Jakobsen opschrijven als een van de grote kanshebbers op de zege. Want dat de derde en laatste etappe op Deens grondgebied, een rit van 182 kilometer van Vejle naar Sønderborg, zal uitlopen op een massasprint, daaraan twijfelt eigenlijk niemand.
De samenvatting
Avondetappe...: het antwoord
Het antwoord op de hieronder gestelde vraag. De wereldkampioen van 1997 was een Fransman met een markant kapsel: Laurent Brochard.
Met dit kwisvraagje kun je helaas niets winnen. Met de rebus wel: een fraai NOS-wielershirt. Kijk daarom om 21.24 naar De Avondetappe!
Tour kijken bij Julius van den Berg
21.24 uur, NPO 1: De Avondetappe
Veel meer over Fabio Jakobsen en de etappe van vandaag vanavond in De Avondetappe om 21.24 op NPO 1 en de livestream op NOS.nl. Dione de Graaff is dit keer neergestreken in Odense en ontvangt daar voormalig veldritkampioen Sven Nys, oud-renster en NOS-commentator Roxane Knetemann en voormalig profrenner Bo Hamburger.
De Deen Hamburger won in 1994 een etappe in de Tour de France, droeg ook de gele trui. En in 1997 werd hij (vlak voor Leon van Bon) tweede bij de WK wielrennen. Weet jij nog wie er won?
Ook Van Baarle juicht voor 'held' Jakobsen
Dylan van Baarle rijdt de Tour voor een concurrende ploeg. Maar dat weerhoudt de winnaar van Parijs-Roubaix niet om te juichen voor zijn vriend Jakobsen. "Wat een legende is Fabio Jakobsen!", schrijft Van Baarle. "Van bijna dood naar Tour-rit winnen. Mijn held!"
Van Aert kijkt vol bewondering naar Jakobsen: 'Veel respect voor Fabio'
Van Poppel knap vierde na perfecte lead-out voor zichzelf
Danny van Poppel vond zijn weg wel in de chaos en leverde de perfecte lead-out af...voor zichzelf. Het leverde hem een knappe vierde plaats in de daguitslag op.
Groenewegen kwam niet aan sprint toe: 'Na teleurstelling ben ik op m'n best'
Dylan Groenewegen kwam nooit in positie om met de besten te sprinten. Hij werd klem gezet tegen de boarding door Hugo Hofstetter en zag vlak voor zich hoe Jasper Philipsen hetzelfde overkwam door toedoen van Peter Sagan en bijna zelf onderuit ging. "Dan zie je dingen die je liever niet wilt zien. Valpartijen. Nou ja, net niet."
Jakobsen knokt met Sagan voor plekje
Voordat Fabio Jakobsen zijn ultieme sprint in kon zetten, moest hij nog een aardig robbetje vechten met Peter Sagan.
Ploegleider Peeters: 'Denk dat iedereen gelukkig is om Fabio te zien winnen'
Meesterknecht Mørkøv bracht gele trui Lampaert terug en hielp Jakobsen aan zege
Fabio en verloofde Delore
De nuchtere analyse van Jakobsen
Van Aert blijft Jakobsen één punt voor in puntenklassement
Twee op twee voor QuickStep dus deze Tour. Maar ook voor Jumbo-Visma is het natuurlijk een prima dag, want Wout van Aert heeft eindelijk zijn gele trui te pakken. En ook blijft hij aan de leiding van het puntenklassement, als is Jakobsen hem op één punt genaderd.
Geen tijdsverschillen voor achterblijvers na val in laatste drie kilometer
Veel renners kwamen binnen op achterstand, maar dat kwam vooral door die massale valpartij bij het binnenrijden van Nyborg. En aangezien dat binnen de laatste drie kilometer was, zullen er geen tijdsverschillen worden geteld. Voor Tadej Pogacar (binnen op zo'n 3.30) is dat goed nieuws.
Eerste reactie Jakobsen na zege: 'Wat vind jij ervan?'
Toptien klassement: Van Aert in het geel
Dankzij de bonificatieseconden neemt Wout van Aert het geel over van landgenoot Yves Lampaert.
Bekijk de sprint van Jakobsen
Toptien
Finishfoto
Jakobsen wint, Van Aert in het geel
Wat een ontzettende knappe prestatie van Jakobsen! Twee keer onstprong hij de dans bij valpartijen en in de sprint leek hij te ver weg. Maar op het laatste moment stuift hij in de buitenbocht nog voorbij Wout van Aert en Mads Pedersen! En Danny van Poppel is vierde.
Van Aert neemt dankzij de zes bonificatieseconden wel het geel over van Yves Lampaert.
FINISH | JAKOBSEN WINT DE TWEEDE ETAPPE VAN DE TOUR!
Fabio Jakobsen wint de tweede rit in de Tour de France!
1 km | Gele trui op kop
Lampaert aan kop voor Jakobsen!
2 km | Valpartij
Een enorme valpartij in het peloton, maar de sprinters lijken de dans te ontspringen!
3 km | Van Aert naar voren
Van Hooydonck rijdt de trein van Van Aert naar voren.
De brug zit erop, nu in volle vaart naar de streep!
4 km | Sprinten naar het vasteland
Het is nu sprinten naar het vasteland! We zien de trein van QuickStep boorin met Senechal, Asgreen, Lampaert, Cattaneo Morkov en Jakobsen.
Maar ook Groenewegen zit goed voorin!
6 km | Nog drie renners op achterstand
Er rijden nog drie renners op achterstand. De hard gevallen Anthony Turgis en Kevin Vermaerke en de uitgepierde Chris Juul-Jensen.
8 km | Bissegger rijdt Urán terug naar peloton
Stefan Bissegger geeft het laatste zetje en rijdt de groep achtervolgers met zijn kopman Urán terug naar het peloton.
Over een kilometer of vijf gaan de renners aan land in Nyborg. Het is zaak om dan vooraan te zitten.
Als je wil winnen tenminste.
9 km | Ook Bissegger zakt terug voor Urán
Ook Stefan Bissegger, de pechvogel van de tijdrit van gisteren moet wachten op Urán. Overigens zou Ruben Guerreiro de man zijn geweest die bij de valpartij van Lampaert lag. Dat zou een tegenvaller zijn, want de Portugese klimmer is uitstekend in vorm.
10 km | Bystrom krijgt prijs voor de strijdlust
De prijs voor de strijdlust is zoals verwacht voor de Noor Sven Erik Bystrom.
14 km | Urán op achterstand
Ook Michael Woods en Michael Storer zouden bij de valpartij betrokken zijn geweest. Maar het grootste slachtoffer van de chaos is Rigoberto Urán. Met drie ploeggenoten probeert hij het gat te dichten, maar de vier lijken amper dichterbij te komen.
16 km | Lampaert en Morkov terug!
De wind tegen is een voordeel nu voor de achtervolgers. Sterker Lampaert en Morkov sluiten weer aan en zijn zelfs alweer opgeschoven naar voren.
Dat is knap!
19 km | Meesterknechten Jakobsen op de grond
Deze valpartij heeft veel grotere gevolgen, vooral voor Fabio Jakobsen. Hij ontspringt zelf de dans, maar gele trui Lampaert en lead-outman Morkov zijn gevallen.
Ook Anthony Turgis ligt op de grond.
21 km | Pech voor Urán
Valpartij! Rigoberto Urán staat stil. De Colombiaan, ooit op het podium van de Tour, moet achtervolgen.
Ook Kevin Vermaerke, de jonge Amerikaan van DSM is hard gevallen.
Een slecht moment, want de rest is de brug al opgedraaid!
22 km | Sprinters goed vooraan
We zijn al bijna aan de voet van de Grote Belt-brug en zien alle topsprinters al in de voorste gelederen: Jakobsen, Groenewegen, Van Aert, Pedersen, Sagan. Alleen Philipsen hebben we nog niet zoveel gezien.
31 km | Waaiervorming is storm in glas water
Opeens schiet de gang in het peloton en dan zit de vlucht van Bystrøm er na 170 km op. Maar na de bocht zakt het tempo weer in. Het is bloednerveus. Alle grote ploegen zijn bang dat de ander een waaier zal trekken. Maar niemand doet het.
32 km | Vlucht Bystrøm zit erop
De vlucht van Sven Erik Bystrøm zit er na een slordige 170 kilometer zo goed als op, maar het peloton laat de Noor nog even bungelen. Voor de brug is hij terug in het peloton, ga daar maar vanuit.
36 km | Tusveld terug
We hebben Konrad, Neilands en Bonnamour al achterin het peloton gezien. En ook Martijn Tusveld zit tussen de auto's, dus die sluit wel weer aan voor de brug.
40 km | Valpartij Tusveld
De eerste echte valpartij is een feit in deze etappe en meteen is Martijn Tusveld een van de slachtoffers. Ook Krists Neilands, Patrick Konrad (vorig jaar nog etappewinnaar) en Franck Bonnamour zouden erbij betrokken zijn.
Tusveld heeft een nieuwe fiets nodig, maar verder lijkt de schade mee te vallen.
43 km | Pech voor Vlasov
Naast Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen mag ook Danny van Poppel zich vandaag mengen in de sprint. Tenminste, als zijn kopman Aleksandr Vlasov niets overkomt. De Rus stond net wel even stil langs de weg, maar na een fietswissel wordt hij door Duist kampioen Nils Politt weer terug naar het peloton gereden.
Vooraan wordt niet met het mes tussen de tanden gereden, dus dit zal geen probleem opleveren.
Koploper: Bystrøm (Intermarché)
Peloton +0.34
50 km | Dure brug al in het vizier
De helicopter heeft de brug over de Grote Belt al in het vizier. Toch duurt het nog zo'n 20 kilometer voor we bij de tolpoortjes aankomen. En dat is een gevaarlijk punt, want de weg wordt daar ineens een stuk smaller. De brug kostte trouwens 4,2 miljard euro. Dat is 230.000 euro per meter.
Van waaiers geen spoor trouwens, maar dat kan snel veranderen.
54 km | Van der Poel bungelt hele dag achteraan
Als het echt een waaierfeest zou zijn, dan zou Mathieu van der Poel zeker vooraan meedoen. Maar we zien MvdP eigenlijk al de hele dag in de laatste gelederen. Gelooft hij het wel voor vandaag, spaart hij zich of is er iets anders aan de hand?
60 km | Bystrøm voor de rode rugnummers
Terwijl Mads Pedersen even moet achtervolgen na een lekke band, springt Sven Erik Bystrøm weg bij medevluchter Magnus Cort. Het peloton zit de twee op de hielen, dus de Noor doet een laatste poging om de rode rugnummers als strijdlustigste renner veilig te stellen.
Dat zal wel lukken zo. Cort is trouwens al ingelopen, de Noor rijdt solo 0.50 weg bij het peloton.
63 km | Nerveus, maar geen actie
Alle ploegen met klassementsambities zitten in slagorde voorin, maar voorlopig gebeurt er nog niets.
De twee koplopers Cort en Bystrøm zijn zelfs weer iets uitgelopen: 0.44.
Tussenstand groene trui
Wout van Aert blijft leider in het puntenklassement. Maar straks aan de finish ligt de grote buit van vandaag: 50 punten voor de winnaar, 30 voor de nummer twee, 20 voor de nummer drie.
Tusssenstand puntenklassement
1. Van Aert | 30 pnt | |
2. Cort | 22 pnt | |
3. Lampaert | 20 pnt | |
4. Bystrøm | 20 pnt | |
5. Pogacar | 15 pnt |
Movistar: 'Valverde in ziekenhuis, geen breuken'
Het lijkt gelukkig mee te vallen met Alejandro Valverde. 'El Imbatido' moet 24 uur in het ziekenhuis blijven ter observatie, maar zou geen breuken hebben opgelopen. Dat meldt zijn ploeg Movistar.
75 km | Ewan klopt Van Aert bij tussensprint
Laporte trok de sprint aan voor Van Aert, maar Caleb Ewan wint het sprintje! De Australiër pakt 15 punten. Groene trui Van Aert pakt er 13, Peter Sagan 11.
Uitslag tussensprint (Kalundborg)
1. Bystrøm | 20 pnt |
2. Cort | 17 pnt |
3. Ewan | 15 pnt |
4. Van Aert | 13 pnt |
5. Sagan | 11 pnt |
6. Laporte | 10 pnt |
7. Jakobsen | 9 pnt |
8. Lecroq | 8 pnt |
9. Mørkøv | 7 pnt |
10. Boasson Hagen | 6 pnt |
75 km | Bystrøm krijgt tussensprint cadeau
Bystrøm mag de tussensprint winnen van Cort en pakt zo 20 punten voor het puntenklassement. In het peloton is het spel intussen op de wagen: de koplopers hebben nog maar 44 seconden voorsprong.
En het zijn niet alleen de sprintersploegen die zich vooraan melden: ook Ineos was daar met een hele trein. En dat doet vermoeden dat....
Terugkijken: Waaierrit in de Tour van 2015 naar Neeltje Jans
'Valverde aangereden door auto'
Vanuit Spanje komt het bericht dat Alejandro Valverde op training is aangereden door een auto. Hoe het met Valverde, bezig aan zijn laatste jaar als profrenner, is niet bekend. Later meer...
97 km | Fransen deden een plas en lieten zich inlopen
Terwijl het tempo wordt opgevoerd in het peloton, met hulp van de renners van Jumbo-Visma, hebben we nog maar twee koplopers. Pierre Rolland en Cyril Barthe stopten even langs de weg voor een sanitaire stop en hebben zich daarna laten inlopen.
De treintjes van de verschillende klassementsmannen melden zich vooraan en dat komt omdat vanaf 85 kilometer tot de streep de wind een rol kan gaan spelen. Op 75 kilometer ligt trouwens de enige tussensprint van de dag.
Kopgroep: Cort (EF) en Bystrøm (Intermarché)
Peloton +2.35
99 km | Binnen de laatste honderd kilometer
De renners duiken de laatste 100 kilometer van deze etappe in, waaronder dus 18 van de laatste 20 kilometer over een brug waar de wind vrij spel heeft. Dat doet denken aan de tweede etappe van de tour van 2015, de rit die begon in Utrecht en eindigde op het kunstmatige Zeeuwse eiland Neeltje Jans.
In tegenstelling tot vandaag werd die etappe wel een waaierfestijn, met een Duitse Gorilla als winnaar. Maar wist jij ook dat Stef Clement, op dit moment commentator bij de uitzending, die dag in de kopgroep zat?
Vos pakt 31ste (!) ritzege in Giro Donne
Marianne Vos en de Giro Donne is een goed huwelijk. Gisteren werd ze nog nipt geklopt door wereldkampioene Elisa Balsamo, maar vandaag boekte Vos toch echt haar 31ste ritzege in de Giro voor vrouwen. Voor Vos is het ook al de elfde editie op rij, waarin ze minimaal een rit wint. Fenomenaal!
Vandaag klopte ze in de etappe van Cala Gonone naar Olbia (113 km) op Sardinië landgenote Charlotte Kool en Balsamo in de sprint.
110 km | Cort en Bystrøm rijden rustig door
De missie zit erop voor Cort, maar toch rijdt hij nog even door met zijn teleurgestelde metgezel Bystrøm. Hun voorsprong op het B&B-duo Rolland en Barthe is 1.18. Het peloton volgt op 3.17.
118 km | Ook derde bergpunt voor Cort Nielsen
Ook het derde bergpunt, op de Karup Strandbakke is voor Magnus Cort Nielsen, die met de handen in de lucht over de top komt. De Deen verzekert zich zo van de bolletjestrui. Morgen staan opnieuw drie klimmetjes van vierde categorie op het programma, trouwens.
Spion Kittel proeft de wind op Grote Beltbrug
129 km | Wat een publiek!
Ook op de tweede klim sprinten Cort en Bystrøm voor de punten en weer is het Cort die wint! Dat betekent dat de Deen de bolletjestrui binnen heeft, als hij aan de finish komt natuurlijk. De talrijke Deense fans gaan uit hun dak!
132 km | Cort en Bystrøm samen
De B&B-boys hadden grote plannen, maar Rolland en Barthe zijn na de eerste klim toch echt uit het wiel gereden. De Scandinaviërs Cort en Bystrøm gaan samen op weg naar het volgende klimmetje, die de Franse organisatie Côte d'Høve Straede wordt genoemd.
Het peloton, met de Denen Juul-Jensen (BikeExchange voor Groenewegen), Honoré (QuickStep voor Jakobsen) en Kron (Lotto-Soudal voor Ewan), laat de voorsprong weer wat oplopen: 2.58.
Kopgroep: Cort (EF) en Bystrøm (Intermarché)
Achtervolgers +0.15: Rolland en Barthe (B&B)
Peloton +2.58
139 km | Cort pakt het puntje!
Magnus Cort pakt het eerste bergpuntje deze Tour de France!
Cyril Barthe probeerde de sprint aan te trekken voor Pierre Rolland, maar beide Fransen worden keihard uit het wiel gereden door Bystrom en Cort.
140 km | Eerste bergje
De vier koplopers zijn begonnen aan de klim naar Asnaes Indelukke (1,1 km á 5,3 procent).
Bovenop ligt een bergpuntje.
De vier koplopers
Laten we eens kijken naar de leden van de kopgroep. Magnus Cort (29) is natuurlijk een ervaren rittenkaper, die al zes ritten in de Vuelta en een rit in de Tour op zijn palmares heeft. In 2018 was hij in Carcassonne Ion Izagirre en Bauke Mollema te snel af in de sprint.
Pierre Rolland (35) is natuurlijk niet meer de Pierre Rolland van 2012 en 2013, toen hij bergritten won en ook de witte trui won. Maar dat de Franse klimmer graag voor de bolletjestrui gaat vandaag, mag geen verrassing heten. Dat deed hij namelijk ook kort geleden in het Critérium du Dauphiné en wist die trui tot het einde te behouden.
Vandaag heeft hij steun van ploeggenoot Cyril Barthe
En dan nog de Noor Sven Erik Bystrøm. De renner van Intermarché zou eigenlijk helemaal niet de tour rijden, maar is de vervanger van Quinten Hermans die tot zijn ongenoegen niet naar Denemarken mocht afreizen. Bystrøm heeft een profzege op zijn erelijst: in 2020 werd hij Noors kampioen.
Ploegleiders houden hart vast
Voorlopig is alles nog pais en vree in het peloton. Maar ploegleiders Frans Maassen (Jumbo-Visma) en Steven de Jongh (Trek-Segafredo) zullen toch niet helemaal op hun gemak zitten in de ploegleidersauto.
Uitzending begonnen!
Je kunt nu ook meekijken naar de tweede etappe. Schakel in op NPO 1 of de livestream op NOS.nl!
157 km | Spanning stijgt...een beetje
De vier koplopers Cort (EF), Rolland, Barthe (B&B) en Bystrøm (Intermarché) rijden al bijna 50 kilometer rond met een voorsprong van tussen de 1.30 en 2.00.
In het peloton zie je af en toe wat nervositeit vanwege de wind, die nu toch wel even vanuit de zij komt.
Kopgroep: Cort (EF), Rolland en Barthe (B&B) en Bystrøm (Intermarché).
Peloton +1.35
Een radioserie over de afstappers
Achter elke renner zit een verhaal. Het verhaal van de winnaar wordt meestal breed uitgemeten, maar dat van de uitvallers blijft vaak verborgen. Daar brengt verslaggever Steven Dalebout deze Tour verandering in.
Elke dag om 14.45 uur bij Radio Tour de France: Abandon!
161 km | Daar is Chris
Zojuist passeerden de renners het sportcomplex van Holbaek, waar de beeltenis van Anker Sørensen te zien is.
Tour 2012: de Ronde van Mørkøv en Anker Sørensen
Over een kilometer of dertig komen de koplopers op de eerste berg van drie bergen van vierde categorie van vandaag. En hoewel de kopgroep slechts 1.32 voorsprong hebben, is de kans groot dat Cort, Rolland, Barthe en Bystrøm gaan strijden om de eerste bollentrui.
In de Tour van 2012 was er een andere Deen, die met de bollen aan de haal ging: Michael Mørkøv! In die Tour speelde Chris Anker Sørensen trouwens een zeer opvallende rol. Hij zat mee in meerdere ontsnappingen, waaronder in de Pyreneeënrit naar Peyragudes (ook dit jaar in de Tour). In de afdaling van de Col des Ares probeerde Anker Sørensen een krant uit zijn wiel te trekken, kreeg zijn vingers tussen de spaken en raakte daarbij bijna twee vingers kwijt.
De vingers werden gered en in Parijs werd Anker Sørensen uitegroepen tot meest strijdlustige renner van de Ronde.
Met Chris Anker Sørensen in gedachten...
Deze etappe staat ook in het teken van Chris Anker Sørensen. De populaire hardrijder, die van 2007 tot 2016 voor de ploeg de succesvolle Deense ploeg van Bjarne Riis reed, kwam vorig jaar om het leven in Zeebrugge. Sørensen werd aangereden door een bestelbusje, toen hij in Vlaanderen was om de WK te verslaan.
Overal langs en op de route zul je vandaag eerbetonen zien voor Anker Sørensen, zoals hieronder. Vanavond kun je een reportage zien in De Avondetappe.
189 km | Peloton gunt kopgroep 2.00 (maar niet meer)
Op kop van het peloton zien we ook een Deen, Mikkel Honoré van QuickStep. Samen met de helpers van Caleb Ewan houden ze het verschil op 2.03.
196 km | Vier vluchters krijgen de zegen
Het lijkt erop dat de vlucht van de dag is gevormd. Magnus Cort (EF), Pierre Rolland (B&b) en Sven Erik Bystrøm (Intermarché) hebben gezelschap gekregen van Cyril Barthe, een ploeggenoot van Rolland. Met z'n vieren hebben ze in een mum van tijd 1.08.
Départ réel | Start: nu echt!
De vlag is gezwaaid, de tweede etappe is begonnen! En de eerste aanvaller is een Deen, Magnus Cort Nielsen! Hij krijgt gezelschap van een renner van Intermarché-Wanty en een renner van B&B.
Pech voor Adam Yates
Is dit misschien de reden voor het uitgestelde vertrek? Adam Yates heeft lek gereden.
Nog even geduld...
We zijn kilometer 0 gepasseerd, maar Tourdirecteur Christian Prudhomme houdt zijn vlag nog even bij zich en maant de renners tot rust.
Nog even geduld dus voor de eerste aanvallers.
Départ réel | Toch?
Na een extra stop in rockstad Roskilde - waar vanavond de Rolling Stones zullen optreden - voor een uitvoering van La Marseillaise door een Deens kinderkooi, zijn we nu echt onderweg.
Ploegleider Jakobsen naar huis: 'Zorgt wel voor angst'
Met het geel in de ploeg en een grote kans op de dagzege zou je zeggen dat het hosanna is bij QuickStep. Toch zijn er ook zorgen. Gisteravond is ploegleider Tom Steels namelijk naar huis vertrokken, vanwege een positieve coronatest. Eerder deze week moest ook een persvoorlichter al voortijdig huiswaarts keren.
"Dat zorgt voor extra nervositeit en een beetje angst", aldus Jakobsen. "Niemand wil naar huis, we hebben hier allemaal keihard voor gewerkt. We zijn extra voorzichtig en hopen dat we het niet krijgen."
Jakobsen heeft nu al zin in sprinten
Neutralisatie
Nu al druk op de klimmetjes
Danny van Poppel mag eigen kans gaan
Meestervluchter Van der Hoorn gaat voor de bollen
Mollema kent de route...
Mørkøv vlak bij Mørkøv
Hoewel Michael Mørkøv zelf uit Kokkedal, 30 kilometer ten noorden van Kopenhagen, komt, komt het peloton vandaag wel in de buurt van het dorpje Mørkøv.
Michael Mørkøv moet Jakobsen naar de zege loodsen
Waaiers of geen waaiers, de kans dat Fabio Jakobsen vandaag voor het eerst mag sprinten om de dagzege is levensgroot. Komt het duel met Dylan Groenewegen er? Wat kunnen andere kleppers als Caleb Ewan en Jasper Philipsen?
Een ding is zeker, Jakobsen heeft de beschikking over de beste lead-outman van de wereld. En die Michael Mørkøv kent de Deense wegen natuurlijk op zijn duimpje!
Profiel van de etappe
Onderweg liggen trouwens de eerste bergpunten van deze Tour voor het grijpen en dat maakt een plekje in de vroege vlucht extra interessant. Vorig jaar mengde Ide Schelling zich in de eerste week nadrukkelijk in deze strijd, met succes. Schelling is er dit jaar helaas niet bij.
Vooruitblik
Meer dan tweehonderd kilometer moeten de renners vandaag afleggen in de tweede etappe van de Tour de France. Toch gaat het in de voorbeschouwing eigenlijk vooral over één specifieke brug waar het peloton overheen gevoerd wordt: de Storebæltsbroen.
Waaierliefhebbers kijken daar handenwrijvend naar uit. De brug vormt een achttien kilometer lange oversteek van Halsskov naar Nyborg, de finishplaats van de tweede etappe. "Als het gaat waaien, dan kan het gaan spoken daar", verwacht wielercommentator Joris van den Berg. "Vooral de wat kleinere klimmers zoals Quintana en Gaudu zullen met angst richting die brug fietsen."
Toptien en klassement
Wout van Aert strandde gisteren op vijf seconden van zijn landgenoot, maar krijgt vandaag een nieuwe kans om voor het eerst het geel te pakken. De Belg van Jumbo-Visma moet daarvoor als eerste of tweede eindigen in de verwachte sprint van vandaag. Aan de streep in Nyborg liggen immers 10, 6 en 4 bonificatieseconden voor het grijpen.
De Deense favoriet Mads Pedersen zal een ander plannetje moeten bedenken. Mocht Pedersen de echte topsprinters al kunnen verrassen, dan komt hij 13 honderdsten tekort. Zijn achterstand op Lampaert in de tijdrit was namelijk 10,13.
Even terug naar gisteren
De openingstijdrit in Kopenhagen viel in het water en uiteindelijk was het Yves Lampaert - mede dankzij zijn speciale regenbandjes - die als beste bovenkwam. Van de klassementsrenners deelde Tadej Pogacar een eerste tikje uit: hij werd knap derde en pakte 0.08 op Jonas Vingegaard, de eerste van zijn concurrenten.
Velkommen til Roskilde!
De kop is eraf! Met boerenzoon en reallifesoapster Yves Lampaert in de gele trui trekt het Tourpeloton verder door Denemarken. De tweede etappe is een rit van 202,2 kilometer van Roskilde naar Nyborg. Een rit ontworpen om voor waaierspektakel te zorgen, met de 18 kilometer lange Grote Beltbrug kort voor de finish als scherprechter.
Wind zal er zijn, maar blaast hij uit de juiste richting? Dat is de grote vraag. Welkom bij het liveblog!