Staatssecretaris Vijlbrief in het debat naast minister Jetten
NOS NieuwsAangepast

VVD in Eerste Kamer: gaswet Groningen kan toch snel worden behandeld

VVD-Eerste Kamerlid Van den Berg had naar eigen zeggen niet door dat de behandeling van een wetsvoorstel over leveringszekerheid mogelijk nog anderhalf jaar kan duren. Dat hij de wet over het beëindigen van de gaswinning wil koppelen aan de wet over leveringszekerheid berust op een misverstand, zegt hij vandaag. Wat hem betreft kan de 'beëindigingswet' nu snel door de senaat worden behandeld.

Op voorstel van Van den Berg besloot de Eerste Kamer gisteren de wet over het definitief dichtdraaien van de Groningse gaskraan nog niet op de agenda te zetten. De VVD'er wilde vanwege zorgen over de leveringszekerheid eerst wachten op de behandeling van de wet over de gasmarkt. Dat leidde tot ongeloof en woedende reacties.

Nu zegt Van den Berg dat er nog een vragenronde komt en dat de senaat de wet direct daarna kan behandelen. Het is nagenoeg zeker dat de Eerste Kamer dan, net als de Tweede, met een grote meerderheid akkoord gaat met definitieve sluiting.

Vijlbrief: langer uitstel niet meemaken

Eerder vandaag zei demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw in een Kamerdebat het niet te accepteren als de Eerste Kamer de behandeling van de wet lang uitstelt. Een langer uitstel dan een paar weken gaat hij "politiek niet meemaken", zei hij. Vijlbrief zei geëmotioneerd dat hij anders vertrekt. "Dan ga ik fijn in de Tweede Kamer zitten, dan ga ik daar mijn rol spelen."

Gisteren reageerde Vijlbrief nog verbaasd op de ontwikkelingen in de senaat, maar vandaag is dat omgeslagen in "lichte woede". "Het Staatstoezicht op de Mijnen zegt al jaren dat er maar één veilig niveau van winning in Groningen is en dat is nul", zei de staatssecretaris. "Er zijn reële risico's."

Geëmotioneerde Vijlbrief dreigt met opstappen bij uitstel Gaswet

VVD: politiek besluit staat

In het Tweede Kamerdebat van vandaag zei VVD-Kamerlid Erkens te staan voor het stoppen met de gasproductie in Groningen. "Dat politieke besluit hebben we in de Tweede Kamer genomen. Dat is heel simpel", benadrukte hij.

Erkens zei dat ook hij wil dat er op de langere termijn meer gebeurt aan leveringszekerheid, maar dat dat los staat van het besluit om te stoppen.

Woedende reacties

In het Tweede Kamerdebat reageerden verschillende partijen woedend op de gebeurtenissen van gisteren in de Eerste Kamer. Het Groningse SP-Kamerlid Beckerman zei dat ze er niet van heeft geslapen. "Groningen is jarenlang belazerd door de politiek. Nu kon het eindelijk gaan gebeuren, en dan is er weer uitstel." GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kröger noemde het onbestaanbaar om de onzekerheid voort te laten duren.

En Partij voor de Dieren-woordvoerder Teunissen sprak van een grof schandaal. Ook volgens haar brengt uitstel ook "reële risico's" met zich mee.

Van der Plas: geen seconde twijfel

De formerende partijen PVV, NSC en BBB doen vandaag niet mee aan het Kamerdebat. In de Eerste Kamer steunden PVV en BBB gisteren het verzoek van de VVD om behandeling van de wet uit te stellen.

BBB-leider Van der Plas zei vanochtend voor een nieuwe ronde van formatiegesprekken er geen seconde over te twijfelen dat de gaskraan op slot gaat: "Ook de Eerste Kamerfractie is 100 procent voor sluiting."

NSC-leider Omtzigt zei vanochtend dat de Eerste Kamer natuurlijk onafhankelijk is, maar het uitstel heeft hem "hogelijk verbaasd". Hij denkt dat dit ook niet veel goeds doet voor het vertrouwen van de Groningers in de overheid.

Omtzigt zei ook dat NSC, dat niet is vertegenwoordigd in de senaat, niet betrokken was bij het besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl