Asielzoekers bij het aanmeldcentrum met een medewerker van het Rode Kruis
NOS NieuwsAangepast

Kabinet eens over beperking instroom asielzoekers, rem op gezinshereniging

Het kabinet is het eens geworden over maatregelen om de instroom van asielzoekers beperken. Die inperking is onderdeel van een groot plan om de opvang van asielzoekers te verbeteren.

De schrijnende en onhoudbare situatie in Ter Apel vraagt om directe oplossingen, schrijft staatssecretaris Van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zal aan de ene kant maatregelen nemen om de instroom van asielzoekers te beperken. Aan de andere kant werken gemeenten aan 20.000 extra woonplekken voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) zodat die sneller kunnen doorstromen uit de overvolle asielzoekerscentra, zoals eerder vandaag al bekend werd.

Om de instroom te beperken mogen statushouders hun gezin niet meer laten nareizen als ze geen huisvesting hebben. Als er na 15 maanden nog geen woning is gevonden, krijgen deze gezinsleden alsnog een visum.

Volgens staatssecretaris Van der Burg krijgen mensen hun visum gewoon als ze daar recht op hebben, maar dan later. Deze tijdelijke maatregel kan de druk op de opvangcentra verlichten.

Volgens internationale verdragen is Nederland verplicht om gezinshereniging mogelijk te maken, maar staatssecretaris Van der Burg zegt dat opvang nu simpelweg onmogelijk is:

Van der Burg over rem op gezinshereniging: 'Kiezen tussen hoofd- en buikpijn'

Er komt meer tijd voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst om te beoordelen of aanvragers van een verblijfsvergunning daar recht op hebben. De termijn gaat van 6 naar 15 maanden.

Ook schort Nederland tijdelijk de verplichting op om elk jaar 1000 vluchtelingen uit kampen in Turkije over te nemen, een Europese afspraak uit de zogenoemde 'Turkije-deal'. Dat zou volgend jaar tot 1000 minder asielzoekers moeten leiden.

Extra opvanglocatie

Het kabinet maakt verder 15 miljoen euro vrij voor een extra opvanglocatie. Deze locatie zou "sobere opvang" kunnen bieden van waaruit asielzoekers naar Ter Apel kunnen voor de aanmeldprocedure. Van der Burg zei te hopen dat de locatie er uiterlijk op 10 september is. Welke locatie het wordt, kon hij nog niet zeggen.

Ook Defensie gaat een locatie beschikbaar stellen. welke dat wordt is ook nog niet duidelijk.

Van een asielstop, waar sommige partijen in de Tweede Kamer voor pleiten, kan geen sprake zijn, zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Verschillende keren heeft het kabinet al gezegd dat een asielstop niet mogelijk is, omdat Nederland geen eiland is en gebonden is aan internationale afspraken.

'Bestuurlijk falen'

Het kabinet komt met de maatregelen nu de situatie in aanmeldcentrum Ter Apel steeds schrijnender wordt.

Al dagen moeten honderden mensen buiten slapen. Voor het eerst in de geschiedenis is de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in Nederland in actie gekomen. Gisteren is AzG met een team naar Ter Apel gegaan om zorg te leveren aan asielzoekers die buiten de poort moeten blijven.

Rutte zei zich te schamen voor de situatie in Ter Apel. Op de vraag of hier sprake is van bestuurlijk falen antwoordde hij: "Zeker." Maar hij voegde eraan toe dat de situatie ingewikkeld is. "Je kunt er heel veel analyses op loslaten", zei de premier, maar één ervan is dat er na de crisis in Syrië te snel opvangplekken zijn afgebouwd.

Rutte sprak van een "les die we moeten leren." Hij zei net als staatssecretaris Van der Burg vanmorgen dat de problemen in Ter Apel vanavond nog niet zijn opgelost. Maar de premier benadrukt dat iedereen zijn uiterste best doet om de problemen op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl