NOS Nieuws

Vladimir woont in bezet Cherson: 'Mijn moeder sterft door de Russen'

  • Chiem Balduk

    Redacteur online

  • Chiem Balduk

    Redacteur online

Vladimir is furieus. "We worden gedood door de Russen", zegt hij woest. "Iedere dag gaan er mensen dood. En waarom? Waarom moeten ze dood?"

Hij woont in de Zuid-Oekraïense stad Cherson, die iets groter is dan Eindhoven. Het is de eerste en tot nu toe enige grote stad die onder Russische controle zou staan. De 44-jarige Vladimir werkt normaal bij een lokale bierbrouwerij, dicht bij het centrum, maar nu staat zijn leven vooral in het teken van het helpen van collega's en naasten.

Zoals zijn moeder, die gisteren werd opgenomen in het ziekenhuis. "Ze heeft een hartaanval gehad. Dat is zonder twijfel veroorzaakt door de Russen, de klootzakken. Ik zal ze dat nooit vergeven." Hij vreest voor haar leven, door een tekort aan medicijnen en bekwaam zorgpersoneel. "Ze kan ieder moment overlijden, met dank aan de Russische militairen."

Tanks door de straten

Het Russische leger is volgens Vladimir overal in de stad aanwezig, maar het is onduidelijk in hoeverre dat de controle over de opstandige stad heeft. De belangrijkste gebouwen, zoals het kantoor van het regiobestuur en het treinstation, zouden in handen zijn van Russen. Maar tegelijkertijd zijn er in de stad of in omliggende dorpen vrijwel dagelijks protesten tegen de bezetting. Afgelopen weekend gingen duizenden mensen de straat op; inmiddels hooguit honderden.

De protesten lijken, afgaand op videobeelden, relatief ongestoord te kunnen plaatsvinden. Russische militairen lossen regelmatig waarschuwingsschoten, maar zij lijken geen overmacht te hebben. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn er in de hele regio Cherson honderden betogers opgepakt, maar dat valt niet te verifiëren.

Cherson is door de ligging aan de delta van de rivier de Dnjepr van strategische waarde. Ten noorden van de stad ligt een van de weinige bruggen over de Dnjepr. Vanuit de Krim trekt het Russische leger via Cherson naar de frontlinie bij Mykolajiv en later Odessa.

De meest recente stand van zaken in het zuiden van Oekraïne:

Het rood gearceerde gebied is het deel dat het Russische leger vermoedelijk in handen heeft

Vladimir rijdt dagelijks door de stad en stuit vrijwel dagelijks op Russische tanks of pantservoertuigen die door de stad trekken. Al vloekend laat hij hen voorgaan. Als het even kan, maakt hij er een video van, hoewel dat met gevaar voor eigen leven is. Zo filmde hij een groepje Russische militairen die zich rond het spoor ophielden. "Het leek alsof ze het spoor vernielden."

Deze video's zouden door Vladimir en zijn vrienden zijn gemaakt. Dat valt niet te verifiëren; wel is duidelijk dat de beelden in het noordoosten van de stad zijn gemaakt:

Vladimir Sjemenkov woont onder Russische bezetting

De supermarkten in Cherson raken net als die in andere delen van Oekraïne leeg. Dagelijks deelt het stadsbestuur op Telegram een lijst met winkels waar nog wat producten in de schappen liggen. Wie zo'n bericht pas laat ziet, kan rekenen op een lange wachtrij. Vooral verse producten, vlees en zuivel zijn een luxe geworden.

Ondertussen gaat de stad gebukt onder beschietingen en luchtaanvallen, vertelt Vladimir. "Terwijl ik met je praat, hoor ik explosies. Zo te horen op 2 à 3 kilometer afstand van hier." Na twee weken oorlog weet hij de nabijheid van explosies steeds beter in te schatten. "Iedere nacht hoor ik de knallen, ik slaap nauwelijks."

Nieuw Rusland

Cherson maakt deel uit van het vroegere 'Nieuw Rusland', het gebied dat de Russen eind 18de eeuw wisten te veroveren op de Ottomanen. Tsarina Catharina de Grote liet maarschalk Potjomkin hier de stad Cherson stichten, vernoemd naar de oude Griekse kolonie Chersonesos, die overigens elders lag. Gevreesd wordt dat Poetin dit oude 'Nieuw Rusland' aan het huidige Rusland wil toevoegen, omdat het historisch gezien 'recht' zou hebben op de vruchtbare steppes.

Volgens Vladimir zit echter niemand op de Russen te wachten. "Ik ben een Oekraïner", zegt hij resoluut. "Ik wilde dit niet. Niemand wilde dat dit zou gebeuren. Niemand wil oorlog."

Voor nu zit er niets anders op dan hopen. Hopen op een snel einde aan de oorlog en een vertrek van de Russische militairen. "Laat de wereld horen wat ik zeg", zegt hij aangeslagen en bevreesd. "Wij willen geen oorlog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl