RTL stopt voorlopig met het uitzenden van talentenshow The Voice of Holland, na berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Wat is er aan de hand?
RTL kwam vandaag met de mededeling over het tijdelijk van de buis halen van het programma. De beschuldigingen van seksueel wangedrag kwamen aan het licht door onderzoek van BOOS, een BNNVARA-programma op YouTube. The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen bekende daarop "contact van seksuele aard" te hebben gehad met vrouwen die bij het programma betrokken zijn geweest.
Ook coach Ali B wordt beschuldigd van seksueel wangedrag en een vrouw heeft aangifte tegen hem gedaan. De rapper ontkent alle beschuldigingen. Hij laat via Instagram weten "100 procent overtuigd te zijn" van zijn onschuld. "Het gaat om een beschuldiging van iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar." De rapper zegt nog geen oproep van de politie te hebben gehad, "maar ik zal overal aan meewerken".
BOOS zegt dat het naast Rietbergen om aanklachten gaat "tegen meerdere personen binnen het programma". Het is dus vrijwel zeker dat naast Ali B en Rietbergen nog een of meer mensen worden beschuldigd van seksueel wangedrag.
Wat is de rol van Ali B en Jeroen Rietbergen in het programma?
In The Voice wordt een kandidaat gekoppeld aan een coach. Deze coach begeleidt de kandidaten vervolgens in aanloop naar hun volgende optredens. In het eerste deel van het programma moet de coach ook nog kandidaten uit zijn of haar eigen team verwijderen. Daarna wordt de rol van de televoters belangrijker. Ali B is al negen seizoenen een van de coaches en daarmee de langstzittende coach.
Rietbergen is de bandleider en pianist in het programma. Dat betekent dat hij tijdens de liveshows de kandidaten begeleidt en ook bij de repetities voor de liveshows de band aanvoert die de kandidaat begeleidt.
Waren de makers van het programma op de hoogte van de beschuldigingen?
Volgens Rietbergen wel. Die stelt dat hij door zijn opdrachtgever Talpa (inmiddels ITV) een aantal jaren geleden "streng is aangesproken" op zijn gedrag en in therapie is gegaan. ITV, dat het programma produceert, wil hier niet op reageren.
RTL, dat het programma uitzendt, laat weten de beschuldigingen "zeer ernstig en schokkend te vinden". De zender zegt niet te hebben geweten van aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.
Hoe wordt door andere Voice-coaches en medewerkers gereageerd?
Presentator Martijn Krabbé, die al sinds het begin bij het programma werkt, zegt "compleet overvallen en in shock te zijn door het nieuws over The Voice". Ook medepresentatrice Chantal Janzen deelt dat sentiment en vindt dat "de onderste steen boven moet komen".
Coach Waylon laat via zijn manager weten het nieuws "heel erg triest te vinden" en benadrukt dat hij blij is "dat we er niets mee te maken hebben". Glennis Grace, die pas sinds dit seizoen bij The Voice als coach actief is laat ook weten geschokt te zijn en het goed te vinden dat er nu een onderzoek komt.
Jamai Loman, die achter de schermen verslag doet in het programma, is "geschokt en verdrietig". "Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt, met name voor diegenen die schade en verdriet is toegebracht. Het is een juiste keuze, in het belang van alle betrokkenen, de uitzending op te schorten."
Wat gebeurt er nu?
Producent ITV zegt een extern onderzoek naar de aantijgingen van seksueel wangedrag bij The Voice in te laten stellen. RTL is zoals gezegd tijdelijk gestopt met het uitzenden van het programma. Dat betekent dat het vrijdagavond, een van de belangrijkste televisiemomenten, in ieder geval voorlopig een kijkcijferkanon kwijtraakt. Het programma trok vrijdag nog ruim 1,6 miljoen kijkers.
Donderdag wordt op YouTube de aflevering van BOOS geplaatst die in het teken staat van The Voice. In augustus deed presentator Tim Hofman via Instagram al een oproep aan mensen die aan talentenjachten hebben meegedaan en "daar dingen meegemaakt, gezien of gehoord hebben die niet door de beugel kunnen". Toen kreeg de redactie van BOOS al verhalen te horen over ongepast gedrag.