Van Gennip kan in het nieuwe kabinet met Dijkgraaf praten over zwarte gaten
De nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, hoopt met haar collega Dijkgraaf van Onderwijs nog eens te praten over zwarte gaten. Beiden zijn technisch natuurkundige, al werd Van Gennip nooit wetenschapper.
"Het is altijd fijn als er meer mensen zijn die van cijfertjes houden en zwarte gaten in formules kunnen beschrijven", zei de CDA'ster na afloop van haar gesprek met formateur Mark Rutte. "Al denk ik dat ik niet meer weet hoe dat laatste moet."
Van Gennip nam na haar studie in Delft namelijk een andere afslag en koos voor het bestuur. In twee kabinetten Balkenende was ze staatssecretaris van Economische Zaken. Ze is dus geen onbekende in Den Haag. "De politiek is me altijd bezig blijven houden", zei ze.
Rutte ontvangt vandaag opnieuw een aantal beoogd bewindslieden. Alexandra van Huffelen was vanochtend de eerste. Zij vindt het "heel eervol" dat ze opnieuw is gevraagd voor het kabinet. Ze vindt het jammer dat ze haar huidige post, Toeslagen, gaat verlaten, zei ze na afloop van haar gesprek. Maar ze heeft er vertrouwen in dat haar opvolger, VVD-Kamerlid Aukje de Vries, de affaire met de kinderopvangtoeslag goed zal afhandelen.
Pittige klus
Die zei na haar gesprek met Rutte dat ze "haar stinkende best zal doen" om de problemen van de toeslagenouders op te lossen. "Het is een pittige klus, maar ik heb er zin in. Er is nog een boel te doen."
"Ik heb het met hart en ziel gedaan", zei Van Huffelen, die in 2020 vanwege de toeslagenaffaire werd aangesteld. "En ik zal de ouders ook missen en alle mensen met wie ik heb samengewerkt om grote problemen op te lossen."
Zij wordt in het nieuwe kabinet staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering. "Dat is denk ik ook een hele mooie post. Voor mij is dit wel een nieuw beleidsterrein. Ik moet me in heel veel onderwerpen nog gaan verdiepen, eerst nog even wat huiswerk doen."
Ondertussen loopt De Vries zich dus warm om het stokje van Van Huffelen over te nemen. Of alle problemen aan het eind van deze kabinetsperiode zijn opgelost? De Vries: "Ik ga hier niet allerlei dingen beloven. We gaan het stapje voor stapje doen en moeten vooral voortgang boeken."
De formateur ontving ook Christophe van der Maat, zijn partijgenoot die als staatssecretaris van Defensie aan de slag gaat. "Een enorme eer", vond die na afloop. Van der Maat is nu nog provinciebestuurder in Noord-Brabant. "Ik heb me jaren vol passie ingezet voor Brabant, dat hoop ik ook hier te doen."
Vooruitblikken op zijn nieuwe functie deed hij niet. "Laat de daden maar gewoon spreken. Niet te veel mooie woorden aan de voorkant."
VVD'er Mark Harbers wordt de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hij noemde het "een mooie klus". "Ik heb van jongs af aan belangstelling voor alles wat rijdt, vaart en vliegt."
Harbers was in Rutte III staatssecretaris voor Asiel en Migratie, maar trad af nadat ernstige misdrijven door asielzoekers in een rapportage waren 'weggemoffeld'. Daarna werd hij Kamerlid, maar hij mag dus nu weer terugkomen.
Ook de nieuwe staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakte haar opwachting. Vivianne Heijnen (CDA) is de enige Limburger in het nieuwe kabinet. Ze is nu nog wethouder in Maastricht.
Ze heeft wel even nagedacht voordat ze ja zei. Door alle bedreigingen die bewindspersonen tegenwoordig via sociale media krijgen is het er volgens haar "niet gemakkelijker op geworden". "Maar dat is geen reden om er voor weg te lopen", zei ze.
Vanmorgen kwam ook Marnix van Rij (CDA, beoogd staatssecretaris Fiscaliteit) bij Rutte. Hij ziet zijn plek in het kabinet niet als beloning voor het werk dat hij de afgelopen tijd heeft verricht om als interim-partijvoorzitter het CDA in rustiger vaarwater te brengen. "Beloning en politiek, daar geloof ik niet in", zei hij na afloop.
Van Rij houdt zich in verschillende functies al bijna 40 jaar bezig met belastingzaken. Hij is van plan het huidige beleid van het kabinet om brievenbusfirma's tegen te gaan voort te zetten. "We moeten vooral productieve bedrijven aantrekken, geen bedrijven zonder inhoud."
De brievenbusfirma's kiezen Nederland uit vanwege het gunstige belastingklimaat, maar volgens Van Rij is ons land geen belastingparadijs. "En dat zal het ook nooit worden."
De laatste in de rij van vandaag was Micky Adriaansens. Nu nog senator voor de VVD, maar vanaf volgende week minister van Economische Zaken. Ze is de hoogste baas van consultancybureau Twynstra en Gudde, en was in het verleden advocaat. "Ik heb op verschillende plekken gewerkt en die ervaring neem ik mee", zei ze naar haar gesprek.
Ze wil ervoor zorgen dat Nederland een sterke economie houdt, en heeft daarom "vol ja" gezegd op het verzoek om toe te treden tot het kabinet.
Formateur Rutte ontvangt morgen nog meer beoogd bewindspersonen. Dan komen onder andere de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers en Rob Jetten (Klimaat) langs.