Discussie over Duitse 2G-regel: feesten alleen als je gevaccineerd of genezen bent
In veel Duitse steden gaan clubs, bars, bioscopen en theaters weer open, maar alleen voor mensen die tegen het coronavirus gevaccineerd of ervan genezen zijn. Met alleen een negatieve coronatest kom je niet binnen. Ook sommige voetbalstadions, sportclubs en verenigingen beperken zo de toegang.
Ze hebben er in Duitsland het stempel '2G' opgeplakt: gevaccineerd óf genezen. In aanloop naar de verkiezingen op 26 september is 2G een belangrijk thema. Volgens sommige partijen creëer je met 2G eerste- en tweederangsburgers, terwijl anderen het onvermijdelijk noemen dat ongevaccineerden op een gegeven moment "niet meer aan alles mee kunnen doen".
'We worden bestraft'
"Laten we proosten op 2G!" Een vriendengroep zit bij een kroeg op de Hamburgse Reeperbahn en drinkt een rondje shotjes. Ook in het beruchte uitgaansgebied van Hamburg kun je nu bij veel kroegen en clubs alleen na een prik terecht. Dat vinden de meesten van deze vrienden terecht: "Ik voel me veiliger als iedereen gevaccineerd is", zegt de een. Een andere jongen noemt het een goede manier om vaccinatietwijfelaars over de streep te trekken: "Zo zijn we het snelst van alle maatregelen af."
Een van hen sputtert tegen: "Ik vind het heftig. Als iemand ervoor kiest zich niet te beschermen, dan vind ik dat zijn of haar eigen keuze. Ik vind het dan ook niet erg als ze naast me in de club staan. Ik ben toch gevaccineerd."
Aan de deur bij technoclub BKI kom je zonder digitaal vaccinatiebewijs en ID niet meer binnen. Twee meisjes staan er wat beteuterd bij. Zij zijn niet gevaccineerd en komen dus sowieso niet binnen. Oneerlijk, vinden ze: "We zijn gezond. Bijna twee jaar hebben we in deze pandemie ons best gedaan niet besmet te raken en nu worden wij daarvoor bestraft."
'Zelfs een bommelding gehad'
In Berlijn mogen de clubs alleen (binnen) open als ze deze 2G-regel invoeren. In Hamburg mag de horeca zelf beslissen of ze 2G of 3G wil zijn, dus of ze alleen gevaccineerde en genezen mensen binnen willen laten of ook mensen met een test. Die laatste optie is wel een stuk minder lucratief. Gelegenheden die bezoekers met een negatief test toegang geven, moeten om 23.00 uur dicht. Verder mogen er minder mensen naar binnen en er mag niet worden gedanst.
Meer dan 300 Hamburgse restaurants, bars en clubs hebben inmiddels al voor de 2G-optie gekozen. Zo ook bareigenaar Stephan Fehrenbach: "Voor de veiligheid van mijn personeel en mijn klanten, maar ook omdat ik dan weer normaal kan verdienen." Fehrenbach ondervond aan den lijve dat het onderwerp enorm polariseert. "Ik heb haatmail, dreigbrieven, zelfs een bommelding gehad". Een aantal ervan is zo serieus dat hij de politie heeft ingeschakeld.
"Ik word uitgescholden voor nazi en fascist, omdat ik mensen zou buitensluiten. Het is een keus om je niet te laten vaccineren, dus die vergelijking slaat nergens op." Fehrenbach hoopt wel dat 2G zo snel mogelijk weer tot het verleden behoort: "Het liefst drink ik met iedereen een biertje, ook met mensen met wie ik het niet eens ben. Dat werkt toch beter."
Gevoelig onderwerp in campagne
2G is ook in de Duitse verkiezingscampagnes een gevoelig onderwerp. De uiterst rechtse AfD, maar ook de liberale FDP, zijn tegen. "We denken dat het tegen de grondwet indruist, want je creëert hiermee eerste- en tweederangs burgers", zegt de lokale FDP-kandidaat Michael Kruse. Hij pleit voor de optie 3G, zodat ook ongevaccineerden overal heen kunnen. "Het moet altijd een vrije keuze blijven."
De Groenen, een deel van de christendemocraten, maar vooral de sociaaldemocraten vinden een vorm van lichte vaccinatiedwang - of aanmoediging - in de vorm van 2G geoorloofd. "We doen dit ook om mensen te motiveren", geeft Falco Drossmann, stadsdeelburgemeester en Bondsdagkandidaat voor de Hamburgse SPD toe. Dat ongevaccineerden niet meer overal welkom zijn, vindt hij logisch: "Als je je bewust niet laat vaccineren, dan kun je ook niet eisen dat je in een club naar binnen mag. Want dan breng je mogelijk mensen in gevaar."
De vraag is natuurlijk: laten mensen zich door het beleid vaker vaccineren? Het effect is bij het pop-up-vaccinatiecentrum in het concertgebouw Elbphilharmonie in ieder geval goed te zien. Er staat een lange rij, maar de meeste mensen zijn niet erg enthousiast.
"Ik heb echt een vervelend gevoel in m'n buik", zegt een jonge vrouw. "Ik ben gezond, zou me anders nooit hebben laten vaccineren, maar nu moet ik wel om m'n vrijheid behouden. Ja, ik voel me door 2G gedwongen."