Vergeer is trots op paralympiërs: 'Gepresteerd in sterk bezette velden'
De Paralympische Spelen in Tokio zitten er bijna op. Zondagmiddag is de slotceremonie. Chef de mission Esther Vergeer kijkt terug op een succesvolle editie.
Nederland haalde 25 gouden medailles binnen. De laatste keer dat er beter gescoord werd, was in 1988. "Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel trots ben", glundert Vergeer. "Niet alleen met de medailles, maar ook met de kwaliteit die is geleverd."
In tegenstelling tot voorgaande Spelen reisde Nederland met een kleinere ploeg af. Dat had mede te maken met verscherpte eisen voor plaatsing. "Als we naar de Paralympische Spelen gaan, dan willen we voor het hoogst haalbare. De internationale eisen zijn lang niet altijd hoog genoeg en dan draait het meer om deelname. Daar zijn wij niet van", aldus Vergeer.
Concurrentie
Zwemmen was het succesvolste onderdeel met zeventien medailles. Vergeer: "We proberen de sterk bezette velden op te zoeken. Sport draait om concurreren en competitie opzoeken. Dat kan in zulke velden en dan betekent zo'n medaille ook veel."
Zwemmer Rogier Dorsman behaalde drie keer goud en is mede daardoor uitgekozen om de Nederlandse vlag te dragen tijdens de sluitingsceremonie.
Debutant Rogier Dorsman, die drie gouden zwemmedailles haalde, draagt voor Nederland de vlag. "Ik vind het oprecht een hele eer dat ik de Nederlandse vlag mag dragen", begint Dorsman. Hij was er lang niet altijd zeker van of het hem zou lukken om te presteren in Tokio.
"Uiteindelijk als het startsignaal gaat, is het altijd de vraag hoe recht ik zwem en of het allemaal goed gaat. Bij twee races ging dat mis. Maar met drie gouden medailles en een wereldrecord zijn de Spelen meer dan geslaagd."
Voor nu gaat de zwemmer vooral genieten. Nadenken over zijn zwemprestaties komt later wel. "Ik baal oprecht als bijvoorbeeld een keerpunt niet goed gaat. Het kan dus nog altijd beter en sneller. Maar voor nu moet ik niet zo zeuren. Ik heb gewoon goud en dat is een zorg voor later."