Thomas Spekschoor en Devi Boerema
redacteuren Binnenland en Buitenland
Thomas Spekschoor en Devi Boerema
redacteuren Binnenland en Buitenland
Een Afghaanse tolk die voor Nederlanders heeft gewerkt bij een internationale missie is gisteren vermoord in Kabul. Dat zegt de familie van de man tegen de NOS en verschillende bronnen binnen de Nederlandse overheid bevestigen dat ze van de moord weten. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een tolk die op de Nederlandse evacuatielijst stond is vermoord.
Gisteren klopte volgens zijn familie een vertegenwoordiging van de Taliban aan bij het huis waar de tolk verbleef. "Ze vroegen om hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten. We zijn hem verloren."
Het is moeilijk om onafhankelijke bevestigd te krijgen of de moord inderdaad door de Taliban is gepleegd. De Nederlandse bronnen van de NOS gaan er wel van uit dat de tolk inderdaad is overleden. Zijn familie wijst erop dat hij op de Nederlandse evacuatielijst stond en dat hij met een leugen over zijn dood zijn kans op evacuatie zou verspelen.
De man werkte niet rechtstreeks voor Nederland, maar voor de Europese politie-missie EUPOL, waar Nederland aan deelnam. Zo kwam hij op de Nederlandse evacuatielijst terecht.
Onderdak steeds moeilijker te vinden
De man sliep de afgelopen weken regelmatig op andere plekken, maar dat werd steeds moeilijker. "Gisteren was hij in het huis van onze ouders," zegt zijn broer. "Vrienden en familie weigerden hem nog langer onderdak, omdat hun leven ook in gevaar zou zijn als de Taliban weten dat hij bij hen logeert."
De berichten bevestigen de vrees die veel tolken en actief betrokken Nederlanders al langer uiten. Het wordt steeds gevaarlijker om nog in Afghanistan te blijven, zeggen ze, en ook steeds moeilijker om schuilplekken te vinden.
De man was juist de afgelopen dagen wat optimistischer, zegt de broer die zelf in India woont. "Er waren berichten over tolken die deze week uit Kabul werden geëvacueerd. Daardoor kreeg hij ook weer hoop."
Er zou ook zijn geschoten op de vader van de tolk, maar hij overleefde dat. De familie zegt wel dat zowel de vader als de moeder in levensgevaar zijn en ze hopen dat zij alsnog door Nederland kunnen worden geëvacueerd. Zij zouden ook op de Nederlandse evacuatie-lijst staan, zegt de familie.
Knapen: een drama
Demissionair minister Knapen van Buitenlandse Zaken zegt in een eerste reactie dat Nederland nog geen bevestiging heeft van de moord. "Maar als het zo is, is het natuurlijk een drama."
Volgens Knapen is het niet mogelijk om mensen die op de evacuatielijst staan beter te beschermen. "We hebben daar geen ambassade, geen mensen op de grond. Wat dat betreft staan we redelijk machteloos."
Bekijk hier het moment dat het nieuws over de dood van de tolk bekend werd in de Kamer:
De Taliban grepen half augustus de macht in Afghanistan. Tolken en Afghanen die in andere functies voor de Nederlandse overheid hebben gewerkt zitten sindsdien ondergedoken, omdat de Taliban hen willen straffen voor het samenwerken met vreemde mogendheden.
Veel van hen staan op een Nederlandse evacuatielijst, maar het is niet gelukt hen het land uit te krijgen omdat ze niet op tijd op het vliegveld konden komen. Nederland probeert hen nu via andere wegen in veiligheid te brengen.