NOS NieuwsAangepast

Watersnood Limburg: zo heeft de situatie zich tot nu ontwikkeld

Het hoogwater in Limburg trekt verder naar het noorden. De nacht en ochtend zijn zonder meldingen van grote overstromingen of andere incidenten verlopen. Een deel van de duizenden geëvacueerde inwoners mag sinds vanochtend terug naar huis, maar het merendeel nog niet.

Hieronder lees je een overzicht van de belangrijkste maatregelen en ontwikkelingen.

Roermond

De duizenden inwoners van Roermond die donderdag en gisteren zijn geëvacueerd kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. Volgens de gemeente is de piek in het hoge waterpeil inmiddels bereikt, maar houdt die piek aan aan tot zondagmorgen 06.00 uur. Dat mensen vanavond in hun eigen bed kunnen slapen, is daardoor onwaarschijnlijk.

De vrees is dat het lang aanhoudende hoogwater tot schade leidt aan dijken en kades. De gemeente spreekt van een "spannende situatie", die continu wordt gemonitord. Tal van wegen zijn vanwege het hoge water afgesloten.

Bij Horn, aan de andere kant van de Maas bij Roermond, is aan het begin van de middag een nooddijkje van zandzakken doorgebroken. Het water stroomt nu het dorp in:

Water loopt straat in door doorgebroken dijk Horn

Peel en Maas

Stroomopwaarts zijn gisteravond al delen van de dorpen Baarlo en Kessel op last van de gemeente ontruimd. In het gebied geldt een noodverordening: alleen hulpverleners mogen in het gebied aanwezig zijn. De verwachting is dat het hoogwater meerdere dagen aanhoudt en de evacuatie meerdere dagen in beslag neemt, schrijft de gemeente.

Venlo

De hoogwaterpiek in Venlo en Blerick duurt naar verwachting tot morgenavond. Burgemeester Scholten zegt dat het "plateau" van het hoogwater lang zal aanhouden.

De risico's zitten volgens hem vooral in of de dijken dit waterpeil zo lang aankunnen. "De situatie is nog onzeker. We zien toch wel langs de Maas dat er lekkages zijn en dat er situaties zijn waarbij je kunt zien dat zich zwakke plekken voordoen", zegt Scholten. Om 19.00 uur komt hij op een persconferentie met een update over de situatie.

De gebieden rond Venlo die worden geëvacueerd

Vrijdag werd ruim 10.000 inwoners van de gemeente opgedragen hun huis te verlaten. Volgens burgemeester Scholten hebben duizenden gehoor gegeven aan die oproep. "Maar er zijn ook mensen die gezegd hebben: we nemen het risico en blijven in ons huis."

De hoge waterstanden in de Maas trekken vandaag veel bekijk in Venlo:

Kijklustigen bezoeken Venlo: 'Een beetje betrokkenheid is denk ik wel goed'

Ook delen van Arcen, Lomm, Velden, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick zijn ontruimd uit voorzorg. Ook alle patiënten het ziekenhuis VieCuri in Venlo zijn veilig overgebracht naar andere ziekenhuizen.

Zo zag de Maas bij Arcen er vanochtend uit:

Dronebeelden tonen wateroverlast in Arcen

Venray

In de gemeente Venray, verderop stroomafwaarts, verwacht de veiligheidsregio niet dat de Maas over de dijk komt. Er geldt een noodverordening voor de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren, maar evacuaties zijn volgens de gemeente vooralsnog niet aan de orde. Wel is de bewoners van 22 woningen die buitendijks liggen verzocht om te vertrekken. Ook zijn campings langs de rivier ontruimd.

Bergen

Aan de overkant van de Maas bij Venray, in de gemeente Bergen, geldt een dringend evacuatie-advies voor inwoners van Bergen (Nieuw Bergen niet), Aijen, Well, Wellerlooi en Heukelom. In deze gebieden kan volgens de berekeningen wateroverlast ontstaan, stelt de gemeente. Burgemeester Pelzer: "Wanneer u besluit om in uw huis te blijven, doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording."

Meerssen

Een stuk zuidelijker, in het gebied ten noorden van Maastricht, mogen duizenden inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle die gisteren geëvacueerd zijn terug naar hun huis. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldt dat de situatie veilig is bevonden.

De veiligheidsregio raadt alle terugkerende bewoners aan hun huis goed te controleren op waterschade.

Het risicogebied in de gemeente Meerssen

De reden voor de ontruiming was een zogenoemde wel in de dijk achter het Julianakanaal in de gemeente Meerssen. Een wel is een plek waar water en zand door de dijk komt, maar niet zo extreem als bij een lek.

Deze bewoners in Geulle filmden gisteren hoe het er in zijn huis uitzag na het hoogwater:

Tot je middel in het water in woonkamer in Geulle: 'Ongelofelijk zeg'

Situatie Duitsland

In het overstromingsgebied in Duitsland is het dodental verder opgelopen. Alleen al in de regio Ahrweiler in de deelstaat Rijnland-Palts zijn zeker honderd slachtoffers gevallen, melden de autoriteiten. Ook zijn daar ruim 600 mensen gewond geraakt.

Het officiële dodental staat nu op 133, maar de verwachting is dat het aantal verder zal oplopen.

De gebieden in Duitsland die zwaar zijn getroffen door de watersnood

Vanuit heel Duitsland komt hulp op gang voor de getroffen regio's. Ook het Amerikaanse leger, dat nog bases heeft in Rijnland-Palts, helpt mee.

Verslaggever Thomas Spekschoor is in het rampgebied in de regio Ahrweiler. Hij maakte daar deze bijzondere reportage:

Duitsland begonnen met opruimen ravage: 'Alles is hier kapot'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl