Evacuaties Noord-Limburg aan de gang, bijna alle Zuid-Limburgers mogen naar huis
De waterpiek in Limburg verplaatst zich naar het noorden van de provincie. Duizenden inwoners van onder meer Roermond en Roerdalen zijn geëvacueerd, omdat het water sneller stijgt dan verwacht. En inwoners van andere plaatsen moeten ook rekening houden met evacuaties, zegt de Veiligheidsregio.
Eerder geëvacueerde inwoners van Zuid-Limburg mogen allemaal weer naar huis, op inwoners van het centrum van Valkenburg na. Inwoners van de buurten Westbroek en Oostbroek in Geulle worden echter juist opgeroepen om hun huis te verlaten, vanwege de hoge stand van de Geul.
In Roermond begon de evacuatie iets na 06.00 uur. Bewoners van 550 huizen werden door politieagenten met megafoons gewekt. Ook belden agenten bij mensen aan. De politie kreeg hulp van de ME. Komende nacht wordt in Roermond de hoogste stand van de Maas verwacht, morgennacht in Venlo. De Roer bereikte waarschijnlijk rond het middaguur de hoogste stand in Roermond. Venray blijft grotendeels gespaard. Alleen de inwoners van 22 buitendijkse huizen zijn opgeroepen te vertrekken.
De Veiligheidsregio praat gemeenten in Noord-Limburg bij over de actuele stand van zaken; die beslissen dan of het nodig is om mensen te evacueren. "In de loop van de dag kunnen er meer evacuaties komen. We roepen mensen dringend op om aan de oproep tot evacuatie gehoor te geven", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord tegen de regionale omroep 1Limburg.
De hoogste waterstand in Maastricht viel iets lager uit dan eerder werd verwacht. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio bleef het waterpeil van de Maas net "onder het doemscenario".
Duizenden bewoners van onder meer de Maastrichtse wijken Randwyck en Heugem kregen gisteravond de oproep om het gebied te verlaten, maar volgens de gemeente kunnen ze nu weer veilig naar huis.
De eerste mensen komen weer terug, zegt onze verslaggever in Heugem:
Toch zijn de problemen in Maastricht nog niet voorbij. Zo zijn enkele wegen nog afgesloten. En op veel plaatsen is schade aangericht. De omvang daarvan wordt pas later vandaag duidelijk als het waterpeil verder zakt.
Tussen Thorn en Wessem plaatst defensie over een lengte van een kilometer zandzakken langs een dijk. Er waren al plannen om die dijk te versterken, omdat die zwak is.
In Valkenburg is door militairen een noodbrug over de Geul geplaatst. De brug die er lag, was niet meer stabiel door het hoge water. In een deel van Valkenburg kwamen mensen zonder stroom en gas te zitten. Netbeheerder Enexis kan een begin maken aan de herstelwerkzaamheden. Zo'n 700 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten, 35 hebben geen gas.
De brug kwam vannacht aan in de Zuid-Limburgse plaats:
De binnenvaart op de Maas is waarschijnlijk nog het hele weekend gestremd. Drijvend afval en sterke stroomsnelheden maken de Maas te gevaarlijk. Sinds gisteren 18.00 uur ligt de binnenvaart op de Maas stil.
Duitsland en België
In Duitsland is het aantal doden door de overstromingen opgelopen tot zeker 103. Veel mensen worden nog vermist. In de regio Bad Neuenahr-Ahrweiler, kan de politie met 1300 mensen niet in contact komen, mogelijk ook door de uitval van het mobiele telefoonnetwerk. 165.000 mensen in de getroffen gebieden zitten zonder stroom.
Het dodental door het hoogwater in België staat nu op vijftien, vier personen worden nog vermist. Ook daar zijn in veel steden mensen geëvacueerd. In het oosten van België is het peil van de waterlopen inmiddels weer wat gedaald.
Volg alle ontwikkelingen ook vandaag in ons liveblog.