Voetbalblog
Super League
NOS VoetbalAangepast

Ceferin maakt grappen over Super League • Jan de Jong: "Voorlopig een "laywers paradise"'

Updates ontvangen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Spaanse clubs tonen weerzin tegen Super League

Spaanse voetbalclubs lijken, op FC Barcelona en Real Madrid na, geen oren te hebben naar de komst van een mogelijke Super League. Zo bleek ook voorafgaand aan de competitiewedstrijden van gisteravond.

Met de leus 'Gánatelo en el campo!', verdien het op het veld, spraken de clubs zich uit tegen de plannen. Zeven clubs die in actie kwamen ondersteunden de actie, Real Madrid niet. De leus werd twee jaar geleden ook gevoerd tegen de initiële plannen en breed uitgedragen door de Spaanse competitie.

De organisatie van de Super League en topclubs Real Madrid en FC Barcelona hebben vooralsnog weinig uitgesproken medestanders kunnen. Alle andere topclubs en -competities die hebben gereageerd op de uitspraak van het Europese hof en de presentatie van de nieuw op te zetten competitie zijn tegen de plannen.

Statement voorafgaand aan La Liga-wedstrijd Real Betis-Girona

PSV-directeur Marcel Brands: 'Moeten kijken naar belang van nationale voetbal'

PSV-directeur Brands weet naar eigen zeggen nog te weinig over de Super League om hier stelling in te nemen. Wel zegt hij: "Ik vind dat wij als PSV nadrukkelijk moeten kijken naar het belang van het nationale voetbal, want daar zijn wij onderdeel van. Uiteindelijk spelen we voetbal voor de fans."

PSV-directeur Brands over Super League: 'Te vroeg om stelling te nemen'

Jan de Jong, Eredivisie CV: "Voorlopig wordt dit uitsluitend een "lawyers paradise"

Reactie Jan de Jong, Eredivisie CV, op besluit van vandaag: "Voorlopig wordt dit uitsluitend een "lawyers paradise". Iedere betrokkene lijkt in deze uitspraak haar of zijn gelijk te lezen. Het gaat waarschijnlijk nog lang duren voor hier echt iets zinnigs over te zeggen is. En dan nog is het de vraag of er daadwerkelijk iets gaat veranderen aan de opzet van de Europese toernooien. Wij blijven het met interesse volgen".

Europese voetbalfans: 'Zelfde slechte idee in nieuwe verpakking'

Supportersorganisatie Football Supporters Europe (FSE) haalt flink uit naar A22, de promotor van de Super League die zegt het voetbal te willen verbeteren in het belang van de fans. "A22 is veel, maar zeker niet de stem van de voetbalsupporters. Dat doen we zelf", aldus Ronan Evain van FSE.

"De oprichting van de Super League stokte niet door regelgeving, maar omdat wij allemaal op tegen waar. Mede door de protesten van supporters hebben betrokken clubs zich teruggetrokken. Wat we nu zien is het zelfde slechte idee in een nieuwe verpakking. Het zou voor iedereen het beste zijn als ze er nu meteen mee op zouden houden."

Voetbalsupporters fel tegen Super League: 'Zombies zijn weer uit hun hol gekropen'

PSG: 'Vanaf dag één tegenstander en dat blijft zo'

"Paris Saint-Germain keurt elk project voor een zogenoemde Super League volledig af", meldt de Franse topclub in een verklaring, ondertekend door clubpresident Nasser Al-Khelaïfi. "We zijn vanaf dag één tegen de komst van de Super League en zullen dat blijven."

De club zegt te staan voor de waarden van het voetbal: "Open competitie, inclusiviteit en samenwerkingen met alle betrokkenen van het Europese voetbal, vooral fans en spelers. Zij zijn het kloppend hart van het voetbal."

Feyenoord: 'Nooit gesproken met mensen achter Super League'

Op buitenlandse sites wordt gesuggereerd dat Feyenoord in een eerder stadium contact heeft gehad met de personen die de Super League op willen richten. In een nieuw statement bestrijdt de Rotterdamse club dit: "Feyenoord benadrukt geen toezeggingen te hebben gedaan en heeft ook nog nooit met de mensen achter de eventuele Super League gesproken."

De club zegt de ontwikkelingen nauwgezet te blijven vlogen, maar: "Met wat de club tot nu toe weet, heeft het twijfels of dit initiatief voor de meeste clubs en voor de nationale competities een goed idee is."

Real Madrid en Barça: 'Tijd voor clubs om meer controle te krijgen over ons lot'

Van alle clubs die reageren op de plannen voor de oprichting van de Super League zijn FC Barcelona en Real Madrid opvallend positief. Clubvoorzitters Joan Laporta en Florentino Pérez zijn al jaren betrokken bij de plannen en spreken van "een keerpunt" en "een mooie dag voor het voetbal en de sport over het algemeen."

"Vanaf vandaag zijn het verleden en de toekomst van het Europese voetbal in handen van de clubs, de spelers en de fans", klinkt het bij de Spaanse grootmachten. "Met het doel om het voetbal te innoveren en te moderniseren om de fans tevreden te houden."

Barça en Real Madrid juichen komst Super League toe: 'Meer controle voor clubs'

Premier League wijst Super League af

De organisatie van de beste nationale competitie ter wereld, de Premier League, blijft ook tegenstander van de Super League. "Supporters zijn van vitaal belang voor het spel en zij hebben keer op keer duidelijk gemaakt dat zij gekant zijn tegen een 'ontsnappings'-competitie die de link tussen binnenlands en Europees voetbal verbreekt."

De Premier League meldt verder dat het voetbal gedijt bij onder meer de competitiviteit die ontstaat door promotie en degradatie en bij rivaliteit.

KNVB verzet zich tegen Super League: 'Slecht voor Nederlands voetbal'

De nationale voetbalbond KNVB blijft tegenstander van de Super League. "Binnen het Europese sportlandschap gelden sportiviteit, solidariteit en open competitie als belangrijke waarden. Die zien wij (nog) niet of nauwelijks terug in de Super League", meldt een woordvoerder.

"De komst van een dergelijke competitie is in allerlei opzichten slecht voor het Nederlandse voetbal: van de financiële solidariteit tussen de breedte en de top van het voetbal tot de positie van ons opleidingssysteem en de positie en clubliefde van supporters. Kortom: Het gehele voetbalecosysteem in Nederland komt onder druk met een dergelijke Super League."

Ceferin cynisch: 'Hoop dat ze snel starten met twee clubs'

UEFA-baas Aleksander Ceferin reageert cynisch op de uitspraak dat de Super League niet verboden mag worden door zijn organisatie. "Het is voor mij moeilijk om te beslissen of ik geschokt ben of moet lachen om de beslissing. Ik hoop dat ze snel starten met twee clubs." Daarmee doelt de president op het feit dat kleinere clubs zich niet kunnen kwalificeren voor de competitie en sommige grote clubs al hebben laten weten dat ze de UEFA trouw blijven.

Ceferin cynisch: "Ik hoop dat Super League snel start met twee clubs"

Bayern: 'Moeten bestaande competities versterken, niet verzwakken'

Bayern München geeft in een statement aan dat "de deur naar de Super League gesloten blijft". De Duitse grootmacht ziet nog altijd geen heil in de Super League. "De nationale competitie blijft het belangrijkste voor Bayern. Zoals alle nationale competities de fundering zijn voor zowel clubs als Europese competities", zegt directeur Jan Christian Dreesen.

"Wij leggen ons erop toe om de Bundesliga en de bestaande Europese competities te versterken, niet te verzwakken."

Man United blijft UEFA trouw

Manchester United en spreekt zich ook uit tegen de plannen voor de Super League. De club van trainer Erik ten Hag was in 2021 een van de twaalf clubs die betrokken was bij de eerste plannen voor de nieuwe topcompetitie, maar trok zich terug na protesten van supporters en negatieve reacties van spelers.

De Engelse club stelt nu dat hun standpunt niet veranderd is: "We blijven volledig gecommitteerd aan deelname in de competities van de UEFA." In het statement zegt Manchester United verder te willen "blijven samenwerken met de UEFA, de Premier League en andere Europese clubs om het voetbal te blijven ontwikkelen."

Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal waren de andere vijf Premier League-clubs die betrokken waren bij de eerste poging voor de opzet van een Super League. De zes teams trokken zich vlot terug en investeerden vervolgens miljoenen in het Engelse voetbal om hun goede wil te tonen.

Ook een Super League voor vrouwen

Vergelijkbaar met de Super League voor mannen, stelt de promotor ook een Super League voor vrouwen voor. De plannen zijn te vergelijken met het mannelijke equivalent.

32 deelnemende clubs worden verdeeld over twee niveaus: een Star League en een Gold League. Na groepsfases waarin deelnemende clubs veertien wedstrijden spelen volgt een knock-outfase met heen- en terugwedstrijden en een finale op neutraal terrein.

De UEFA kondigde eerder deze maand hervormingen aan in de bestaande Europese clubcompetities voor vrouwen. Vanaf het seizoen 2025/2026 wordt de Champions League voor vrouwen uitgebreid naar achttien clubs. Daarnaast wordt er een tweede clubtoernooi opgezet, vergelijkbaar met de huidige Europa League voor mannen.

Hoe moet de Super League eruit gaan zien?

In de plannen wordt gesproken over voetbal op drie continentale niveaus, net als in de huidige Europese clubcompetities van de UEFA. Vergelijkbaar met de Champions League, Europa League en Conference League die we nu kennen, moet de Super League gaan bestaan uit een Star League, Gold League en een Blue League.

Het aantal deelnemers aan de mogelijke Super League (64) is aanzienlijk lager dan aan de UEFA-competities. In de drie bestaande UEFA-competities zullen komend seizoen in totaal 108 clubs meedoen aan de hoofdfase.

Na groepsfases waarin clubs veertien wedstrijden (zeven thuis- en zeven uitduels) spelen, volgt voor de beste acht clubs per niveau een knock-outfase met heen- en terugwedstrijden en een finale op neutraal terrein.

Plaatsing vanuit nationale competities - zoals de eredivisie of Premier League - is alleen mogelijk voor de Blue League, het laagste niveau. Van daaruit kunnen clubs opklimmen naar de hogere divisies. Elk jaar degraderen en promoveren enkele teams tussen de divisies. Zelfs de slechtst presterende clubs in de Star League zijn zodoende voor de twee seizoenen daarop nog zeker van deelname aan de Super League, ongeacht de prestaties in de nationale competitie.

De promotor heeft nog geen uitleg gegeven over hoe kwalificatie voor het eerste seizoen van de nieuw op te zetten competitie zal verlopen,

De voorgesteld opzet van de nieuwe Super League

A22 presenteert plannen Super League

De promotor van de Super League, A22, heeft in een presentatie meer uitleg gegeven over de inhoud van de plannen van de nieuw op te zetten Europese clubcompetitie. A22-directeur Bernd Reichard zegt dat "voetbal vrij is" door de uitspraak van het Europees Hof. Reichard claimt dat de plannen voor de Super League zijn gevormd met inspraak van grote én kleine clubs.

Volgens Reichard is voetbal in de huidige opzet "alleen populair in de laatste fase van het seizoen" en worden er teveel "wedstrijden zonder groot belang" gespeeld.

De Super League krijgt hoe dan ook geen permanente leden, stelt Reichard. Uit de plannen blijkt wel dat clubs op het hoogste niveau van de Super League wel voor meerdere seizoenen gegarandeerd zijn van deelname aan Europees voetbal.

De wedstrijden zouden op doordeweekse dagen gespeeld moeten gaan worden, zodat ze niet botsen met nationale competities.

Bekijk hoe de Super League het Europese clubvoetbal wil veranderen

Reactie PSV: 'Eerst kennis nemen van inhoud vonnis'

Marcel Brands, algemeen directeur van PSV, reageert nog terughoudend op de uitspraak.

"Als directie hebben wij ons ongeveer een jaar geleden laten informeren over de exacte inhoud van deze case en de mogelijke uitkomsten. Vanzelfsprekend zullen wij met belangstelling de consequenties van de uitspraak volgen voor PSV en het Nederlandse voetbal, wel willen we eerst ook kennis nemen van de gehele inhoud van het vonnis."

FC Barcelona en Real Madrid blij met uitspraak

De Spaanse topclubs FC Barcelona en Real Madrid, aanjagers van de Super League-plannen, zijn uitermate tevreden over de uitspraak.

Barcelona meldt dat de de uitspraak de weg vrijmaakt voor een nieuwe voetbalcompetitie.

President Florentino Pérez van Real Madrid zegt dat voetbal en fans hebben zegegevierd door de uitspraak. "Het Europese clubvoetbal is geen monopolie en zal dit nooit meer zijn."

Advocaat Oude Elferink verrast

Advocaat Edmon Oude Elferink is verrast door de uitspraak van vanochtend. "Ik ging uit van een conservatievere uitspraak van het Hof en dacht dat het huidige Europese sportmodel meer beschermd zou worden. Er is zuiver mededingingsrecht toegepast."

Spaanse clubs in protest

Alle Spaanse clubs die vanavond in actie komen, met uitzondering van Real Madrid, zullen vanavond gaan protesteren tegen de Super League. Met de slogan 'Earn it on the pitch' op hun t-shirts zullen zij laten merken niet blij te zijn met de komst van een eventuele Super League. Dit meldt de Spaanse krant Marca.

Programma speelronde 18 La Liga

Feyenoord reageert: 'Nederlandse clubs niet in de lead'

Feyenoord is de eerste Nederlandse club die met een reactie komt. "Het Europese Hof is niet over één nacht ijs gegaan en heeft ruim de tijd genomen om tot deze uitspraak te komen. Uiteraard zal deze gerespecteerd moeten worden", aldus een woordvoerder van de Rotterdammers.

Vanochtend zei een woordvoerder van club het volgende tegen de NOS: "Het Europese Hof is niet over één nacht ijs gegaan en heeft ruim de tijd genomen om tot deze uitspraak te komen. Uiteraard zal deze gerespecteerd moeten worden."

"De directe gevolgen zijn nog niet duidelijk. Voordat zo'n extra competitie er komt, als die er al komt, zal er nog flink wat water door de Maas moeten stromen. Nederlandse clubs zijn in deze ook niet in de lead, maar uiteraard blijven we de ontwikkelingen wel nauwgezet volgen."

UEFA reageert: 'Het klinkt erger dan het is'

De UEFA maakt zich geen zorgen na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van vanochtend. "Het klinkt erger dan het is", zegt de Europese voetbalbond tegen de NOS.

"Deze uitspraak betekent geen goedkeuring of validatie van de zogenaamde 'Super League'. Het onderstreept eerder de tekortkomingen binnen het pre-autorisatiekader van de UEFA, een technisch aspect dat al in juni 2022 is onderkend en aangepakt. De UEFA heeft vertrouwen in de robuustheid van haar nieuwe regels, en in het bijzonder dat deze voldoen aan alle relevante Europese wet- en regelgeving."

Lees hieronder het hele verhaal:

Arno Vermeulen over uitspraak: 'Grote problemen UEFA en FIFA'

Verslaggever Arno Vermeulen reageerde in het Journaal op de uitspraak. Hij zegt dat het lastig is om nu te zeggen of de Super League er daadwerkelijk gaat komen. Wel zegt hij dat de UEFA en de FIFA grote problemen hebben.

Arno Vermeulen over uitspraak Europees Hof: 'Grote problemen voor UEFA en FIFA'

UEC: 'Super League-voorstel is een elitaire zet'

De UEC, een belangenbehartiger voor de wat kleinere clubs in Europa, is niet te spreken over de uitspraak van het hof.

"De UEC steunt de UEFA als toezichthouder van het Europese voetbal en verzet zich resoluut tegen de pogingen van A22 om het voetbal te destabiliseren. Het Super League-voorstel is een elitaire zet die erop gericht is de macht en financiële winsten in de handen van een paar clubs te concentreren."

Advocaat De Weger: 'Verregaande juridische gevolgen'

Advocaat Frans de Weger, die de zaak met grote interesse volgt, spreekt van een uitspraak met juridisch verregaande gevolgen.

Hij zegt daarbij wel dat het nu nog wel moeilijk te overzien is wat er in de praktijk gaat gebeuren. "Het is nu niet zo dat de Super League er direct gaat komen. Er zijn nog nog voldoende beren op de weg, denk alleen al aan de fans die zacht gezegd niet stonden te springen om dit project."

Super League reageert: 'Clubs vrij om over hun eigen toekomst te beslissen'

Er is ook een reactie van de mensen achter de Super League, A22. Bernd Reichart, CEO van de promotor van de Super League, zegt: "We hebben het recht verworven om te concurreren. Het monopolie van de UEFA is geëindigd. Voetbal is vrij. Nu zullen clubs niet langer te maken krijgen met bedreigingen en sancties. Ze zijn vrij om over hun eigen toekomst te beslissen. We gaan alle Super League-wedstrijden gratis uitzenden."

De uitspraak

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie kan zorgen voor een aardverschuiving in het topvoetbal. De UEFA kan het oprichten van nieuwe clubcompetities niet langer zomaar verbieden. Sportbonden hadden tot nu toe het alleenrecht om competities uit te schrijven, ze acteren als het ware als een monopolist.

Het hof sprak zich ook uit tegen aangekondigde sancties aan deelnemende clubs en spelers van de UEFA. De UEFA dreigde twee jaar geleden met zware straffen voor clubs en spelers die aan de Europese Super League zouden deelnemen. Zo werd gesproken over het uitsluiten van voetballers voor deelname aan interlandvoetbal.

Twaalf clubs maakten in 2021 bekend een eigen, gesloten competitie te willen beginnen buiten de UEFA om. Van die twaalf zijn inmiddels alleen nog FC Barcelona en Real Madrid over die openlijk achter de plannen staan. De plannen zijn na de valse start inmiddels aangepast, met meer clubs en een promotie/degradatieregeling.

Welkom

Het Europese Hof van Justitie heeft een barrière voor het oprichten van de Super League weggenomen. Het hof in Luxemburg stelde de grote Europese voetbalclubs die plannen hebben om een eigen competitie op te richten, in het gelijk. Het verbod van de UEFA en FIFA gaat in tegen de Europese regels, zegt het hof.

Blijf in dit liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen en reacties rondom deze zaak.