Met het besluit van het Europees Hof dat voetbalbond UEFA de komst van een Super League niet langer mag verbieden, lijkt de weg vrij voor deze nieuwe topcompetitie. Hoe groot is de kans dat die er ook daadwerkelijk komt?
Zes vragen en antwoorden.
Wat betekent deze uitspraak?
Grote Europese voetbalclubs sleepten de UEFA voor de rechter, omdat de Europese voetbalbond wilde voorkomen dat ze een eigen competitie zouden oprichten. De UEFA dreigde met sancties tegen deelnemende clubs en spelers. Het Europese Hof van Justitie floot de bond dus terug: het verbod druist in tegen Europese wetgeving.
Clubs mogen, zo oordeelde het hoogste rechterlijke orgaan binnen de Europese Unie, een eigen competitie of toernooi oprichten, buiten de UEFA om. Ook mogen voetballers die aan dergelijke competities mee willen doen door de UEFA niet worden geweerd van bijvoorbeeld EK's en WK's.
Wordt de macht van UEFA kleiner met deze uitspraak ?
Deskundigen denken van wel. De uitspraak heeft duidelijk gemaakt dat de grote voetbalbonden weinig kunnen doen tegen clubs die zelf een toernooi of competitie willen opzetten. Dat houdt in dat de monopolypositie die onder meer de UEFA en de FIFA hebben, wegvalt.
De uitspraak is door promotor A22 aangegrepen om nieuwe plannen voor een Super League te presenteren. Hoe realistisch is de komst van de Super League?
Dat is nog maar de vraag. De eerdere poging tot zo'n supercompetitie mislukte faliekant. Wel zijn de plannen van A22 Sports Management, het bedrijf achter de Super League, veranderd. Grote kritiekpunten zijn deels weggenomen in die nieuwe opzet. Zo presenteert de A22 de Super League nu als een (meer) open toernooi, in tegenstelling tot de gesloten competitie waarover in 2021 werd gesproken.
Dat toernooi lijkt op de nieuwe opzet van de Champions League, die komend seizoen ingaat. Zo zijn er ook drie toernooien, of niveaus, waarin gespeeld wordt. Ook begint het met groeps- of competitiefases, waarna gespeeld wordt in een knock-outsysteem met als sluitstuk een finale op neutraal terrein.
Verschillen en onduidelijkheden zijn er ook. Zo zullen de beste clubs verzekerd zijn van deelname voor meerdere seizoenen, ongeacht de prestaties in de nationale competitie. Bij de grote UEFA-toernooien zoals de Champions League moeten clubs zich ieder seizoen kwalificeren.
De exacte invulling van de kwalificatie voor het mogelijke nieuwe toernooi, is nog niet volledig bekend. Wel bleek uit de presentatie dat jaarlijks 20 clubs zich voegen bij 44 ploegen die hun plek behouden in de Super League. Het totaal aantal deelnemende clubs zou aanzienlijk lager liggen ten opzichte van de bestaande UEFA-toernooien: 64 tegenover 108.
Zitten de clubs hierop te wachten?
De achttien clubs die twee jaar geleden mee wilden doen aan een Super League, zagen vooral de beloofde miljoenen zitten. De meesten trokken zich onder druk van supporters, bonden en overheden vlot terug. Dat lijkt zo te blijven, blijkt uit de eerste reacties.
Alleen Real Madrid en FC Barcelona staan nog achter het plan. De voorzitters van deze Spaanse grootmachten noemen het "een keerpunt" en "een mooie dag voor het voetbal en de sport in het algemeen". Geen van de andere topclubs heeft uitgesproken voorstander te zijn van de komst van een nieuw toernooi.
Ook de KNVB, Premier League en La Liga zijn tegen. Bekijk hier de reactie van PSV-directeur Marcel Brands:
Kan zo'n nieuwe competitie bestaan naast de huidige competities?
Nationale competities zoals de eredivisie hoeven geen last te hebben van een eventuele Super League. Promotor A22 beoogt een opzet zoals de Champions League. Ook die toernooien van de UEFA kunnen blijven bestaan als er een nieuw toernooi bij komt.
Dat is bijvoorbeeld ook het geval in het Europese basketbal, waar wereldbasketbalbond FIBA clubtoernooien organiseert maar ook de onafhankelijke EuroLeague bestaat. Clubs zouden dan moeten kiezen voor een van de twee partijen.
Hoe gaat het verder?
Zoals het er nu naar uitziet gaat de Super League er voorlopig nog niet komen. Maar de uitspraak van het Europese Hof ging dan ook niet exclusief over de komst van een Super League, maar over het wegnemen van barrières die de UEFA opwierp om nieuwe toernooien te kunnen blokkeren.
De verwachting is dat clubs en A22 het zullen blijven proberen. Supportersorganisatie Football Supporters Europe (FSE) hoopt dat het idee, net als in 2021, strandt en zegt de boel opnieuw te willen blokkeren.
Ronan Evain, directeur van de supportersorganisatie zegt dat de oprichting van de Super League niet stokte door regelgeving, maar "omdat wij er allemaal op tegen waren. Mede door de protesten van supporters hebben betrokken clubs zich teruggetrokken. Wat we nu zien, is hetzelfde slechte idee in een nieuwe verpakking. Het zou voor iedereen het beste zijn als ze er nu meteen mee op zouden houden."