Zeker zes Nederlandse darters zijn het afgelopen jaar via sociale media benaderd door matchfixers. De NOS sprak met darters die zijn gevraagd een wedstrijd te beïnvloeden en met een man die bekende dat hij meerdere darters heeft benaderd. Volgens de internationale darttoezichthouder speelt dit vooral in Nederland en hebben waarschijnlijk veel meer Nederlandse darters hiermee te maken gehad.
Het Openbaar Ministerie zegt tegen de NOS op de hoogte te zijn van meerdere signalen van matchfixing in het darten. Het is daarom een onderzoek gestart.
Op dartwedstrijden wordt wereldwijd steeds meer gegokt. Bij een gemiddelde wedstrijd gaat het om honderdduizenden euro's. Een darter die voor een geldbedrag bereid is een wedstrijd opzettelijk te verliezen, geeft een gokker de mogelijkheid fors op die wedstrijd in te zetten en grof geld te verdienen.
Win-winsituatie
De 22-jarige profdarter Niels Zonneveld (nummer 114 van de wereld) is een van de darters die met een matchfixer te maken kregen. "Hij begon ermee dat hij me wilde sponsoren. Dat klonk bij mij als een apart verhaal, dus ik vroeg om meer informatie", vertelt Zonneveld over het WhatsApp-gesprek dat hij met de fixer had. De fixer vroeg of hij expres een wedstrijd wilde verliezen voor wat geld.
Vanwege de lockdown speelde Zonneveld een thuistoernooi, waarbij darters het tegen elkaar opnamen voor een webcam vanuit hun eigen huis. Omdat er nauwelijks sporttoernooien waren in die periode, boden gokaanbieders over heel de wereld het toernooi aan. "Het is virtueel, dus het valt nooit op en het is een win-winsituatie voor ons beiden. Heb al ervaring met andere darters", schreef de man.
Darter Maik Kuivenhoven (nummer 63 van de wereld) werd eind vorig jaar benaderd via Instagram, vlak voor het wereldkampioenschap darten in Londen. "Hey Maik jij moet zondag wedstrijd gooien. Kunnen we geen deal maken dat je minder 180-ers gooit dan de tegenstander? Reageer even via insta of via vriend", kreeg Maik te horen. Net als Kuivenhoven doet Zonneveld graag zijn verhaal, omdat hij hoopt dat het probleem wordt aangepakt.
Bekijk hier hoe de darters op de verzoeken reageerden:
Beide darters zeggen meer collega's te kennen die hiermee te maken hebben gehad. Ook darter Wesley Harms en een Nederlandse topdarter, die anoniem wil blijven, zeggen in het verleden benaderd te zijn. Geen van allen zegt op het aanbod te zijn ingegaan.
Het lijkt vooral in Nederland te spelen. Darters die een verdacht verzoek krijgen, moeten dat formeel melden bij de internationale dartautoriteit DRA. Het afgelopen jaar kreeg de DRA tien meldingen, waarvan zes uit Nederland. Volgens Nigel Mawer, voorzitter van de DRA, komt dat mogelijk doordat online gokken pas later dit jaar legaal wordt in Nederland, waardoor er volgens hem weinig toezicht is. Maar hij sluit ook niet uit dat Nederlandse darters mogelijk eerder bereid zijn een benadering te melden.
Het gaat in ieder geval om een omvangrijk probleem, stelt hij. "Ik denk dat het een topje van de ijsberg is, want er zal een groot aantal spelers zijn die de benaderingen waarschijnlijk niet zullen doorgeven."
Bij een van de berichten wist de NOS de identiteit van de persoon achter het bericht te achterhalen. De man bekende meerdere berichten naar darters te hebben gestuurd, maar volgens hem zonder veel succes.
Een ander bericht wist de NOS te herleiden naar Nederlandse matchfixing-groepen op Telegram, waar mensen informatie over zogenaamd gefixte wedstrijden doorverkopen. Het gaat hierbij duidelijk om oplichting; er wordt geschermd met gefotoshopte gokaccounts, om aan te tonen dat wedstrijden zijn gefixt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. De persoon van wie de NOS vermoedt dat die de beheerder is van die groepen, ontkent darters te hebben benaderd.
In de praktijk ziet ook Mawer van de internationale dartautoriteit DRA verschillende type mensen achter dit soort berichten. Hij wijst op twee gevallen van matchfixing die afgelopen jaar aan het licht kwamen en waarbij spelers door de DRA werden geschorst: de Noord-Ier Kyle McKinstry (34) en het Nederlandse darttalent Wessel Nijman (20).
Het enige dat wij ertegen kunnen doen, is spelers schorsen. Tegen de fixers kunnen we niets beginnen.
"In die twee zaken verdienden de fixers waarschijnlijk 30.000 of 40.000 euro, en kregen de spelers 10.000 euro. Geen absolute topcriminelen, wel mensen die een kans zien op de gokmarkt en spelers aanmoedigen dingen te doen die ontzettend schadelijk zijn voor de sport."
"Het enige dat wij ertegen kunnen doen, is spelers schorsen. Tegen de fixers kunnen we niets beginnen", stelt Mawer. Hij is gefrustreerd over het feit dat spelers geschorst worden, terwijl de politie volgens hem weinig interesse lijkt te hebben in de fixers.
Het Openbaar Ministerie zegt wel degelijk oog te hebben voor de vermeende matchfixers, en zegt dus ook onderzoek te doen. Niels Zonneveld is er blij mee. "Als die mensen ongestraft hiermee kunnen wegkomen, dan denk ik niet dat het zal verminderen. Dan denken ze: nee hebben we, ja kunnen we krijgen."