De Deen Søren Kragh Andersen heeft Sunweb een tweede ritzege in de Ronde van Frankrijk bezorgd. Twee dagen na de fraaie zege van Marc Hirschi won Kragh Andersen na een spectaculaire finale de veertiende etappe in Lyon.
De Deen won de rit met een slotfase die in de verte deed denken aan voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo, met twee venijnige klimmetjes (beide vierde categorie) in de laatste tien kilometer.
Benoot opent het bal
De Poggio en de Cipressa aan de Italiaanse Bloemenrivièra zijn weliswaar langer, maar niet minder steil. Op de eerste côte in de slotfase, met de top op 9,5 kilometer voor de finish, trok Tiesj Benoot (ook Sunweb) ten aanval, maar in de afdaling werd hij teruggepakt.
Bekijk hier de slotkilometer van de etappe:
Lennard Kämna en aanvaller pur sang Thomas De Gendt waren de volgende aanvallers, maar Julian Alaphilippe, oud-winnaar van Milaan-Sanremo dichtte het gat.
Poging Bernal levert niks op
Egan Bernal, die vrijdag op de slotklim kostbare tijd had verloren, deed een poging weg te rijden bij de andere favorieten, maar de Jumbo-Visma-helpers van Roglic haalden de Colombiaan snel terug.
Na Benoot en Hirschi was Kragh Andersen de derde Sunweb-renner die ervandoor ging en hij hield wel stand. Het peloton kwam vijftien tellen later over de streep. Luka Mezgec werd tweede voor Simone Consonni en Peter Sagan.
Bekijk hier de reacties van de hoofdrolspelers:
Daags na een zware bergetappe en met een nog zwaardere bergrit op komst lieten de klassementsrenners zich nauwelijks zien tussen Clermont-Ferrand en Lyon. Primoz Roglic kwam geen moment in de problemen en behoudt de gele trui.
Bol valt aan en valt terug
Twee sprinters vormden kort na het vertrek de eerste kopgroep van de dag: Cees Bol en de Belg Dylan Theuns demarreerden en kregen gezelschap van tijdritspecialist Stefan Küng.
Het trio leek een kwartet te worden toen Bols ploeggenoot bij Sunweb Casper Pedersen op weg ging naar de kopgroep. Wonderlijk genoeg werd de kopgroep niet groter maar kleiner, want Bol liet zich terugzakken naar Pedersen. Na een onderonsje keerden ze terug in het peloton.
Sunweb had gehoopt dat er meer renners mee zouden springen, verklaarde ploegleider Michiel Elijzen het opmerkelijke moment. Een kopgroep van drie man werd de moeite niet waard gevonden om de hele dag voor door te rijden.
Ploeg Sagan lost Bennett
Terwijl Küng en Theuns in de aanval waren, verhoogden de helpers van Peter Sagan het tempo op kop van het peloton. Het doel? Zo veel mogelijk sprinters lossen om Sagan aan de broodnodige punten te helpen in de strijd om de groene trui.
De leider in het puntenklassement, Sam Bennett, pakte nog wel een handvol punten bij de tussensprint, maar hij werd niet veel later gelost. Tachtig kilometer voor het einde hees hij de witte vlag. Bennett bedankte zijn ploeggenoten en staakte strijd om terug te keren.
Ook tweevoudig ritwinnaar Caleb Ewan kon het hoge tempo van de Bora-renners niet volgen en zag zijn kans op nieuw succes vervliegen.
Küng en Theuns hadden een maximale voorsprong van ruim vijf minuten, maar werden lang voor de finale een voor een ingerekend. Europees kampioen tijdrijden Küng reed tachtig kilometer voor de streep alweer in het peloton, waar Bora, CCC en Jumbo-Visma het meeste kopwerk deden richting Lyon.
Daar kwam Richie Porte, negende in het klassement, nog in de problemen door materiaalpech. Tussen de klimmetjes moest hij voor een nieuwe fiets naar de ploegleidersauto terugzakken, maar Porte was op tijd terug in het peloton.