Zondag donorconferentie voor Libanon • President noemt bom als mogelijke oorzaak
- De explosie heeft vooralsnog 154 doden geëist. Zo'n 5000 mensen zijn gewond geraakt.
- De Samenwerkende Hulporganisaties stellen Giro555 open voor de slachtoffers van de ramp.
- Zestien mensen zijn gearresteerd in het onderzoek naar de explosie.
- We maken meer artikelen over de situatie in Libanon, die verzamelen we hier.
Danny Ghosen over Giro555: 'Ze kunnen dit niet zonder hulp van anderen'
Giro555 is opengesteld voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Journalist Danny Ghosen is in de Libanese hoofdstad geboren. Hij zegt dat de Nederlandse hulp hard nodig is:
Zondag internationale donorconferentie voor Libanon
Frankrijk organiseert zondag een internationale donorconferentie voor Libanon. De Franse president Macron had de top donderdag al aangekondigd bij een bezoek aan Beiroet.
Bij de top zijn EU-commissaris voor Crisismanagement en Europees Raadsvoorzitter Charles Michel, die morgen in Beiroet de belangrijkste Libanese politici spreekt. Voor de wederopbouw zijn vele miljarden nodig. Macron eist dat het land hervormingen doorvoert voordat het aanspraak kan maken op geld van de internationale gemeenschap.
Libanese president: 'Externe oorzaak mogelijk, zoals raket of bom'
De Libanese president Aoun zegt dat in het onderzoek naar de explosie van dinsdag wordt gekeken naar verschillende mogelijke oorzaken: nalatigheid, een ongeluk of mogelijk een externe oorzaak.
"De oorzaak is nog niet vastgesteld. Er is de mogelijkheid van een externe factor zoals een raket of een bom of een andere daad", aldus de president.
Aoun zei dat het onderzoek naar de ramp zich op drie vragen richt. "Ten eerste, hoe is het explosieve materiaal binnengekomen en opgeslagen. Ten tweede, of de explosie het gevolg was van nalatigheid of een ongeluk. En ten derde, de mogelijkheid van externe invloeden."
Aantal doden nu op 154
Volgens een woordvoerder van het Libanese ministerie voor Volksgezondheid is het aantal doden door de explosie inmiddels opgelopen naar 154. Omdat er nog veel mensen zwaargewond op de IC's liggen zal dat aantal waarschijnlijk nog verder stijgen. Zo'n 5000 mensen zijn bij de ontploffing gewond geraakt.
Volgens cijfers van de VN zijn 80.000 kinderen dakloos geworden. 120 scholen zouden schade hebben. Veel huishoudens hebben alleen af en toe water en stroom.
Vrouw Nederlandse ambassadeur nog in kritieke toestand
De vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis na de explosie van dinsdag. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.
Vijf andere Nederlanders raakten lichtgewond bij de ontploffing. Vier van hen zijn verbonden aan de Nederlandse ambassade.
De Nederlandse ambassade in Beiroet is gesloten voor publiek, maar wel telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247. Ook is er een crisisteam opgezet.
EU-president Michel naar Beiroet
Na de Franse president Macron reist ook EU-president Charles Michel af naar de Libanese hoofdstad om poolshoogte te nemen van de situatie. De Belgische oud-premier gaat zaterdag naar Libanon om solidariteit met de bevolking te tonen.
Michel is "geschokt en bedroefd", schrijft hij op Twitter en hij belooft dat de Europese Unie het land te hulp zal schieten. De EU heeft meer dan honderd reddingswerkers naar Beiroet gestuurd en coördineert de hulp van de EU-landen.
Samenwerkende hulporganisaties stellen Giro555 open
De Samenwerkende Hulporganisaties stellen Giro555 open voor de slachtoffers van de explosie. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor onder meer noodhulp aan de getroffen inwoners in Beiroet.
Een deel van de Libanese hoofdstad is verwoest door de explosie van dinsdagmiddag. Zeker de helft van de huizen in Beiroet is beschadigd. Het Rode Kruis had eerder deze week al een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers.
"We hebben allemaal de beelden gezien van Beiroet. De ramp is ongekend", zei de directeur van Plan Nederland namens de Samenwerkende Hulporganisaties tijdens een persconferentie. "Er is aan alles gebrek. Aan voedsel, aan water, verschillende ziekenhuizen zijn uitgeschakeld. Er zijn vele gewonden die niet geholpen kunnen worden. Er zijn naar schatting enkele honderdduizenden mensen dakloos geraakt. Het is overduidelijk dat dit om een nationale actie vraagt."
Wereldvoedselprogramma VN stuurt bloem en graan
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) wil bloem en graan voor bakkerijen en graanmolens naar Libanon laten sturen om de voedseltekorten in het land tegen te gaan.
De VN-organisatie is bezorgd dat de explosie en de schade aan de haven de voedselsituatie zal verergeren, zegt een woordvoerder. "Die is al beroerd door de zware financiële crisis in het land en de Covid-19-pandemie."
Het Wereldvoedselprogramma wil Libanon ook helpen met logistieke hulp en expertise.
Mensen in ziekenhuizen boos op bestuurders
In de ziekenhuizen van Beiroet liggen nog veel gewonden van de ontploffing dinsdag. Veel mensen zijn boos zijn op de overheid die te weinig doet om te helpen en de slechte situatie in de ziekenhuizen:
Baby geboren tijdens de ontploffing
Ondanks alle ellende van de ramp zijn er soms ook kleine lichtpuntjes. Deze baby zag het levenslicht in de puinhopen van de explosie:
Libanonveteranen komen bij elkaar
Nederlandse Libanonveteranen houden vanmiddag een speciale bijeenkomst vanwege de ramp in Beiroet. Tijdens Libanese burgeroorlog dienden meer dan 9000 Nederlandse blauwhelmen in Zuid-Libanon, van 1979 tot 1985. Een van hen, Hans van Putten, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij geschokt is door de beelden van de afgelopen dagen. "Het doet je wel wat als je dat ziet in een land waar je zelf gediend hebt en altijd goed bent geweest voor de bevolking."
De bijeenkomst vanmiddag is georganiseerd door verschillende organisaties voor (voormalig) militairen. "Het is samenkomen en steun zoeken bij elkaar. Je hebt een band opgebouwd met het land. En omdat het land eigenlijk al economisch in puin lag, komt dit extra hard aan."
Van Putten moest tijdens de burgeroorlog met de andere VN-militairen in Zuid-Libanon zorgen voor enige vrede en veiligheid . De blauwhelmen werden regelmatig beschoten en enkelen werden gedood. Van Putten verloor zelf zijn handen door een handgranaat. "Je zat wel in een oorlogssituatie. Die blauwe helmen waren uitnodigend als doel om op te schieten."
Maar voor Van Putten is het vooral belangrijk wat Nederland voor Libanon heeft gedaan. Er zijn in die periode bijvoorbeeld scholen en weeshuizen gebouwd. "Dat is blijven hangen. Daarom is de band van ons uit ook zo sterk. Het is nog steeds zo dat je daar gewoon kan wandelen met een rugzakje om en als je kenbaar maakt dat je Nederlander bent en je daar hebt gediend, dan gaan de meeste deuren nog voor je open."
De veteranen bespreken vanmiddag ook of ze iets kunnen doen om de Libanezen te helpen. Van Putten: "Dat zal in samenspraak gaan met de Nederlandse ambassade in Libanon."
Nederlands reddingsteam in twee ploegen aan het werk in Beiroet
Vandaag is het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR in Beiroet in twee ploegen opgesplitst, meldt woordvoerder Jop Heinen. Het team kwam gisteren aan in de Libanese hoofdstad.
Een reddingsploeg is naar de Nederlandse ambassade gegaan. Daar is heel veel schade, zegt Heinen. "We gaan kijken wat we kunnen betekenen voor de ambassade en het personeel."
De andere groep is aan het werk in de haven, in het gebied waar de klap de meeste verwoesting heeft aangericht. Daar worden alle acht speurhonden ingezet om naar overlevenden te zoeken.
Gisteren was het reddingsteam ook in de haven aan het werk. "De ravage is onvoorstelbaar", zegt Heinen. "Het was natuurlijk een havengebied met veel loodsen, veel containers. Daar is niets meer van over. Je ziet veel stukken metaal die volledig verwrongen of losgeslagen zijn. Er staat niets meer overeind."
Dodental loopt op
Het aantal dodelijke slachtoffers van de explosie in Beiroet loopt nog steeds op, al melden de persbureaus verschillende aantallen. Het Duitse persbureau DPA gaat uit van minstens 149 doden. Reuters houdt het op zeker 137. Gisteren stond het dodental op 135.
Het aantal gewonden ligt rond de 5000. Tientallen mensen worden nog vermist.
Rellen bij parlement
Het was gisteravond korte tijd onrustig in Beiroet. Anti-regeringsdemonstranten gooiden met stenen in de buurt van het parlementsgebouw in het centrum van de stad. Ook staken ze banden in brand. De veiligheidstroepen vuurden traangas af om de betogers uit elkaar te drijven.
De betogers uitten hun woede over de explosie, die volgens hen te wijten is aan nalatigheid van de autoriteiten. Sommige demonstranten zouden gewond zijn geraakt bij de rellen.
Eerder op de dag waren er ook protesten, onder meer tegen de minister van justitie toen die de verwoeste haven probeerde te bezoeken.
Eerste arrestaties in onderzoek naar explosie Beiroet
Zestien mensen zijn gearresteerd in het onderzoek naar de explosie in de haven van Beiroet. Dat heeft het Libanese staatspersbureau gemeld.
In totaal zijn achttien mensen ondervraagd over de ontplofte loods waarin een grote hoeveelheid ammoniumnitraat lag opgeslagen. Volgens een woordvoerder van de militaire rechtbank gaat het om douanebeambten, havenmedewerkers en onderhoudsmedewerkers. Onder de arrestanten zou ook de topman van de haven, Hassan Koraytem, zijn. Zijn bankrekening is bevroren, evenals die van het hoofd van de douane. Een aantal ambtenaren heeft huisarrest.
De Libanese autoriteiten kijken ook naar de rol van voormalig minister van Publieke Werken Ghazi Aridi, die in functie was toen een schip uit Georgië in 2013 met de lading ammoniumnitraat strandde in Beiroet.
Tegen The New York Times heeft Koraytem gezegd dat havenfunctionarissen meerdere malen verzoeken hebben ingediend bij justitie om de stoffen te verplaatsen. "Maar er gebeurde niets." Ze kregen volgens havenbaas de boodschap dat de lading geveild zou worden. "Maar dat is er nooit van gekomen en justitie deed niets."
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog over de explosie die delen van Beiroet dinsdag in as legde. De updates van gisteren zijn hier terug te lezen.