KNSB klaar voor organisatie NK natuurijs: 'Wachten op besluit overheid'
De roep vanuit de schaatswereld om wedstrijden op natuurijs mogelijk te maken, wordt steeds luider. Nu de aangebroken vorstperiode voor langere tijd gaat aanhouden, hopen de marathonschaatsers toch nog in actie te kunnen komen.
Op welke manier is nog onduidelijk, maar achter de schermen werken diverse partijen aan protocollen om op een verantwoorde en veilige wijze een zogenoemde 'marathonbubbel' te creëren.
Op die manier zou het dan mogelijk moeten zijn begin volgende week een Nederlands kampioenschap op natuurijs te houden.
KNSB is klaar
"De KNSB is er klaar voor. Het is wachten op een uiteindelijke beslissing van de overheid. Als we de kans krijgen, grijpen we die. Dan laten we zien dat we het ook veilig kunnen organiseren", zegt technisch directeur Remy de Wit van de KNSB.
In 2013 werd er in Nederland voor het laatst op natuurijs gestreden om de nationale titel. De zege ging toen naar Christijn Groeneveld. Uitgerekend nu, terwijl het coronavirus de hele wereld in zijn greep houdt en er allerlei beperkende maatregelen voor de Nederlandse bevolking gelden, zijn de vooruitzichten op een langdurige ijsperiode geweldig.
Open brief
Maandag deden de managers van de marathonploegen uit de topdivisie van de KNSB per open brief een beroep op de schaatsbond om in actie te komen. "Als er natuurijs in Nederland is, laat je alles uit je handen vallen. En zorg je dat je er staat. Want anders is het weg", staat er in de brief.
"De huidige marathonrijders trainen nu al meer dan acht jaar om een wedstrijd op Nederlands natuurijs te rijden. Nooit hebben ze de kans gehad, omdat het ijs er simpelweg niet was. En mogelijk ook niet meer komt."
"Nu komt het ijs wel en mogen we niet. Wij willen de problemen rondom corona allerminst bagatelliseren, maar een wedstrijd op natuurijs moet volledig coronaproof te organiseren zijn", menen de marathonteams.
Inmiddels zijn KNSB, sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van VWS weer in overleg. De schaatsbond klopte eerder twee keer bij de overheid aan om wedstrijden op kunstijs voor de marathonschaatsers mogelijk te maken. Zonder succes.
Marathonschaatsen werd door het ministerie van VWS niet als A-sport gezien. De marathonschaatsers leven deze winter dus aan de kant.
Natuurijs
Nu het is gaan vriezen en de temperatuur volgens weerspecialisten ook langere tijd onder nul zal blijven, is er volgens de KNSB een nieuwe situatie ontstaan.
"Dat hebben we destijds na de afgewezen aanvraag voor wedstrijden op kunstijs voor de marathonschaatsers ook aangegeven. Als het gaat vriezen, hebben we een andere wereld. Nederland en schaatsen horen bij elkaar", legt De Wit de wens uit om toch het natuurijs op te gaan.
De KNSB heeft het voordeel de afgelopen weken met Europese kampioenschappen, wereldbekerwedstrijden en komend weekeinde de WK afstanden gewerkt te hebben in een schaatsbubbel.
In samenwerking met sportmarketingbureau House of Sports werden de langebaanschaatsers wekenlang zo goed mogelijk in de buurt van schaatstempel Thialf afgesloten van de buitenwereld. Die wedstrijden konden allemaal doorgaan onder strenge voorwaarden.
"Ik ben ervan overtuigd dat we met het succes dat we hebben in Thialf ook een veilige marathon op natuurijs kunnen organiseren", geeft De Wit aan. "Dat geeft ons in elk geval de moed weer aan te kloppen bij het ministerie van VWS. In Thialf hebben we iets neergezet waar we veel informatie uit kunnen halen."
14 centimeter ijs
De Wit weet dat de basis van een eventuele wedstrijd veiligheid is. "We moeten goed kijken naar de protocollen die er al in relatie tot de maatregelen vanuit het RIVM zijn. Daar hebben we ervaring mee. Als we goedkeuring krijgen, zullen we een locatie kiezen."
"Dat moet een locatie zijn die de cultuur van het marathonschaatsen weergeeft. Maar wat we vooral nodig hebben is 14 centimeter ijs. We gaan ervan uit dat dat laatste de komende tijd gaat gebeuren."
Bekijk een reportage over de lege schaatsbaan in 'bedevaartsoord' Haaksbergen.