Met de dag wordt het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio, zaterdag over precies een half jaar, scherper in twijfel getrokken. Volgens de Britse kwaliteitskrant The Times is er in gastland Japan zelfs al een besluit genomen: het gaat niet door.
"De Japanse regering heeft achter gesloten deuren de conclusie getrokken dat de Olympische Spelen in Tokio vanwege het coronavirus afgelast moeten worden", aldus een niet bij naam genoemd lid van de Japanse regeringscoalitie tegen The Times.
Vorige week vrijdag uitte Taro Kono, de minister van bestuurlijke en regelgevende hervormingen in Japan, zijn twijfels. Hij was daarmee de eerste hoge ambtenaar in Japan die z'n twijfels uitsprak.
IOC vastbesloten
Maar het IOC wijkt niet van zijn koers af. "Op dit moment hebben we geen reden om te geloven dat de Spelen van Tokio niet op 23 juli geopend zullen worden in het Olympisch Stadion", zei IOC-voorzitter Thomas Bach tegen het Japanse persbureau Kyodo News. "Daarom hebben we ook geen plan-B. We zijn vastbesloten om deze Spelen veilig en succesvol te maken."
"Onzin!", was ook de eerste gedachte van Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, bij het lezen van het bewuste artikel. Dat vertelde hij bij Humberto Tan op NPO Radio 1.
"Ik kom net uit een online-vergadering met Thomas Bach. Die was klip en klaar, hij noemde het fake news. Er is niets veranderd in het commitment van Tokio."
Een woordvoerder van de regering heeft het bericht dat de Spelen afgelast gaan worden, inmiddels ontkend. "Er is geen waarheid in het bericht over de mogelijke afgelasting van de Olympische Spelen." De Japanse premier Yoshihide Suga wilde niet reageren, maar zei in het Japanse parlement vrijdag dat hij samen met de stad Tokio en het Japans Olympisch Comité werkt om de Spelen op de geplande aanvangsdatum van 23 juli te organiseren.
Ondertussen verstomt de oproep tot uitstel of afstel niet. Donderdag voegde de burgemeester van Osaka zich daar bij. Hij stelde dat de Spelen in Tokio pas over vier jaar moeten plaatshebben. En dat de Spelen van Parijs dan niet in 2024, maar in 2028 gehouden moeten worden. "Japan zou hierover gesprekken moeten voeren met het IOC."
Japan is minder zwaar getroffen door de pandemie dan veel andere landen, maar recent nam het aantal gevallen toe. Het land heeft de grenzen gesloten voor buitenlanders die er niet wonen en de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en de grote steden.
Opiniepeilingen wezen al eerder uit dat tachtig procent van de Japanners tegen het houden van de Olympische Spelen komende zomer is.
Er wordt door deskundigen in Nederland nu ook openlijk getwijfeld aan sportevenementen die dit jaar op de agenda staan. Niet alleen de Spelen, maar ook evenementen als het EK voetbal (met vier duels in Amsterdam) en een Grand Prix op Zandvoort.
In het AD zegt viroloog Ab Osterhaus: "Een jaar terug zei ik rond deze tijd: die sportzomer kun je wel vergeten. En ook nu moet je er weer je vraagtekens bij plaatsen. We hebben nu al een Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant en dat gaat niet zomaar ophouden. Maatregelen worden overal verscherpt. In de zomer zijn we echt nog niet uit deze ellende."
'Kielekiele'
Diederik Gommers sluit zich daar bij aan: "Die derde golf gooit absoluut roet in het eten, met de piek die volgens het RIVM pas half april verwacht wordt'', zo ziet de voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care. "Op papier past het allemaal nog, nu. Maar het wordt wel echt kielekiele'', aldus Gommers. "En tot nu toe is altijd alles tegengevallen, met dit virus. Elke keer weer.''