De Holland Acht in actie tijdens de EK roeien in Poznan, afgelopen weekeinde
NOS Sport

Besmet geval in Holland Acht door lakse houding roeibond bij EK

  • Ragnar Niemeijer

  • Ragnar Niemeijer

Roeibond KNRB heeft een fout gemaakt rond de twee positief geteste atleten bij de Europese kampioenschappen in Poznan, afgelopen weekend.

"Met de kennis van nu hadden we het anders moeten aanpakken", zegt technisch directeur Hessel Evertse. "De 'bubbel' was lek en daarvan willen en moeten we leren."

Roeien in plaats van quarantaine

Eén van de (uiteindelijk) twee positief geteste roeiers bleek tijdens de EK corona-gerelateerde klachten te hebben, maar hij werd niet getest. Het RIVM schrijft voor dat de sporter gezien de klachten in quarantaine geplaatst had moeten worden.

De bond deed dat niet, blijkt uit een reconstructie. De roeier uit de Holland Acht kwam toch in actie.

Ik kan je de appjes laten zien waarin ik de sporters op het hart druk om op te passen.

Technisch directeur Hessel Evertse

Na afloop van de EK, na de finale op zondag, werden de twee roeiers wel getest. Toen die test positief uitpakte, is het duo samen naar Nederland gereden en alsnog in quarantaine gegaan.

Geen opzet in het spel

Van het opzettelijk omzeilen van de regels is geen sprake, aldus Evertse. "Ik wil benadrukken dat het bij alle andere ploegen goed is gegaan. We hebben heel erg ons best gedaan om alles goed te laten verlopen."

Een loopneus. Dat was de klacht bij de roeier uit de Holland Acht, die wordt gezien als de eerste besmette atleet. Op dat moment werd duidelijk dat hij enkele dagen voor vertrek naar Polen in contact was geweest met twee kennissen die kort voor de EK positief waren getest.

Van die testuitslagen werd de toproeier op de hoogte gesteld, waarna hij dit in Polen liet weten aan de aanwezige arts. Die oordeelde dat het contact met de kennissen te kort was geweest om besmet te kunnen zijn geraakt en ondernam geen verdere actie.

Ook de lichte symptomen waren geen aanleiding voor een test. Een paar dagen later bleek de roeier toch positief. "Ik wil heel graag weten hoe dat kan. We evalueren het proces op dit moment. Pas binnenkort weten we daar meer over", zegt Evertse.

Hessel Evertse

"Ik snap dat ons handelen met wat we nu weten raar kan overkomen", reageert Evertse. "Ik wist tot zondagavond niet dat de bewuste roeier naar de arts is gestapt. De arts heeft natuurlijk ook een beroepsgeheim, waardoor niet alle informatie kon worden gedeeld."

Mede daardoor kon niet worden besloten om de roeier eventueel terug te trekken, benadrukt de bond. "Met de kennis van nu hadden we een ander besluit moete nemen en wel moeten testen. Dat zegt de arts nu ook. Maar voor iedereen is dit nieuw. Zeker met het oog op de Olympische Spelen moet het beter. Hier kunnen alle bonden van leren."

"En ik kan je de appjes laten zien waarin ik de sporters op het hart druk om op te passen. Ga niet even ergens koffie drinken, ga niet naar de kerk en spreek niet af met vrienden of ouders. Pas goed op. De thuissituatie is de grootste bedreiging voor de bubbel."

Ellende begon al in trainingskamp

In aanloop naar de EK, tijdens een trainingskamp, hadden meerdere roeiers uit de Holland Acht al stevige gezondheidsklachten. Zij werden daarom meteen getest op corona, steeds was de uitslag negatief.

De bondsarts besloot bij de EK geen test te doen toen de Holland Acht-roeier klachten kreeg, ook al waren sneltests wel voorhanden. Ook werd niet besloten zijn kamergenoot, zelf een arts, uit voorzorg in een eigen kamer onder te brengen.

Evertse: "Dit is een dure les. Op een volgend toernooi zullen we alle sporters iedere dag 's ochtends en 's avonds moeten testen. En je kunt er dus niet van uitgaan dat als eerdere testen steeds negatief waren, dat dat ook voor de volgende geldt. Maar we hadden nu maar honderd tests bij ons en dat was niet genoeg om iedereen twee keer per dag te testen."

Kwaad bloed bij andere roeiers

Het niet adequaat naleven van het coronaprotocol door de roeibond zette kwaad bloed bij een ander deel van de in Polen zo succesvolle roeiequipe. Met protocollen werd soms nonchalant omgesprongen, wordt gezegd. Zo droeg een aantal roeiers regelmatig niet het verplichte mondkapje, bijvoorbeeld niet in het hotel en bij de roeibaan. "Daar zullen we de betrokken roeiers op blijven aanspreken."

De bewuste roeier was verrast door het handelen van de bond. Hij laat weten dat hij "niet verbaasd" zou zijn geweest als hij door de bond uit de boot zou zijn gehaald, nadat hij de arts op de hoogte had gesteld van zijn contact met de met corona besmette kennissen.

Wel zegt hij dat zijn klachten op vrijdag, op de openingsdag van de EK, "weinig voorstelden". De Holland Acht veroverde zondagmiddag een bronzen EK- medaille. Roeiers uit de ploeg willen niet reageren op dit artikel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl