De KNVB heeft vrijdag een noodplan voor het betaald voetbal ingediend bij het ministerie van VWS. Onder leiding van directeur betaald voetbal Eric Gudde hopen de betrokken partijen (KNVB, eredivisie, eerste divisie, clubs, vakbonden en burgemeesters) van het kabinet steun te krijgen om het profvoetbal deze zomer weer op gang te krijgen.
"We hebben het plan uitvoerig kunnen bespreken. De reactie van minister Van Rijn was gelukkig positief", zegt Gudde. "Hij vond het een realistisch en gedegen plan en is blij dat we als sector zelf al veel doen."
Profvoetbal vraagt om 140 miljoen
De voetbalsector is door de uitbraak van het coronavirus in grote problemen gekomen. De eredivisie en eerste divisie moesten voortijdig worden gestopt en als die competities straks (na 1 september) weer kunnen beginnen, zal dat in elk geval voorlopig zonder publiek zijn. De schade voor het betaald voetbal bedraagt honderden miljoenen euro's.
"Ongeveer 200 miljoen euro wordt door de sector zelf opgelost. Daarbij dragen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ als grootste clubs de zwaarste lasten", zegt Gudde.
"Als we een heel seizoen zonder publiek spelen, komt het vangnet dat we van de overheid nodig hebben maximaal uit op 140 miljoen. Dat wordt al minder als de huidige NOW-regeling (een bijdrage van de overheid aan salarissen, red.) wordt doorgetrokken en als we toch al eerder met publiek kunnen spelen."
In de laatste week van juni komt de KNVB opnieuw met de minister samen. Dan moet een definitieve klap op het Deltaplan worden gegeven.
Veelomvattend plan
Het plan, dat door het betaald voetbal breed wordt gesteund, bestaat uit drie onderdelen. Naast het solidariteitsplan (dat moet leiden tot de eigen bijdrage van 200 miljoen euro) en het verzoek om financiële hulp van de overheid is er een veiligheidsplan (onder welke voorwaarden kan er straks veilig gevoetbald worden, zonder en eventueel met publiek, handhaving).
In het plan zit bovendien een uitgewerkte planning voor de komende tijd met protocollen voor trainingen en oefenwedstrijden. Daar moet - afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus - op korte termijn al toestemming voor gegeven worden.
"Deze protocollen zijn al eind mei ingediend. Het is de bedoeling dat we uiterlijk 1 juli kunnen beginnen met trainingen met onderling contact en vanaf half juli oefenwedstrijden kunnen spelen", aldus Gudde.
"We kregen van de UEFA vandaag te horen dat ze misschien al in augustus kwalificatieronde 2 en 3 van de Champions League en Europa League willen laten spelen. Wij willen dus voor 1 september weer gaan voetballen. Voor mijn gevoel is dit ook voor de minister een duidelijke zaak."
'Misschien begin september weer eredivisie'
Wat betreft de datum voor de start van de nieuwe voetbalcompetities is de KNVB afhankelijk van de UEFA. Voor 17 juni is er een video-overleg georganiseerd, waarin de Europese voetbalbond laat weten wat er met de voor begin september geplande interlandweek gaat gebeuren.
De beslissing om de competities vanwege de coronacrisis vroegtijdig te beëindigen, leidde onder meer tot discussie over de koppositie in de eredivisie. AZ meende daar meer recht op te hebben dan Ajax en stapte tot verrassing van de KNVB naar de UEFA:
"Als er begin september geen interlandblok is, kunnen we misschien dan al starten met de competities", zegt Gudde. "Maar dan moeten we wel voor 1 september goed hebben kunnen trainen, vooral om spierblessures te voorkomen."
Loonoffer
De KNVB maakte eerder vandaag bekend dat bondscoach Ronald Koeman en de directieleden een deel van hun salaris in zullen leveren. Een logische stap, volgens Gudde.
"Als er een sociaal akkoord is, is het normaal dat ook de KNVB een loonoffer brengt. Ook bij ons leveren de breedste schouders de grootste bijdrage. Dat was bij de directie en de coaches in twee seconden geregeld."