Richard Plugge en Ellen van Langen zijn te gast bij Studio Sport
NOS Wielrennen

Na coronaziekbed kijkt teambaas Plugge vooruit: ‘Offers nodig om te koersen’

"Ik kreeg hoge koorts en dat bleef maar duren. Ik heb ook longontsteking gehad en klachten aan mijn urinewegen. Na een dag of zes, zeven werd ik opgenomen. Daar bleek op een gegeven moment dat de hoeveelheid zuurstof in mijn bloed gevaarlijk laag was en kreeg ik zuurstof toegediend. En dan denk je wel: oei."

Begin maart had Richard Plugge, teambaas van wielerformatie Jumbo-Visma, net een ingrijpend besluit genomen voor zijn renners. Uit voorzorg zou de ploeg niet deelnemen aan Parijs-Nice, de laatste wielerkoers voor de coronacrisis Europa volledig in zijn greep kreeg.

Kort daarna werd hij zelf slachtoffer van het virus. "Angstige momenten, zeker", vertelt Plugge in Studio Sport. "Je ligt alleen in het ziekenhuis en ziet alleen maar mensen met mondkapjes en maskers. Ik lag er half maart en mensen moesten wennen aan wat er gebeurde. Elke dag werd het opgeschaald. Ik heb echt diep respect gekregen voor het werk van alle verpleegkundigen."

Jumbo-directeur Plugge hersteld van coronavirus: 'Prijs mezelf gelukkig'

Een gang naar de intensive care bleef de 50-jarige, tot dan kerngezonde, Plugge bespaard. Inmiddels werkt hij al bijna twee maanden aan zijn herstel. Een lang proces, zo weet hij inmiddels.

"Ik merk dat ik eerder schor ben als ik lang aan het woord ben", zegt Plugge. "En op de racefiets haal ik de 30 kilometer per uur niet meer. Voor de ziekte was dat de snelheid waarmee ik altijd thuis kon komen, ook als ik niet mijn best deed."

"Van internisten hoor ik dat het herstel ontzettend lang duurt. Ik ben vooral blij dat ik er ben."

Nieuwe wielerkalender

Deze week presenteerde de internationale wielerunie UCI de plannen voor een najaar waar wielerliefhebbers de vingers bij aflikken: met de Tour de France, Giro, Vuelta, WK, de grote voorjaars- én najaarsklassiekers.

Voor Jumbo-Visma, de sterrenformatie van onder anderen Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Wout van Aert en Dylan Groenewegen, biedt de nieuwe wielerkalender kansen om het seizoen alsnog een gouden omlijsting te geven.

Maar niet ten koste van alles, weet teambaas Richard Plugge. "Ik schrik als ik mensen bij elkaar zie."

"Als we willen koersen, dan zul je offers moeten brengen", beseft Plugge. "Een Tour zonder publiek bijvoorbeeld. Zo min mogelijk begeleiders vanuit de ploegen en de organisatie. Geen vijfduizend journalisten, maar honderd. En de renners moeten getest worden, zo veel mogelijk."

'Bring it on!'

"Ik denk dat we nu een realistische kalender hebben, maar het kan ook zomaar een week van tevoren voorbij zijn", aldus Plugge. "Het belangrijkste vind ik dat overheden - met name die in Frankrijk, Italië en Spanje - vol achter de plannen zijn gaan staan. Want wij kunnen wel wat roepen, maar het zijn de overheden die beslissen."

Terwijl Dumoulin, Roglic en Kruijswijk hun schema's voorzichtig richten op de najaarsronden, houdt Plugge overal rekening mee. "Het kan zijn dat het virus morgen uitdooft, maar het kan ook keihard terugkeren. En alle scenario's daartussenin."

"Wij zijn positief ingesteld", vervolgt Plugge. "Het zou moeten kunnen, zolang we ons streng aan de protocollen houden. En we hadden nogal wat ambitie, dus ik zou zeggen: bring it on!"

Serge Rosmeisl (midden) van de FBO geflankeerd door presentator Jeroen Stomphorst en Arno Vermeulen

Ook ging het in Studio Sport over de toekomst van het betaald voetbal in Nederland. Serge Rosmeisl, directeur van de federatie van betaaldvoetbalorganisaties (FBO), is als belangenbehartiger van de Nederlandse profclubs betrokken bij de plannen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Donderdag stemden spelersvakbonden en clubs in met een collectieve salarisreductie, waarmee de bedrijfstak 35 miljoen euro zou kunnen besparen. De afspraken gaan uit van de zwaarste lasten voor de sterkste schouders. Zo levert een gemiddelde speler in de eerste divisie 2,5 procent in, terwijl spelers van Ajax of PSV tot 20 procent zullen afstaan.

'Speler kan salarisverlaging weigeren'

"Het gemiddelde salaris in de eerste divisie is 33.000 euro", vervolgt Rosmeisl. "Dus natuurlijk hebben we daar rekening mee gehouden. Bij Ajax zit het in salarisreductie, bij Telstar in iets anders, zoals de cao-bepaling dat clubs in de eerste divisie minder contractspelers onder contract moeten nemen. Nu zijn dat er zestien, dat worden er veertien. Dat scheelt toch twee jaarsalarissen."

Wel is het zo dat een speler de voorgestelde salarisreductie kan weigeren. "Dat kun je ook niet afdwingen", aldus Rossmeisl. "Gelukkig maar, want je zou ook niet willen dat een werkgever eenzijdig een salarisverlaging toepast. Het gaat om een dringende aanbeveling."

Dusan Tadic en Daley Blind, grootverdieners bij Ajax

En zo staat toch weer het imago van de voetbalwereld op het spel. Afgelopen week verweet Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, dat de profclubs geen plan hadden om uit deze crisis te komen. Ook de premier reageerde in zijn persconferentie op de financiële problemen in de voetbalwereld.

"Rutte was bijna cynisch, laatdunkend", vond Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS. "Dat zegt wel iets over de verhouding tussen het betaalde voetbal en Den Haag."

Staan clubs op omvallen?

"Het imago van het voetbal wereldwijd behoeft wel verbetering", erkent Rosmeisl. "Laat ik een misvatting uit de wereld helpen: het bedrag van 400 miljoen (dat in de brief van de KNVB aan het kabinet werd genoemd, red.) is de totale schade die geleden wordt door de clubs. Het is dus niet een bedrag dat we vragen aan de overheid. Er moet echt niet gedacht worden dat er geen plan ligt of dat er niet aan gewerkt wordt."

Zijn er clubs die op omvallen staan? Rosmeisl: "Op dit moment hoor ik die geluiden niet."

Advertentie via Ster.nl