Maart 2020: Parijs-Nice
NOS Wielrennen

Ducrot: 'Coronavirus zal bizar effect hebben op het wielerpeloton'

Het is een uiterst ambitieuze kalender die internationale wielerunie UCI deze week presenteerde. Als het coronavirus het toelaat, zullen vanaf augustus de drie grote rondes (Tour, Giro en Vuelta), de WK wielrennen én de vijf 'monumenten' (Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) allemaal nog verreden worden in 2020.

Vijf vragen aan NOS-wielercommentator Maarten Ducrot over de impact van Covid-19 op het wielerpeloton.

Wat betekent deze crisis voor de krachtsverschillen in het peloton?

"Het niveau zal enorm nivelleren nu de hele trainingsopbouw is onderbroken. Renners zullen minder hoge pieken kunnen produceren. Er wordt wereldwijd heel verschillend omgegaan met de crisis. De verschillen tussen landen zijn enorm. Sommige renners mogen niet naar buiten en trainen alleen binnen, anderen kunnen wel gewoon trainen en sommigen zelfs op hoogte."

"Het niveau zal naar beneden zijn gegaan in al die maanden, dat kan niet anders. Dat kan bizarre effecten hebben op het peloton. Renners zullen niet goed weten waar ze staan en of ze genoeg basis hebben. Ploegen zullen niet zomaar een koers kunnen controleren, sprinttreinen vallen uit elkaar omdat ze nog niet goed op elkaar zijn afgestemd."

Wat is de moeilijkheid van zo lang niet kunnen trainen en rijden?

"De zeis van dit coronavirus geldt voor iedereen. Het gaat een impact hebben die niemand kan voorspellen. De vraag is wie zich mentaal het beste kan wapenen. Welke renner kan denken: 'Ok, ik ben zelf niet top, maar dat is niemand. Dus gaan met die banaan!' Maar zo denken is wel verdomd lastig."

Het mentale effect van deze coronacrisis zal minstens net zo groot zijn als de fysieke gevolgen. "Neem als voorbeeld Jakob Fuglsang. Die zat in 2018 drie weken geïsoleerd op Tenerife om op de vulkaan El Teide te trainen. Die kwam fysiek helemaal top terug, maar mentaal was hij leeggelopen."

Maart 2020: Parijs-Nice, voorlopig de laatste koers van de profrenners dit jaar

Welke renners kunnen er direct weer staan?

"De verrassingen zullen uit onverwachte hoek komen, je kunt er geen peil op trekken wie er straks goed zijn. Maar ik verwacht dat de taaiere oude garde hier garen bij spint. Hoe ouder je wordt, hoe constanter. Minder hoge pieken, maar ook minder diepe dalen."

"Als het straks weer losgaat, en dat moet ik nog zien eerlijk gezegd, maar áls het losgaat dan gaan de jonge gasten zich eerst onderscheiden. Als je jong bent, heb je niet veel voorbereiding nodig."

"Maar na drie weken koersen in een grote ronde, gaat het om de basis die je hebt. Dan noem je Chris Froome bijvoorbeeld. Maar ook Nairo Quintana. Die gaat geheid heel goed zijn."

Februari 2020: Chris Froome weer in koers

Hoe kijk je naar Tom Dumoulin?

"Ik vind het nogal wat dat hij zegt dat hij zonder hoogtestage niet mee kan doen om de eindzege in de Tour. De wetenschappelijke effecten van hoogtestages zijn namelijk heel discutabel, daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Zoveel verschillende lichamen, zoveel verschillende effecten."

"Zeker na deze crisis. Wat ik al zei, het niveau zal enorm genivelleerd zijn. Maar Dumoulin zal zichzelf na ruim een jaar zonder echte koers wel opnieuw moeten uitvinden, ook omdat hij in een nieuwe ploeg zit."

Tom Dumoulin bij de presentatie van de Jumbo-Visma-ploeg

Het zijn onzekere tijden, had de UCI niet beter de stekker uit het seizoen kunnen trekken?

"Ik vind het juist een goede zaak dat de UCI nu een kalender heeft gemaakt. Altijd doorgaan en een oplossing vinden, hoort bij wielrennen. Het is prijzenswaardig en een voorbeeld voor hoe het ook kan. In tegenstelling tot alle mensen die er een moreel oordeel over hebben. Dat het wielrennen en de sport in het algemeen zichzelf niet zo belangrijk moeten maken."

"Op tv hoor ik alleen maar experts die corona vanuit de ziekte en de risico's benaderen. Natuurlijk moeten we luisteren naar de wetenschappelijke feiten. Maar we moeten er niet nu al op vooruitlopen en vier maanden vooraf al nergens meer op hopen. Sport is een waanzinnige drager van de uitdrukking 'hoop doet leven'. Daar moeten we niet te spastisch over doen. Naast corona gaat het leven wel door."

"Bij mij thuis staat een boek over de Omloop der Slagvelden. Een koers die vijf maanden na de Eerste Wereldoorlog verreden werd. Alles was nog verwoest, alleen de wegen waren enigszins opgeruimd. Maar er werd gekoerst, door jongens die allemaal de loopgraven hadden overleefd. De impact van die Omloop is waanzinnig geweest op de samenleving. Sport is dus wel dégelijk belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl