Tim Krul heeft de komende weken twee belangrijke taken. Niet alleen moet de keeper van zijn club Norwich City op een fiets zijn conditie onderhouden, ook heeft hij van de club een bijzondere lijst doorgestuurd gekregen.
Tijdens de coronacrisis wil Norwich City een gebaar maken naar de kwetsbaarste doelgroep binnen zijn voetbalfamilie. Selectiespelers moeten zich ontfermen over de seizoenkaarthouders van tachtig jaar en ouder.
Krul kreeg net als zijn ploeggenoten dertig tot veertig namen met telefoonnummers door. Mensen die hij in deze voetballoze periode moet benaderen. Gewoon om eens te vragen hoe het met ze gaat, of ze het wel redden in deze onzekere tijden.
"Daar zitten mensen bij die de hulp hard nodig hebben", merkte Krul al tijdens zijn eerste belrondje. "Samen kunnen we dan kijken of er meer zorg nodig is, of er instanties zijn die iets meer kunnen doen voor deze mensen."
Tweede jeugd
"Er zitten natuurlijk ook supporters bij die de hulp niet nodig hebben, maar het gewoon fantastisch vinden om even tien, twintig minuten over voetbal te praten. Of om het over het normale leven te hebben."
De 32-jarige Krul is dit seizoen in de Premier League aan zijn tweede jeugd bezig. Hij speelde zich zelfs in de kijker bij bondscoach Ronald Koeman. Die nam hem op in de voorselectie van Oranje voor de oefeninterlands tegen de VS en Spanje, twee duels die vanwege de coronacrisis echter niet gespeeld zullen worden.
Tim Krul kwam acht keer uit voor Oranje en vertolkte een heldenrol tegen Costa Rica tijdens het WK 2014:
Botte pech voor Krul, maar ook niet meer dan dat. "Voetbal is nu totaal niet belangrijk, dat moet duidelijk zijn. Er staan levens op het spel."
"Normaal zijn dit altijd de mooiste tijden van het seizoen, ik hoop dat het voetbal snel terugkomt", vervolgt hij. "Maar ik zie het somber in. Op dit moment is de planning om op 14 mei weer te gaan trainen. Ze hopen in juni de competitie voort te zetten, dan ben je al twee maanden verder."
Vanaf 1946 seizoenkaarthouder
In de laatste negen wedstrijden van het seizoen moet Norwich zes punten op de concurrentie goedmaken om niet te degraderen. Met supporters haalt hij herinneringen op aan betere tijden.
"Sommigen hebben al vijftig tot zestig jaar een seizoenkaart. Er zitten zelfs mensen bij die al vanaf 1946 op de tribune zitten. Dan komen wel de eerlijke verhalen naar boven. Gelukkig heb ik een goed seizoen gedraaid, ik kom er vaak goed vanaf."
Krul staat sinds 2018 tussen de palen op Carrow Road, de thuishaven van Norwich City, en had vorig seizoen een groot aandeel in de toch best verrassende promotie naar de Premier League. Na een aantal magere jaren verkocht de club immers zijn beste spelers om financieel het hoofd boven water te houden.
Terwijl spelers in Engeland tot hun onvrede salaris moeten inleveren, er eveneens felle discussies worden gevoerd over de afwikkeling van het seizoen en clubs in geldnood dreigen te komen, geniet Krul nu van de menselijke warmte. En de waardering die hij krijgt voor zijn alternatieve dagbesteding.
Brood en melk halen voor de vrouw van zes huizen verderop. Medicijnen bezorgen bij de 94-jarige buurvrouw. En tussendoor een telefoontje met een wildvreemde, soms tot ongeloof van de respondenten zelf.
"Een meneer nam op en zei: 'Ik geloof niet dat je Tim Krul bent. Of Tom Hanks. Tot ziens.' Die hing meteen weer op."
In onderstaande video spreken we naast Tim Krul ook de in het buitenland werkzame Nederlanders Gertjan Verbeek (Australië), John van 't Schip (Griekenland), Frank de Boer (Verenigde Staten) en Stanley Menzo (China):