Manchester City-middenvelder Kevin De Bruyne in actie
NOS Voetbal

Engelse profvoetballers niet akkoord met voorgestelde salariskorting

Natuurlijk willen ook de voetballers in de Premier League hun steentje bijdragen om hun clubs en ook de samenleving door de coronacrisis heen te slepen. De voorgestelde korting van dertig procent op het jaarsalaris, zoals vrijdag werd gecommuniceerd door de clubs, is echter in het verkeerde keelgat van de spelers geschoten. Zaterdag is een eerste overleg tussen de Premier League en spelersvakbond PFA in ieder geval op niets uitgelopen.

Het vrijkomende geld zouden de clubs kunnen benutten ter compensatie van gederfde inkomsten (onder andere geen tv-gelden en recettes) nu de competitie al wekenlang stilligt en om de werkgelegenheid van andere werknemers in het profvoetbal te beschermen.

"Maar", berekende de PFA, "de voorgestelde salarisverlaging van dertig procent betekent niet alleen dat er 500 miljoen pond (568 miljoen euro, red.) minder wordt betaald, maar ook dat er daardoor 200 miljoen pond (227 miljoen euro, red.) minder aan belastinggeld binnenkomt. Welk effect heeft dit op de nationale gezondheidszorg?"

Een opmerkelijke voorstelling van zaken, daar uitgerekend ook de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, de spelers had opgeroepen genoegen te nemen met een minder florissant loonstrookje.

Ook Rooney roert zich

Wayne Rooney, oud-captain van het Engelse elftal en nu uitkomend voor Championship-club Derby County, heeft zich inmiddels ook in de discussie gemengd. Hij maakte zich openlijk boos over de publieke druk die wordt uitgeoefend op profvoetballers om een deel van hun salaris af te staan. "Hoe het de afgelopen dagen is gegaan, is een schande", zei de 120-voudig international tegen de Sunday Times.

Derby County-aanvoerder Wayne Rooney

Rooney richtte zijn pijlen onder meer op Hancock. "Was hij zo wanhopig om de aandacht af te leiden van de wijze waarop de regering deze pandemie aanpakt? Het komt over alsof het de schuld van de spelers is. Zij worden nu in een hoek gedrukt waar ze de rekening moeten oppakken voor het verlies aan inkomsten. Zij zijn gemakkelijke doelwitten."

De oud-speler van Everton en Manchester United voegde eraan toe dat elke speler voor zich moet uitmaken hoeveel salaris hij wil en kan inleveren. "De ene speler zal zeggen dat hij zich makkelijk een korting van dertig procent kan veroorloven, maar een ander kan zich misschien slechts vijf procent permitteren. Ik denk niet dat dat tot problemen in de kleedkamer gaat leiden."

De PFA liet zich overigens ook kritisch uit over het besluit van de twintig clubs uit de Premier League om 20 miljoen pond (ruim 22 miljoen euro) te doneren aan de nationale gezondheidszorg. "Een mooi bedrag hoor, maar wij vinden dat het veel meer had kunnen zijn."

Manchester City stelt personeel gerust

Manchester City heeft als eerste club uit de Premier League laten weten dat het geen (financiële) steun gaat zoeken bij de Britse overheid. De nummer twee van de Engelse competitie benadrukte verder dat er ondanks de coronacrisis geen banen verloren zullen gaan.

Het personeel van Manchester City is via een email gerustgesteld. De club meldde daarin dat niemand verplicht met verlof zal worden gestuurd.

Veel andere Engelse clubs, waaronder Liverpool en Tottenham Hotspur, hebben al wel personeel naar huis gestuurd en een beroep gedaan op het Britse steunfonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl